Tarta z budyniem waniliowym i smażonymi śliwkami. Pyszny deser na letnie popołudnie

Śliwki podane na drewnianym talerzu
Śliwki
Źródło: Dejan Ilic/Getty Images
Masz ochotę na pyszny deser z sezonowych owoców? Koniecznie spróbuj tarty z budyniem waniliowym i smażonymi śliwkami według przepisu Sebastiana Olmy. Kucharz zaprezentował, jak przygotować to danie w kuchni Dzień Dobry TVN. 

Tarta z budyniem waniliowym i smażonymi śliwkami - przepis krok po kroku

Składniki na kruchy spód:

  • Mąka pszenna - 250 g
    • Cukier puder - 75 g
      • Zmielone migdały - 100 g
        • Żółtka - 2 szt.
          • Masło - 175 g
            • Cynamon - 1 łyżka stołowa
              • Sól - 1 mała łyżka

                Składniki na smażone śliwki:

                • Kasza jaglana - 200 g
                  • Woda - 0,5 l
                    • Mleko migdałowe - 0,5 l
                      • Laska wanilii - 1 szt.
                        • Miód - 30 ml
                          • Sok z cytryny - 100 ml

                            Składniki na budyń:

                            • Śliwki - 1 kg
                              • Cukier zwykły - 100 g
                                • Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka
                                  • Masło klarowane - 50 g
                                    • Cukier puder do dekoracji

                                      Sposób przygotowania tarty z budyniem i smażonymi śliwkami

                                      1. Mąkę pszenną przesiej na stolnice, dodaj zmielone migdały, cukier puder, masło i nożem posiekaj, aż powstanie „kruszonka”. Dodaj żółtka, cynamon i sól. Wyrób ciasto do jednolitej konsystencji i odstaw na 1h do lodówki.
                                        1. Wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość 1 cm i nałóż na okrągły spód do tarty nasmarowanym masłem i posypany kaszą manną. Nakłuj widelcem ciasto i wstaw do piekarnika 185 st. 12-15 minut. Gotowy spód odstaw do ostygnięcia.
                                          1. Kaszę jaglaną płucz pod bieżącą zimną wodą około 2 minut, następnie przezuć do rondelka i gotuj na małym ogniu razem z mlekiem migdałowym, wodą i laską wanilii. Gdy kasza będzie miękka, wyjmij wanilię i zmiksuj za pomocą robota kuchennego do gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku miodem i sokiem z cytryny. 
                                            1. Śliwki przetnij na ćwiartki, przełóż do miski dodając cukier i przyprawę do piernika. Następnie śliwki smaż na złoty kolor na maśle klarowanym. Po usmażeniu śliwki przełóż na papier, aby lekko ostygły i odciekł nadmiar tłuszczu.
                                              1. Na wypieczony spód nałóż warstwę ugotowanego budyniu, następnie na wierzch ułóż po kawałku śliwki. Tartę odstaw do lodówki, aby ostygła, a całość się „związała”. Gdy tarta będzie zwarta, posyp cukrem pudrem i potnij na małe kawałki.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło: Sebastian Olma

                                                Źródło zdjęcia głównego: Dejan Ilic/Getty Images

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana