Wędzarnia we własnym domu. Jak ją zrobić?

wędzarnia
Wędzimy w ogrodzie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Robert Stockinger wybrał się do Gaworzyc. W przydomowym ogrodzie ugościł go mistrz wędliniarstwa Adam Pulkowski. Naszemu reporterowi zdradził, jak powinna wyglądać wędzarnia i co można w niej wyczarować.

Wędzarnia – jak ją zrobić?

Wędzarnia ze starej szafki, beczki czy murowana? Jak przyznał specjalista, każda jest w porządku. Wszystkie muszą jednak posiadać komorę wędzarniczą, czyli miejsce, gdzie jest dym, temperatura i przede wszystkim nasze wyroby mięsne.

- Kolejnym elementem, sercem wędzarni jest palenisko. Jest tam ogień, który daje temperaturę i żar, który tli drewno i dzięki temu powstaje dym. Pomiędzy komorą a paleniskiem mamy strop z otworem, dzięki temu można regulować ilość dymu i temperaturę – powiedział Adam Pulkowski. Co więcej, istotna jest też grubość ściany, tak by nie skraplała się woda od wewnątrz.

Najlepszym drewnem do palenia jest to pochodzące z drzewa liściastego i wyłącznie okorowane.

Wędzarnia elektryczna

Tradycyjne wędzarnie robią wrażenie, jeśli jednak nie mamy miejsca ani czasy, by pilnować naszych wyrobów, zdecydowanie wygodniejsza staje się wędzarnia elektryczna.

 - Zamiast paleniska mamy grzałkę, która daje ciepło. Efekt jest nawet lepszy, gdyż tradycyjną wędzarnię ciężko jest opanować. Tutaj dużo łatwiej jest osiągnąć zamierzony efekt - dodał Adam Pulkowski.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:
Prowadzący:

Pozostałe wiadomości