Wędzarnia – jak ją zrobić?
Wędzarnia ze starej szafki, beczki czy murowana? Jak przyznał specjalista, każda jest w porządku. Wszystkie muszą jednak posiadać komorę wędzarniczą, czyli miejsce, gdzie jest dym, temperatura i przede wszystkim nasze wyroby mięsne.
- Kolejnym elementem, sercem wędzarni jest palenisko. Jest tam ogień, który daje temperaturę i żar, który tli drewno i dzięki temu powstaje dym. Pomiędzy komorą a paleniskiem mamy strop z otworem, dzięki temu można regulować ilość dymu i temperaturę – powiedział Adam Pulkowski. Co więcej, istotna jest też grubość ściany, tak by nie skraplała się woda od wewnątrz.
Najlepszym drewnem do palenia jest to pochodzące z drzewa liściastego i wyłącznie okorowane.
Wędzarnia elektryczna
Tradycyjne wędzarnie robią wrażenie, jeśli jednak nie mamy miejsca ani czasy, by pilnować naszych wyrobów, zdecydowanie wygodniejsza staje się wędzarnia elektryczna.
- Zamiast paleniska mamy grzałkę, która daje ciepło. Efekt jest nawet lepszy, gdyż tradycyjną wędzarnię ciężko jest opanować. Tutaj dużo łatwiej jest osiągnąć zamierzony efekt - dodał Adam Pulkowski.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Małgorzata Ohme w szczerej rozmowie o rodzicach. "Mama podarowała mi tę śmierć, żeby mnie przeprosić za życie"
- Małgorzata Kożuchowska na zdjęciu z siostrą i mamą. "Jak pięknie podobne"
- Lara Gessler zdradziła płeć drugiego dziecka. Fani: "Jak cudownie"
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN