Szaszłyki po tajsku - przepis Macieja Regulskiego

szaszłyki
szaszłyki
Źródło: GettyImages / Rawf8
Szaszłyki po tajsku to ciekawa odmiana od tradycyjnych polskich potraw na grilla. W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Rogulski, zwycięzca 10. edycji MasterChefa, przygotował swój przepis na szaszłyki po tajsku. Sprawdź, jak zrobić je w domu.

Szaszłyki po tajsku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka pokrojone na pół centrymetrowe pastki,
  • pół łyżeczki kolendry mielonej,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego,
  • szczypta białego pieprzu,
  • 1 łyżka startego imbiru ,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczka octu ryżowego,
  • 80 ml mleka kokosowego,
  • łyżka oleju,
  • patyczki do zrobienia szaszłyków.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki dokładnie wymieszać w misce, dodać kurczaka i odstawić do zamarynowania na przynajmniej 2 godziny lub całą noc.
  2. Następnie nabijamy mięso na patyczki.
  3. Tak przygotowane szaszłyki smażymy na grillu lub rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 3 minuty, aż mięso będzie przypieczone z wierzchu, a w środku upieczone.

Sos czosnkowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
  • sok z połówki cytryny,
  • półtorej łyżeczki suszonej mięty,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Wszystkie składniki zmieszać w misce i doprawić do smaku solą.

Sos ostry pomidorowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • łyżka naszego ulubionego ostrego sosu, najlepiej typu tajskiego,
  • 34 pomidory suszone,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • pół łyżeczki oregano,
  • ok. 100 ml wody,
  • sól do smaku.

Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmielić na gładki sos, doprawić solą i ewentualnie dodać więcej ostrego sosu dla ostrzejszego smaku.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości