Grillowane żeberka wieprzowe w miodzie, chili i limonce
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 100 g soli i cukru
- 3 białe cebule
- 1 mały pęczek tymianku
- 3 limonki
- 20 g słodkiej papryki
- 10 g kuminu
- 5 g płatków chili
- 10 g ziół prowansalskich
- 200 ml miodu
Składniki na surówkę Colesław:
- 1 biała kapusta
- 1 marchewka
- 1 biała cebula
- 1 duża łyżka soli i cukru
- 100 ml białego octu winnego
- 100 ml oleju z pestek winogron
- 30 g musztardy francuskiej
Sposób przygotowania:
Wymieszać sól z cukrem w misce i posypać nią żeberka. Odstawić na 30 minut. Na metalowej folii ułożyć plastry cebuli białek z liśćmi tymianku i plastrami limonki. Na wierzchu ułożyć żeberka, posypać papryką, kuminem, chili i ziołami prowansalskimi. Polać całość miodem. Mięso zawinąć w folię i włożyć na grilla na 2,5 godziny. Po upływie wskazanego czasu zdjąć mięso z grilla i rozwinąć folię. Kości z żeberek powinny bez problemu odchodzić od mięsa.
Przygotowanie surówki:
Młodą białą kapustę posiekać, dodać do niej tartą marchew i białą cebulę. Posypać solą, cukrem i polać octem winnym. Odstawiam na 1 godzinę. Po tym czasie dodać olej z pestek winogron i francuską musztardę.
Dorada z masłem ziołowym i cytrusami
Składniki na 4 porcje:
- 4 dorady w całości (500g sztuka)
- 100 g masła
- 10 g rozmarynu, tymianku, czosnku niedźwiedziego, natki pietruszki
- 2 cytryna
- 2 limonki
- 200 g miksu sałat
Sposób przygotowania:
Rybę umyć pod zimną wodą, oczyścić z łusek, skrzeli i płetw. Posypać solą i świeżo mielonym pieprzem od strony wewnętrznej. Ukroić plaster zimnego masła, położyć na nie gałązkę rozmarynu, tymianku, czosnku niedźwiedziego i naci pietruszki. Mocno przycisnąć tak, aby zioła „weszły” w masło i włożyć do środa ryby. Na pergaminie ułożyć plastry pomarańczy, cytryny i limonki. Położyć na nią rybę i owinąć papierem, następnie włożyć rybę do foli aluminiowej i położyć na grillu na 20 minut. Po zdjęciu delikatnie zdjąć folię, pergamin i wyjąć upieczoną rybę. Rybę podawać ze świeżymi sałatami.
Karkówka wieprzowa marynowana w papryce i majeranku
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej bez kości
- 2 białe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 kiwi
- Po 1 dużej łyżce soli, pieprzu czarnego, słodkiej wędzonek papryki, papryka ostrej, papryka suszonej
- 1 pęczek zielonych szparagów
Karkówkę pociąć na kawałki grubości około 2 cm. Na grubych oczkach tarki zetrzeć cebulę, czosnek i kiwi. Nałożyć na mięso i poczekać 1 godzinę, aż marynata zmiękczy strukturę mięsa. W misce wymieszać sól, pieprz, suszone papryki i liście świeżego majeranku. Zdjąć z mięsa marynatę i posypać przygotowanym miksem przypraw. Mięso grillować około 8-10 minut z każdej strony. Karkówka powinna być soczysta w środku. Mięso podawać z grillowanymi zielonymi szparagami.
Sałatka z grillowanych warzyw z pesto na bazie zielonego czosnku i serem Halloumi
Składniki:
- 50 g czosnku niedźwiedziego
- 100 g parmezanu
- 50 g prażonych migdałów
- 100 ml oliwy z pestek winogron
- 1 mała łyżka soli
- 1 kg zielonych szparagów
- 4 pieczarki portobello
- 2 zielone cukinie
- 3 ząbki czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- 200 g pomidorków chery na gałązce
- 2 sałaty rzymskie
- 100 g sera Halloumi
Czosnek niedźwiedzi zmiksować z parmezanem, migdałami, oliwą i doprawić do smaku solą. Zielone szparagi i pieczarkę portobello przełożyć do dużej miski, dodać pociętą na mniejsze kawałki cukinię. Warzywa polać oliwą, dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Można zostawić warzywa w misce na około 30 minut, aby się zamarynowały. Warzywa przełożyć na rozgrzanego grilla, smażyć około 10 minut tak, aby były chrupkie. Pod koniec smażenia dodać pomidorki cherry na gałązce, połówki sałaty rzymskiej i ser Halloumi. Zdjąć z grilla i ułożyć na talerzu, warzywa polać sosem pesto, dodać pomidorki, sałatę rzymską i grillowany ser.
Zobacz także:
- Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie
- Najlepsze marynaty do mięsa według przepisów Jaśka Kuronia
- Mięsna przygoda Mikołaja Reya. Jak samemu zrobić domową szynkę?
Autor: Paweł Jaskulski