Przepisy kulinarne

Robert Makłowicz i jego pomysły na wiosenne sałatki 

Robert Makłowicz i jego  pomysły na sałatki 

Przepisy kulinarne

Robert Makłowicz i jego pomysły na wiosenne sałatki 

Robert Makłowicz i jego  pomysły na sałatki 

Przygotuj pyszne i świeże dania według propozycji samego Roberta Makłowicza. Poznaj przepisy na sałatkę tajską z sardynkami w sosie pomidorowym, grecką z pomarańczami i smażoną fetą oraz sałatkę z kurczakiem i ananasem. 

Sałatka tajska 

Składniki:

  • 1 puszka sardynek w sosie pomidorowym (koniecznie takich)
  • 1 łyżka świeżego imbiru pokrojonego w cienkie paski
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w słupki ok. 1 cm
  • garść listków mięty
  • 1 liść sałaty rzymskiej
  • 1 drobno posiekana czerwona papryczka chili
  • sok wyciśnięty z 2-3 limetek
  • sól

Składniki wymieszać i podawać. 

Grecka sałatka z pomarańczami i smażoną fetą

Składniki:

  • 200 g twardego sera feta
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 sałata lodowa lub rzymska
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • kilkanaście czarnych oliwek kalamata (z pestkami)
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 pomarańcze
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta suszonego oregano
  • sól

Przygotowanie: 

Ser pokroić w niewielka kostkę, opanierować w rozbełtanym jajku i mące. Usmażyć na rumiano na oleju i wyjąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Do dużej miski wlać sok z cytryny, posolić, wymieszać, by rozpuścić sól i połączyć z oliwą i miodem. Pomarańcze obrać ze skórki (również białej) nad miską, by do niej ściekał sok, wkroić do miski cząstki. Dodać podartą sałatę, pokrojoną w paski cebulę, przekrojone na pół pomidorki, oliwki, wymieszać, posypać oregano, obłożyć usmażonym serem i podawać.

Sałatka z ananasem, groszkiem cukrowym, smażoną piersią kurczaka i kolendrą

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka z wolnego wybiegu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 ananas
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 100 g groszku cukrowego
  • sok z 3 limetek
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • 1 pęczek natki kolendry

Przygotowanie: 

Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Mięso zamarynować w posiekanym czosnku, sosie sojowym i jednej posiekanej papryczce chili, odstawić na godzinę. Usmażyć na oleju z obu stron na patelni grillowej, zdjąć z patelni, ostudzić, pokroić w plastry. Obranego ananasa pokroić w kawałki, ułożyć na półmisku wraz przekrojonym na połówki pomidorkami i groszkiem cukrowym, obłożyć plastrami kurczaka. W misce wymieszać sok z limetek, sos rybny i cukier (do rozpuszczenia cukru), dodać drobno posiekaną papryczkę chili i olej sezamowy, polać tym zawartość półmiska, obłożyć listkami kolendry i podawać.

Zobacz też:

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.



Co sądzisz o tym artykule?
60
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0