Sernik z brzoskwiniami można urozmaicić, dodając do masy serowej wiórek kokosowych. Ciekawą odmianą jest także sernik z brzoskwiniami i bezą. Ponadto brzoskwinie mogą być składnikiem tarty sernikowej lub sernika królewskiego na kruchym, ciemnym spodzie.
Brzoskwinie – owoce idealne do sernika
Brzoskwinie występują w niejednym przepisie na słodki deser. Są smaczne i pasują do wielu ciast. Ich zaletą jest również radosny kolor, który działa na zmysły. Brzoskwinie w puszce można kupić niemal w każdym sklepie i są dostępne przez cały rok. Spore grono zwolenników ma sernik z brzoskwiniami , który można przygotować na dziesiątki sposobów. Receptura na ten deser znajduje się prawie w każdej książce kucharskiej. Zapoznać się tam można z przepisem zarówno na puszysty sernik z brzoskwiniami pieczony w kąpieli wodnej, jak i na sernik na zimno z brzoskwiniami , do przygotowania którego nie jest potrzebny piekarnik.
W jaki sposób urozmaicić sernik z brzoskwiniami?
Prosty sernik z brzoskwiniami można urozmaicić wykorzystując wiórki kokosowe, które dodają ciastu charakterystycznego aromatu. Kokos dosypuje się albo w trakcie wyrabiania masy serowej, albo do kruszonki. Ciekawą propozycję stanowi sernik z brzoskwiniami i galaretką, sernik z rosą i brzoskwiniami czy sernik z brzoskwiniami i pianką, która rozpływa się w ustach. W menu wielu restauracji znaleźć można sernik z brzoskwiniami i bezą , stanowiący ciekawe połączenie delikatnej masy serowej z chrupiącą warstwą bezową.
Niemal każdy przepis na sernik z brzoskwiniami każe zastosować inne składniki na spód ciasta. Najprostszy jest sernik z brzoskwiniami na biszkoptach oraz sernik z brzoskwiniami i kokosem na herbatnikach. Oba rodzaje ciastek można kupić w każdym sklepie spożywczym. Znany jest też sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście , na czekoladowym spodzie, a także na spodzie brownie. Ponadto istnieje przepis na tartę sernikową z brzoskwiniami. Ciasto, o którym mowa, można upiec też ze składników pozbawionych glutenu. Sernik bezglutenowy z brzoskwiniami często przygotowywany jest bez spodu.
Sernik z rosą i brzoskwiniami - przepis
Składniki potrzebne do przygotowania spodu ciasta:
· 1 szklanka mąki pszennej,
· 1 jajko,
· 120 g masła,
· 120 g cukru,
· 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
· szczypta soli.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sito. Dodać jajko, cukier, zimne masło. Wszystkie składniki w miarę szybko zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Spód sernika piec w piekarniku nagrzanym do 180oC, przez około 20 minut.
Masę sernikową przygotować z następujących składników:
· 1 kg twarogu (2-krotnie mielonego),
· pół puszki brzoskwiń,
· 4 jajka,
· żółtka z 4 jajek,
· 0,75 szklanki oleju,
· 2 szklanki mleka,
· 1 szklanka cukru,
· 2 opakowania budyniu waniliowego.
Do zmielonego twarogu dodawać po jednym jajku (po każdym miksować przez min. 30 sekund), a następnie po jednym żółtku. Wsypać proszek budyniowy, cukier, dokładnie wymieszać, po czym wlać olej i mleko. Wszystkie składniki miksujemy przez minimum 5 minut. Dodać pokrojone brzoskwinie. Masę serową wylać na podpieczony spód. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 45 minut.
Rosę należy zacząć przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Do jej wykonania potrzebne są 4 białka i 0,5 szklanki cukru. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej miksować. Pianę położyć na serniku. Ciasto umieścić jeszcze raz w piekarniku, tym razem na 15 minut. Gotowy sernik studzić stopniowo.
Sernik z pianką i brzoskwiniami
Spód ciasta przygotować z:
· 3 szklanek mąki pszennej,
· żółtek z 5 jaj,
· 250 g masła,
· 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
· 1 szklanki cukru pudru.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać cukier puder, schłodzone masło i żółtka. Wyrobione ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Drugą część ciasta rozwałkować i przełożyć na blachę (wymiary 24 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Do masy serowej potrzebne są następujące składniki:
· 1 kg zmielonego twarogu,
· 2 jajka,
· 1 szklanka cukru,
· skórka starta z cytryny,
· 1 puszka brzoskwiń.
Do twarogu dodawać po jednym jajku, po każdym miksować przez 30 sekund. Następnie wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny. Wszystkie składniki połączyć za pomocą miksera. Na blachę, na której znajduje się spód, przełożyć masę serową. Piec w temperaturze 180oC przez 10 minut. Położyć na ciasto pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Składniki na pianę:
· białko z 5 jajek,
· 1 szklanka drobnego cukru.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Na brzoskwinie nałożyć pianę z białek. Ciasto włożyć do piekarnika na kolejne 10 minut, piec w 180oC. Po tym czasie na sernik zetrzeć resztę ciasta, które do tej pory znajdowało się w lodówce. Następnie sernik piec przez godzinę, w tej samej temperaturze. Ciasto studzić stopniowo, na koniec posypać cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN