Kaczka pieczona z brzoskwiniami w sosie własnym, czyli sezonowe danie sierpnia

Pieczona kaczka z przepisu Sebastiana Olmy
Pieczona kaczka z ziołami i miodem gryczanym z dodatkiem gruszek i brzoskwiń w syropie na chipsach z marchwi i pasternaku
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN królują sezonowe owoce i warzywa, które warto jeść w sierpniu. Z tej okazji Sebastian Olma przygotował pyszne dania, a na pierwszy ogień poszła kaczka pieczona z brzoskwiniami w sosie własnym. Sprawdź przepis i zobacz, jak przygotować to danie. 

Kaczka pieczona z brzoskwiniami w sosie własnym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Kaczka w całości - 1 szt.
  • Sól, pieprz, majeranek - po 1 dużej łyżce
  • Brzoskwinie - 1 kg
  • Sok brzoskwiniowy - 1 l
  • Liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie - po 1 łyżce
  • Miód - 100 g
  • Brzoskwinie - 1 kg
  • Olej do smażenia
  • Białe wino - 0,5 l
  • Miód - 100 g
  • Kluski śląskie - 1 opak.

Sposób przygotowania kaczki pieczonej z brzoskwiniami w sosie własnym

  1. Kaczkę dokładnie i mocno nasmaruj solą, pieprzem i majerankiem, zarówno od środka jak i na zewnątrz. Do środka wsadź ćwiartki brzoskwiń i zwiń za pomocą sznurka tak, aby nie wyleciały one ze środka.
  2. Przełóż mięso na blaszkę do pieczenia, podlej ja sokiem brzoskwiniowym, dodaj listek laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Wstaw kaczkę do piekarnika na 1,5 h do temp. 160 st. C. Po tym czasie posmaruj kaczkę miodem i zwiększ temp. tak, aby kaczka mogła się bardziej delikatnie spiec.
  3. Brzoskwinie (1 kg) przetnij na połówki, obsmaż na oleju na złoty kolor, podlej białym winem i miodem. Poczekaj, aż sos delikatnie zgęstnieje i wyjmij z niego podsmażone śliwki. Na patelnie do sos dodaj płyny, jakie powstały podczas pieczenia kaczki, wszystko razem gotuj tak długo, aż zgęstnieje i wtedy dodaj do tego brzoskwinie.
  4. Upieczoną kaczkę podaj razem z kluskami śląskimi, smażonym brzoskwiniami i podlej całość powstałym sosem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości