Pieczone brzoskwinie z mascarpone i ciasteczkami - przepis Piotra Kucharskiego

Pieczone jabłko z rodzynkami i imbirowym mascarpone
Pieczone jabłko z rodzynkami i imbirowym mascarpone
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz wyjątkowego pomysłu na domowy deser? Pieczone brzoskwinie z mascarpone i ciasteczkami według Piotra Kucharskiego to strzał w dziesiątkę! Sprawdź pyszny przepis w kuchni Dzień Dobry TVN.

Pieczone brzoskwinie z mascarpone i ciasteczkami - przepis

Składniki:

  • 8 dojrzałych brzoskwiń
  • miód
  • rozmaryn
  • 500 g mascarpone
  • 3 żółtka
  • 200 g śmietany 36%
  • 1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią.
  • 200 g ciasteczek amaretti
  • zioła do dekoracji

Pieczone brzoskwinie z mascarpone i ciasteczkami - sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Brzoskwinie pokrój na połówki. Posmaruj miodem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp rozmarynem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
  2. Następnie wystudź i pokrój na ósemki. W tym czasie ukręć żółtka z cukrem waniliowym.
  3. Dodaj do mascarpone i wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno i wymieszaj z mascarpone.
  4. W pucharkach układaj warstwami mascarpone i brzoskwinie. Wierzch posyp obficie pokruszonymi ciasteczkami i udekoruj ziołami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości