Cielęcina ze szparagami - przepis Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowuje drugie śniadania.
Grzegorz Zawierucha
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował cielęcinę ze szparagami w towarzystwie fenkuła i czosnku niedźwiedziego. To pyszne danie, które przyniesie powiew wiosny do Twojej kuchni. Sprawdź, jak je przygotować.

Cielęcina ze szparagami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 mięsa cielęcego,
  • 8 zielonych szparagów,
  • 8 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • ½ fenkuła,
  • 30 g masła,
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego,
  • 1 garść posiekanego czosnku niedźwiedziego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania cielęciny ze szparagami

  1. Kotlety cielęce kroimy w drobną 3 cm kosteczkę. Od szparagów oddzielamy twarde części.
  2. Grzyby, cebulę obieramy i drobno kroimy, fenkuł kroimy w cienkie paseczki.
  3. Do garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę oraz fenkuł. Dodajemy najpierw główki szparagów i pokrojone szparagi.
  4. Smażymy przez około 4 minuty. Później pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i koprem. Smażymy kolejne 5 minut.
  5. Następnie wyjmujemy warzywa z patelni. Na tej samej patelni wlewamy odrobinę oleju, doprawiamy mięso i lekko rumienimy z każdej strony. Dodajemy masło i chwilę jeszcze smażymy.
  6. Wrzucamy z powrotem warzywa i dodajemy śmietanę i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się: