Kaczka pieczona z brzoskwiniami w sosie własnym - przepis krok po kroku
Składniki:
- Kaczka w całości - 1 szt.
- Sól, pieprz, majeranek - po 1 dużej łyżce
- Brzoskwinie - 1 kg
- Sok brzoskwiniowy - 1 l
- Liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie - po 1 łyżce
- Miód - 100 g
- Brzoskwinie - 1 kg
- Olej do smażenia
- Białe wino - 0,5 l
- Miód - 100 g
- Kluski śląskie - 1 opak.
Sposób przygotowania kaczki pieczonej z brzoskwiniami w sosie własnym
- Kaczkę dokładnie i mocno nasmaruj solą, pieprzem i majerankiem, zarówno od środka jak i na zewnątrz. Do środka wsadź ćwiartki brzoskwiń i zwiń za pomocą sznurka tak, aby nie wyleciały one ze środka.
- Przełóż mięso na blaszkę do pieczenia, podlej ja sokiem brzoskwiniowym, dodaj listek laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Wstaw kaczkę do piekarnika na 1,5 h do temp. 160 st. C. Po tym czasie posmaruj kaczkę miodem i zwiększ temp. tak, aby kaczka mogła się bardziej delikatnie spiec.
- Brzoskwinie (1 kg) przetnij na połówki, obsmaż na oleju na złoty kolor, podlej białym winem i miodem. Poczekaj, aż sos delikatnie zgęstnieje i wyjmij z niego podsmażone śliwki. Na patelnie do sos dodaj płyny, jakie powstały podczas pieczenia kaczki, wszystko razem gotuj tak długo, aż zgęstnieje i wtedy dodaj do tego brzoskwinie.
- Upieczoną kaczkę podaj razem z kluskami śląskimi, smażonym brzoskwiniami i podlej całość powstałym sosem.
Zobacz także:
- Pieczone brzoskwinie z mascarpone i ciasteczkami - przepis Piotra Kucharskiego
- Sok brzoskwiniowy – przepis na sok z brzoskwini. Jak go zrobić?
- Domowy dżem z brzoskwiń - słodki dodatek do pieczywa i nie tylko. Jak go zrobić?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News
podziel się: