Przepisy kulinarne

Włoska kuchnia na niedzielę. Sprawdź przepisy Cristiny Catese

Cristina Catese

Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Włoska kuchnia na niedzielę. Sprawdź przepisy Cristiny Catese

Cristina Catese

Dzień Dobry TVN

Tortelli w sosie pomidorowym, szaszłyki z kurczaka i sosem chimichurri, a na deser letnia sałatka owocowa. Niedzielny obiad w stylu włoskim przygotowuje Cristina Catese. Zobacz, jakie przepisy przygotowała.   

Tortelli z caponatina i sos pomodoro i basilico

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę i jajka, mieszamy szybko łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach, tak długo, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni ( ok. 4-5 min.). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy, by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Tniemy makarony w kwadraty, na środku kładziemy nadzienie, a następnie zamykamy pośrodku, w trójkąt, dobrze je zamykając. Następnie ponownie bierzemy obie strony i zamykamy je jedna na drugiej, aby nadać kształt tortello.

Przygotowane tortelli gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż zaczną wypływać na wierzch. Podajemy polane z sos pomidorowym i posypane tartym Parmigiano Reggiano.

Tortelli z caponatina

Dzień Dobry TVN

Caponatina 

Składniki:

  • 2 papryki
  • 1 ziemniak
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 cebula biała
  • 1 trzon selera
  • pasta pomidorowa 300 gr
  • 20 oliwek czarnych
  • garści orzechów sosnowych /pinii
  • 20 kaparów
  • pietruszka
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

Obrać i pokroić w kostki ziemniaki, a następnie usmażyć je na oleju i odstawić na bok.

Umyć i pokroić paprykę, następnie usmażyć i odstawić na bok .

Umyć i pokroić w kostkę bakłażana, następnie usmażyć i odstawić na bok .

Umyć i pokroić w kostkę cukinia, następnie usmażyć i odstawić na bok .

Na innej patelni z oliwą dodać posiekaną cebulę i seler, smażyć je, a następnie dodać pomidory i kapary oraz orzechy pinii. Smażyć chwilę, następnie odstawić na bok.

Powoli, gdy warzywa są gotowe, osuszyć je na papierze kuchennym. Kiedy są suche – włożyć do miski z pastą pomidorową, kaparami i orzechami pinii.

Sos pomidorowy i bazylia

  • 800 g pomidorów z puszki albo świeżych
  • 30 g oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 listki bazylii
  • sól (drobnoziarnista)

Sposób przygotowania:

Podsmażamy przekrojony na pół, obrany ząbek czosnku na odrobinie oliwy. Po 2 minutach podsmażania na żywym ogniu dodajemy obrane pomidory i doprawiamy całość solą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez przynajmniej godzinę – sos powinien delikatnie „bulgotać”. Od czasu do czasu mieszamy.

Po upływie niezbędnego czasu wyjmujemy czosnek, a pomidory miksujemy tak, aby uzyskać gładki, jednolity krem. Tak zrobiony krem przekładamy znów na patelnię i smażymy przez kilka minut na małym ogniu, dodając kilka listków bazylii. Zdejmujemy sos z ognia i odkładamy.

Szaszłyki z kurczaka i sosem chimichurri

  • 800 gr piersi z kurczaka
  • 8 pieczarek
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule małe
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona słodka
  • 1 papryka zielona słodka

marynata

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki posiekanej bazylii
  • ¼ szklanki posiekanej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Do serwowania - bochenek chleba

Wymieszaj składniki na marynatę w dużej misce lub woreczku. Dodaj kawałki kurczaka i dokładnie obtocz. Przykryj miskę lub zamknij torebkę i marynuj przez co najmniej 30 minut, do dwóch godzin.

Komponuj szaszłyki, nakładając kurczaka i warzywa. Grilluj na średnim lub dużym ogniu, od czasu do czasu obracając, około 10 minut.

szaszłyki

Dzień Dobry TVN

Chimichurri

Składniki:

  • pietruszka 50 g
  • świeże chili 10 g
  • świeży szczypiorek 40 g
  • świeże oregano 10 g
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra virgin 110 g
  • ocet jabłkowy 10 g
  • kminek 2 g
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Wyczyść czosnek, pokrój w plasterki i drobno posiekaj. Świeżą papryczkę chili (wskazane jest wykonanie tej operacji w rękawiczkach) odciąć koniec i przeciąć na pół wzdłuż. Usuń wszystkie nasiona i pokrój bardzo drobno. 

Oczyścić szczypiorek: odciąć dolną część wraz z korzeniami i usunąć najbardziej zewnętrzną warstwę, a następnie przekroić na pół wzdłuż i przystąpić do drobnego cięcia. Umyj pietruszkę i weź tylko liście, które będziesz musiał uzyskać około 30 gramów, a następnie posiekaj bardzo drobno. Zrób to samo z oregano - przeglądaj i posiekaj, będziesz potrzebować około 5 gramów. 

Po zmieleniu wszystkich składników wlej je wszystkie do dużej miski, zaczynając od pietruszki, a następnie dodaj oregano, szczypiorek, czosnek i papryczkę chili. Sól i pieprz. W tym momencie dodaj kminek i ocet jabłkowy, a na koniec dodaj olej i bardzo dobrze wymieszaj, aby wymieszać wszystkie składniki.

Rada. Jeśli chcesz przygotować chimichurri do ryb, grillowanych lub pieczonych, zalecamy zmniejszenie dawki czosnku i zastąpienie octu 20 g soku z cytryny.

Jeśli natomiast chcesz dodać do tego sosu mięsnego o bardzo intensywnym smaku, np. wieprzowiny, możesz ten smak jeszcze wzmocnić, zwiększając ilość papryczki chili. Chimichurri doskonale nadaje się również jako sos do kanapek: aby nadać mu dodatkowy akcent można zastąpić kminek kilkoma posiekanymi anchois.

Letnia sałatka owocowa - Macedonia

Składniki na 4 porcje:

  • 1 brzoskwinia
  • 5 śliwek
  • 10 truskawek
  • pół melona
  • 5 moreli
  • 1 gruszka
  • 2 garści winogron
  • 4 plastry ananasa
  • 1 plaster arbuza
  • 1 jabłko

Do podania: 

  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna 
  • łyżka cukru do smaku.
  • kilka liści mięty 

Sposób przygotowania:

Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, wymieszaj w misce z cukrem, odstaw. Pokrój wszystkie owoce na kawałki, przełóż do miski i dodaj sos cytrusowy. Dołóż liście mięty i przełóż do lodówki. Podawaj sałatkę jako deser, bardzo dobrze schłodzoną. 

Włoska kuchnia w letniej wersji według Cristiny Catese. Obejrzyj materiał:

x-news

Zobacz też:

Ogórki nie tylko małosolne. Zobacz, jakie pyszne pikle robi Beata Kartowicz 

Sernik, który nie opada – jak go upiec, jakich składników użyć do jego przygotowania?

Lekkie owoce w kuchni na słodko i wytrawnie. Palce lizać!

Co sądzisz o tym artykule?
59
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0