Przepisy kulinarne

Domowy dżem z brzoskwiń - słodki dodatek do pieczywa i nie tylko. Jak go zrobić?

Przepisy kulinarne

Westend61

Letnie przetwory z brzoskwini cieszą się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego, ten słodki i soczysty owoc doskonale wpływa na funkcjonowanie organizmu, a przyrządzone z niego zaprawy kuszą wspaniałym smakiem i aromatem. Domowy dżem z brzoskwiń można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Przeważnie smarujemy nim kanapki podczas śniadania, jednak równie dobrze sprawdzi się on w roli pysznego dodatku do ciast i deserów.

Sezon na brzoskwinie zaczyna się w naszym kraju w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Świeże owoce są wyjątkowo soczyste i słodkie, dlatego często sięgamy po nie w ciągu dnia, traktując je jako przekąskę. Jedzone na surowo smakują wybornie, jednak warto wykorzystać ich potencjał w pełni i spróbować przyrządzić z nich domowe przetwory.

Dobroczynne właściwości brzoskwini

Brzoskwinie to wyjątkowe owoce, które wielu z nas kojarzą się ze smakami z dzieciństwa. W sezonie letnim warto sięgać po nie jak najczęściej, ponieważ ich obecność w diecie wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i doskonale wpływa na nasze zdrowie. Brzoskwinie składają się głównie z wody, dlatego pozwalają skutecznie oczyszczać organizm z toksyn. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, z pewnością docenią je wszyscy miłośnicy diet odchudzających, ale nie tylko. Regularne spożywanie brzoskwiń dobrze wpływa na nerki i reguluje pracę układu moczowego. Całkowity brak tłuszczu i sodu w tych wyjątkowych owocach sprawia, że polecane są także osobom narzekającym na wysoki poziom cholesterolu.

Przepis na dżem z brzoskwiń

Dżem z brzoskwini to smaczny dodatek do wielu potraw. Szczelnie zamknięty w słoiku smakołyk może przypominać nam o letnich miesiącach nawet wtedy, gdy za oknami pojawią się już jesienne, deszczowe chmury.

Składniki na dżem z brzoskwiń:

  • 1 kg świeżych, dojrzałych brzoskwiń;
  • 130 ml wody;
  • 60 dag cukru;
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Przygotowanie dżemu z brzoskwiń:

  1. 1Umyj brzoskwinie, a następnie sparz je za pomocą gorącej wody. Potem przepłucz owoce strumieniem zimnej wody i obierz je ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki, jednocześnie pozbywając się pestek.
  2. 2Przygotuj garnek z wodą, włóż do niego owoce i zacznij gotować. Doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, by owoce nie przywarły do dna.
  3. 3Po upływie około 5 minut dodaj cukier i cukier waniliowy.
  4. 4Gotuj tak długo, aż dżem uzyska odpowiednią konsystencję.
  5. 5Gorący przysmak przełóż do słoików i szczelnie zakręć.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Przepisy na przetwory

Autor: Magdalena Brzezińska

Pozostałe wiadomości