Gotowanie na plaży
Słoneczna niedziela sprzyja gotowaniu. Tym bardziej w tak pięknych okolicznościach przyrody. Sebastian Olma w zachodniopomorskim Dziwnowie gotował przez cały weekend, a zarejestrowały to oczywiście nasze kamery.
Przygotowujemy królową polskich mięs, czyli cielęcinę. Pokazuje to, że ma wiele elementów
- powiedział kucharz.
Jednym z nich może być mostek albo udziec cielęcy. Kiedy do potrawy dodamy grzyby, smak będzie bardziej wyrazisty.
Cielęcina według Sebastiana Olmy
Cielęcina jest uznawana za mięso wykwintne. Jej delikatny smak sprawia, że dania nabierają lekkości i rozpieszczają podniebienia nawet najwybredniejszych smakoszy.
Sebastian Olma przygotował między innymi udziec cielęcy, zamarynowany, pokrojony na kawałki i duszony bardzo długo, a do tego warzywny ratatouille.
Największym hitem, jest moje ulubione danie sznycel cielęcy robiony z górki cielęcej
- mówił kucharz w Dzień Dobry Wakacje.
I - jak zapewnia - za tę potrawę dałby się pokroić. Cielęcinę panieruje w bułce tartej, mące i jajku. Dodaje odrobinę musztardy francuskiej z goryczą. Jak finalnie prezentuje się to danie? Sznycel z cielęciny, z sadzonym jajkiem, podduszonymi pomidorkami i ziołami dodanymi na sam koniec.
Zobacz też:
Orkiszowe królestwo Piotra Kucharskiego. Poznaj sprawdzone przepisy
Parówki według Grzegorza Zawieruchy. „Kuchnia to jest zabawa”
Włoska kuchnia na niedzielę. Sprawdź przepisy Cristiny Catese
Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.
Autor: Adrianna Kowalczyk