Tarta ze szparagami, kozim serem i pistacjami - przepis
Spód:
- 2 żółtka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka oregano
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- pęczek szparagów
- suszone pomidory w oleju
- 4 jajka
- 200 ml śmietany gęstej
- sól, pieprz
- 50 g tartego parmezanu
- 10 czarnych oliwek
- świeże oregano
- 100 ml słodkiej śmietanki
- ser feta
- świeże oregano
Tarta ze szparagami, kozim serem i pistacjami - sposób wykonania
- Ze składników na spód zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut.
- Następnie wyłóż na spód do tarty. Nakłuj widelcem. Szparagi grilluj delikatnie na patelni grillowej odcinając twarde końcówki.
- Następnie wymieszaj jajka, parmezan, sól, pieprz i obie śmietany.
- Wyłóż szparagi na spód, dodaj suszone pomidory oraz oliwki.
- Wylej masę jajeczną i dodaj pokruszoną fetę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 35-40 minut,
- Na koniec udekoruj świeżym oregano.
Zobacz także:
- Tarta ze szparagami. Te przepisy to hit!
- Sałatka z zapiekanych szparagów z przepisów Piotra Kucharskiego
- Sezon na szparagi. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: