Tarta ze szparagami, kozim serem i pistacjami - przepis Darii Ładochy

Makaron ze szparagami
Makaron ze szparagami
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Sezon na szparagi w pełni! Również w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić tartę ze szparagami, kozim serem i pistacjami? Sprawdź przepis Darii Ładochy.

Tarta ze szparagami, kozim serem i pistacjami - przepis

Spód:

  • 2 żółtka
    • 200 g mąki
      • 1 łyżeczka oregano
        • 150 g zimnego masła
          • szczypta soli

            Nadzienie:

            • pęczek szparagów
              • suszone pomidory w oleju
                • 4 jajka
                  • 200 ml śmietany gęstej
                    • sól, pieprz
                      • 50 g tartego parmezanu
                        • 10 czarnych oliwek
                          • świeże oregano
                            • 100 ml słodkiej śmietanki
                              • ser feta
                                • świeże oregano

                                  Tarta ze szparagami, kozim serem i pistacjami - sposób wykonania

                                  1. Ze składników na spód zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut.
                                    1. Następnie wyłóż na spód do tarty. Nakłuj widelcem. Szparagi grilluj delikatnie na patelni grillowej odcinając twarde końcówki.
                                      1. Następnie wymieszaj jajka, parmezan, sól, pieprz i obie śmietany.
                                        1. Wyłóż szparagi na spód, dodaj suszone pomidory oraz oliwki.
                                          1. Wylej masę jajeczną i dodaj pokruszoną fetę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 35-40 minut,
                                            1. Na koniec udekoruj świeżym oregano.

                                              Zobacz także:

                                              Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana