Tarta z budyniem waniliowym i smażonymi śliwkami - przepis krok po kroku
Składniki na kruchy spód:
- Mąka pszenna - 250 g
- Cukier puder - 75 g
- Zmielone migdały - 100 g
- Żółtka - 2 szt.
- Masło - 175 g
- Cynamon - 1 łyżka stołowa
- Sól - 1 mała łyżka
Składniki na smażone śliwki:
- Kasza jaglana - 200 g
- Woda - 0,5 l
- Mleko migdałowe - 0,5 l
- Laska wanilii - 1 szt.
- Miód - 30 ml
- Sok z cytryny - 100 ml
Składniki na budyń:
- Śliwki - 1 kg
- Cukier zwykły - 100 g
- Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka
- Masło klarowane - 50 g
- Cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania tarty z budyniem i smażonymi śliwkami
- Mąkę pszenną przesiej na stolnice, dodaj zmielone migdały, cukier puder, masło i nożem posiekaj, aż powstanie „kruszonka”. Dodaj żółtka, cynamon i sól. Wyrób ciasto do jednolitej konsystencji i odstaw na 1h do lodówki.
- Wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość 1 cm i nałóż na okrągły spód do tarty nasmarowanym masłem i posypany kaszą manną. Nakłuj widelcem ciasto i wstaw do piekarnika 185 st. 12-15 minut. Gotowy spód odstaw do ostygnięcia.
- Kaszę jaglaną płucz pod bieżącą zimną wodą około 2 minut, następnie przezuć do rondelka i gotuj na małym ogniu razem z mlekiem migdałowym, wodą i laską wanilii. Gdy kasza będzie miękka, wyjmij wanilię i zmiksuj za pomocą robota kuchennego do gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku miodem i sokiem z cytryny.
- Śliwki przetnij na ćwiartki, przełóż do miski dodając cukier i przyprawę do piernika. Następnie śliwki smaż na złoty kolor na maśle klarowanym. Po usmażeniu śliwki przełóż na papier, aby lekko ostygły i odciekł nadmiar tłuszczu.
- Na wypieczony spód nałóż warstwę ugotowanego budyniu, następnie na wierzch ułóż po kawałku śliwki. Tartę odstaw do lodówki, aby ostygła, a całość się „związała”. Gdy tarta będzie zwarta, posyp cukrem pudrem i potnij na małe kawałki.
Zobacz także:
- Tarty na obiad i deser. Doskonałe przepisy Sebastiana Olmy
- Tarta z botwinki - przepis Katarzyny Bukowskiej
- Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Dejan Ilic/Getty Images
podziel się: