Orkiszowe królestwo Piotra Kucharskiego. Poznaj sprawdzone przepisy

Sałatka, ciasto ucierane na palonym maśle z kremem mascarpone i owocami oraz buły. Na bazie orkiszu można stworzyć wiele smacznych dań. Piotr Kucharski pokazuje kilka prostych przepisów – ku zdrowotności!

Sałatka orkiszowa

Składniki:

  • 200 g ziaren orkiszu
  • 1 cebula
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta cukinia
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 główka czosnku
  • sól i pieprz
  • 300 g kurek

Sposób przygotowania:

Ziarna orkiszu namoczyć i pozostawić na minimum 12 godzina do nasiąknięcia. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle z oliwą. Gdy się zeszkli dodać odsączony orkisz i przesmażyć przez chwilę, przyprawić solą i pieprzem. Następnie podlać wodą i gotować pod przykryciem, aż orkisz będzie miękki. W trakcie dolać wody.

Do miękkiego i jeszcze ciepłego orkiszu dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Gdy orkisz się gotuje, pokroić cukinię na plastry, a główkę czosnku przekroić wzdłuż na połowę.

Kukurydzę obrać, Przyprawić solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Upiec w rozgrzanym piekarniku w 200 C, przez 20 minut.

W tym czasie podsmażyć kurki na maśle, przyprawić dobrze solą i pieprzem.

Upieczone warzywa razem z sokiem z blachy do pieczenia dodać do orkiszu i wymieszać. Na wierzch nałożyć kurki z powstałym sosem.

Ciasto ucierane na palonym maśle z kremem mascarpone i owocami sezonowymi

Składniki:

Ciasto:

  • 160 g zimnego masła
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 3 jajka

Krem i owoce:

  • 1 opakowanie mascarpone
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 500 g sezonowych owoców: borówki, porzeczki, maliny

Sposób przygotowania:

Masło przełożyć do rondelka i powoli podgrzewać, aż zbrązowieje i zacznie pachnieć orzechowo. Przelać do dużej miski żeby szybko schłodzić.

Rozgrzać piekarnik do 180º C. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Palone masło i cukier zmiksować w robocie kuchennym, aż cukier się rozpuści w maśle. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać i przełożyć je do foremki.

Piec około 30-35 minut. Ciasto wyjąć z foremki i wystudzić.

Mascarpone wymieszać z kwaśną śmietaną i cukrem z wanilią. Gdy ciasto wystygnie wysmarować kremem górę ciasta i przyozdobić owocami.

Buły orkiszowe

Składniki:

zaczyn

  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 ml wody
  • 0,5 g drożdży

Ciasto właściwe

  • 10 g drożdży
  • 300 ml wody
  • 400 g mąki orkiszowej typ 750
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 10 g soli (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Dzień przed pieczeniem

1. Wymieszać dokładnie w misce wszystkie składniki na zaczyn.

2. Odstawić w temperaturze pokojowej na 12 godz..

W dniu pieczenia

1. Drożdże rozpuścić w 300 ml wody, dodać mąkę, sól i zaczyn. Wymieszać, a następnie wyrobić przez około 5-8 minut.

2. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godz. do pierwszego wyrastania.

3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, podzielić na 4 równych części o wadze około 250 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze.

4. Z każdej porcji ciasta uformować okrągły bochenek i odstawić na 20 minut aby się rozluźnił.

5. Z każdego kawałka ciasta uformować podłużny 20 cm bochenek chleba i ułożyć w obsypanych mąką ściereczkach na około 30–40 min do garowania.

6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230ºC.

7. Bułki przełożyć na blachę do pieczenia łączeniem do góry, zaparować piekarnik i piec 25-30 min.

8. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Zobacz też:

Niedzielne desery. Herbatki mrożone, sernik i gofry serwuje Piotr Kucharski

Pyszne i nietuzinkowe muffinki z majonezem

Sernik, który nie opada – jak go upiec, jakich składników użyć do jego przygotowania?

Zobacz, co jeszcze można zrobić z orkiszu:

x-news
podziel się:

Pozostałe wiadomości