Pieczone brzoskwinie z mascarpone i ciasteczkami - przepis
Składniki:
- 8 dojrzałych brzoskwiń
- miód
- rozmaryn
- 500 g mascarpone
- 3 żółtka
- 200 g śmietany 36%
- 1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią.
- 200 g ciasteczek amaretti
- zioła do dekoracji
Pieczone brzoskwinie z mascarpone i ciasteczkami - sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Brzoskwinie pokrój na połówki. Posmaruj miodem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp rozmarynem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
- Następnie wystudź i pokrój na ósemki. W tym czasie ukręć żółtka z cukrem waniliowym.
- Dodaj do mascarpone i wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno i wymieszaj z mascarpone.
- W pucharkach układaj warstwami mascarpone i brzoskwinie. Wierzch posyp obficie pokruszonymi ciasteczkami i udekoruj ziołami.
Zobacz także:
- Domowy dżem z brzoskwiń - słodki dodatek do pieczywa i nie tylko. Jak go zrobić?
- Przepis na sernik z brzoskwiniami, który warto wypróbować
- Sok brzoskwiniowy – przepis na sok z brzoskwini. Jak zrobić?
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: