Szaszłyki po tajsku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka pokrojone na pół centrymetrowe pastki,
- pół łyżeczki kolendry mielonej,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego,
- szczypta białego pieprzu,
- 1 łyżka startego imbiru ,
- pół łyżeczki kurkumy,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- łyżeczka octu ryżowego,
- 80 ml mleka kokosowego,
- łyżka oleju,
- patyczki do zrobienia szaszłyków.
Sposób przygotowania:
- Składniki dokładnie wymieszać w misce, dodać kurczaka i odstawić do zamarynowania na przynajmniej 2 godziny lub całą noc.
- Następnie nabijamy mięso na patyczki.
- Tak przygotowane szaszłyki smażymy na grillu lub rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 3 minuty, aż mięso będzie przypieczone z wierzchu, a w środku upieczone.
Sos czosnkowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 150 g jogurtu greckiego,
- 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
- sok z połówki cytryny,
- półtorej łyżeczki suszonej mięty,
- sól do smaku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wszystkie składniki zmieszać w misce i doprawić do smaku solą.
Sos ostry pomidorowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- łyżka naszego ulubionego ostrego sosu, najlepiej typu tajskiego,
- 34 pomidory suszone,
- łyżeczka sosu sojowego,
- pół łyżeczki oregano,
- ok. 100 ml wody,
- sól do smaku.
Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmielić na gładki sos, doprawić solą i ewentualnie dodać więcej ostrego sosu dla ostrzejszego smaku.
Zobacz także:
- Kurczak po tajsku – jak przyrządzić chrupiące danie w azjatyckim stylu?
- Jesienna zupa tajska - sprawdzony sposób na wzmocnienie odporności. Jak przyrządzić ją zgodnie ze wskazówkami dietetyka?
- Tatar, tajska sałatka i domowy budyń - poznaj wyjątkowe przepisy Martyny Chomackiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Maciej Regulski
podziel się: