Sałatka orkiszowa
Składniki:
- 200 g ziaren orkiszu
- 1 cebula
- masło
- oliwa z oliwek
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1 zielona cukinia
- 1 żółta cukinia
- 2 kolby kukurydzy
- 1 główka czosnku
- sól i pieprz
- 300 g kurek
Sposób przygotowania:
Ziarna orkiszu namoczyć i pozostawić na minimum 12 godzina do nasiąknięcia. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle z oliwą. Gdy się zeszkli dodać odsączony orkisz i przesmażyć przez chwilę, przyprawić solą i pieprzem. Następnie podlać wodą i gotować pod przykryciem, aż orkisz będzie miękki. W trakcie dolać wody.
Do miękkiego i jeszcze ciepłego orkiszu dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Gdy orkisz się gotuje, pokroić cukinię na plastry, a główkę czosnku przekroić wzdłuż na połowę.
Kukurydzę obrać, Przyprawić solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Upiec w rozgrzanym piekarniku w 200 C, przez 20 minut.
W tym czasie podsmażyć kurki na maśle, przyprawić dobrze solą i pieprzem.
Upieczone warzywa razem z sokiem z blachy do pieczenia dodać do orkiszu i wymieszać. Na wierzch nałożyć kurki z powstałym sosem.
Ciasto ucierane na palonym maśle z kremem mascarpone i owocami sezonowymi
Składniki:
Ciasto:
- 160 g zimnego masła
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 3 jajka
Krem i owoce:
- 1 opakowanie mascarpone
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 500 g sezonowych owoców: borówki, porzeczki, maliny
Sposób przygotowania:
Masło przełożyć do rondelka i powoli podgrzewać, aż zbrązowieje i zacznie pachnieć orzechowo. Przelać do dużej miski żeby szybko schłodzić.
Rozgrzać piekarnik do 180º C. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Palone masło i cukier zmiksować w robocie kuchennym, aż cukier się rozpuści w maśle. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać i przełożyć je do foremki.
Piec około 30-35 minut. Ciasto wyjąć z foremki i wystudzić.
Mascarpone wymieszać z kwaśną śmietaną i cukrem z wanilią. Gdy ciasto wystygnie wysmarować kremem górę ciasta i przyozdobić owocami.
Buły orkiszowe
Składniki:
zaczyn
- 100 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 ml wody
- 0,5 g drożdży
Ciasto właściwe
- 10 g drożdży
- 300 ml wody
- 400 g mąki orkiszowej typ 750
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 10 g soli (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Dzień przed pieczeniem
1. Wymieszać dokładnie w misce wszystkie składniki na zaczyn.
2. Odstawić w temperaturze pokojowej na 12 godz..
W dniu pieczenia
1. Drożdże rozpuścić w 300 ml wody, dodać mąkę, sól i zaczyn. Wymieszać, a następnie wyrobić przez około 5-8 minut.
2. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godz. do pierwszego wyrastania.
3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, podzielić na 4 równych części o wadze około 250 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze.
4. Z każdej porcji ciasta uformować okrągły bochenek i odstawić na 20 minut aby się rozluźnił.
5. Z każdego kawałka ciasta uformować podłużny 20 cm bochenek chleba i ułożyć w obsypanych mąką ściereczkach na około 30–40 min do garowania.
6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230ºC.
7. Bułki przełożyć na blachę do pieczenia łączeniem do góry, zaparować piekarnik i piec 25-30 min.
8. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.
Zobacz też:
Niedzielne desery. Herbatki mrożone, sernik i gofry serwuje Piotr Kucharski
Pyszne i nietuzinkowe muffinki z majonezem
Sernik, który nie opada – jak go upiec, jakich składników użyć do jego przygotowania?
Zobacz, co jeszcze można zrobić z orkiszu: