Włoska kuchnia na niedzielę. Sprawdź przepisy Cristiny Catese

Cristina Catese
Dzień Dobry TVN
Tortelli w sosie pomidorowym, szaszłyki z kurczaka i sosem chimichurri, a na deser letnia sałatka owocowa. Niedzielny obiad w stylu włoskim przygotowuje Cristina Catese. Zobacz, jakie przepisy przygotowała.

Tortelli z caponatina i sos pomodoro i basilico

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
    • 3 jajka

      Sposób przygotowania:

      Do miski wsypujemy mąkę i jajka, mieszamy szybko łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach, tak długo, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni ( ok. 4-5 min.). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy, by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.

      Tniemy makarony w kwadraty, na środku kładziemy nadzienie, a następnie zamykamy pośrodku, w trójkąt, dobrze je zamykając. Następnie ponownie bierzemy obie strony i zamykamy je jedna na drugiej, aby nadać kształt tortello.

      Przygotowane tortelli gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż zaczną wypływać na wierzch. Podajemy polane z sos pomidorowym i posypane tartym Parmigiano Reggiano.

      Dzień Dobry TVN

      Caponatina

      Składniki:

      • 2 papryki
        • 1 ziemniak
          • 1 bakłażan
            • 1 cukinia
              • 1 cebula biała
                • 1 trzon selera
                  • pasta pomidorowa 300 gr
                    • 20 oliwek czarnych
                      • garści orzechów sosnowych /pinii
                        • 20 kaparów
                          • pietruszka
                            • oliwa z oliwek
                              • sól

                                Przygotowanie:

                                Obrać i pokroić w kostki ziemniaki, a następnie usmażyć je na oleju i odstawić na bok.

                                Umyć i pokroić paprykę, następnie usmażyć i odstawić na bok .

                                Umyć i pokroić w kostkę bakłażana, następnie usmażyć i odstawić na bok .

                                Umyć i pokroić w kostkę cukinia, następnie usmażyć i odstawić na bok .

                                Na innej patelni z oliwą dodać posiekaną cebulę i seler, smażyć je, a następnie dodać pomidory i kapary oraz orzechy pinii. Smażyć chwilę, następnie odstawić na bok.

                                Powoli, gdy warzywa są gotowe, osuszyć je na papierze kuchennym. Kiedy są suche – włożyć do miski z pastą pomidorową, kaparami i orzechami pinii.

                                Sos pomidorowy i bazylia

                                • 800 g pomidorów z puszki albo świeżych
                                  • 30 g oliwy z oliwek extra virgin
                                    • 1 ząbek czosnku
                                      • 4 listki bazylii
                                        • sól (drobnoziarnista)

                                          Sposób przygotowania:

                                          Podsmażamy przekrojony na pół, obrany ząbek czosnku na odrobinie oliwy. Po 2 minutach podsmażania na żywym ogniu dodajemy obrane pomidory i doprawiamy całość solą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez przynajmniej godzinę – sos powinien delikatnie „bulgotać”. Od czasu do czasu mieszamy.

                                          Po upływie niezbędnego czasu wyjmujemy czosnek, a pomidory miksujemy tak, aby uzyskać gładki, jednolity krem. Tak zrobiony krem przekładamy znów na patelnię i smażymy przez kilka minut na małym ogniu, dodając kilka listków bazylii. Zdejmujemy sos z ognia i odkładamy.

                                          Szaszłyki z kurczaka i sosem chimichurri

                                          • 800 gr piersi z kurczaka
                                            • 8 pieczarek
                                              • 8 pomidorków koktajlowych
                                                • 2 cebule małe
                                                  • 1 cukinia
                                                    • 1 papryka czerwona słodka
                                                      • 1 papryka zielona słodka

                                                        marynata

                                                        • ¼ szklanki oliwy z oliwek
                                                          • ¼ szklanki posiekanej bazylii
                                                            • ¼ szklanki posiekanej pietruszki
                                                              • 2 ząbki czosnku posiekane
                                                                • sok z 1 cytryny
                                                                  • 1 łyżeczka soli

                                                                    Do serwowania - bochenek chleba

                                                                    Wymieszaj składniki na marynatę w dużej misce lub woreczku. Dodaj kawałki kurczaka i dokładnie obtocz. Przykryj miskę lub zamknij torebkę i marynuj przez co najmniej 30 minut, do dwóch godzin.

                                                                    Komponuj szaszłyki, nakładając kurczaka i warzywa. Grilluj na średnim lub dużym ogniu, od czasu do czasu obracając, około 10 minut.

                                                                    Dzień Dobry TVN

                                                                    Chimichurri

                                                                    Składniki:

                                                                    • pietruszka 50 g
                                                                      • świeże chili 10 g
                                                                        • świeży szczypiorek 40 g
                                                                          • świeże oregano 10 g
                                                                            • 2 ząbki czosnku
                                                                              • oliwa z oliwek extra virgin 110 g
                                                                                • ocet jabłkowy 10 g
                                                                                  • kminek 2 g
                                                                                    • sól i pieprz

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Wyczyść czosnek, pokrój w plasterki i drobno posiekaj. Świeżą papryczkę chili (wskazane jest wykonanie tej operacji w rękawiczkach) odciąć koniec i przeciąć na pół wzdłuż. Usuń wszystkie nasiona i pokrój bardzo drobno.

                                                                                      Oczyścić szczypiorek: odciąć dolną część wraz z korzeniami i usunąć najbardziej zewnętrzną warstwę, a następnie przekroić na pół wzdłuż i przystąpić do drobnego cięcia. Umyj pietruszkę i weź tylko liście, które będziesz musiał uzyskać około 30 gramów, a następnie posiekaj bardzo drobno. Zrób to samo z oregano - przeglądaj i posiekaj, będziesz potrzebować około 5 gramów.

                                                                                      Po zmieleniu wszystkich składników wlej je wszystkie do dużej miski, zaczynając od pietruszki, a następnie dodaj oregano, szczypiorek, czosnek i papryczkę chili. Sól i pieprz. W tym momencie dodaj kminek i ocet jabłkowy, a na koniec dodaj olej i bardzo dobrze wymieszaj, aby wymieszać wszystkie składniki.

                                                                                      Rada. Jeśli chcesz przygotować chimichurri do ryb, grillowanych lub pieczonych, zalecamy zmniejszenie dawki czosnku i zastąpienie octu 20 g soku z cytryny.

                                                                                      Jeśli natomiast chcesz dodać do tego sosu mięsnego o bardzo intensywnym smaku, np. wieprzowiny, możesz ten smak jeszcze wzmocnić, zwiększając ilość papryczki chili. Chimichurri doskonale nadaje się również jako sos do kanapek: aby nadać mu dodatkowy akcent można zastąpić kminek kilkoma posiekanymi anchois.

                                                                                      Letnia sałatka owocowa - Macedonia

                                                                                      Składniki na 4 porcje:

                                                                                      • 1 brzoskwinia
                                                                                        • 5 śliwek
                                                                                          • 10 truskawek
                                                                                            • pół melona
                                                                                              • 5 moreli
                                                                                                • 1 gruszka
                                                                                                  • 2 garści winogron
                                                                                                    • 4 plastry ananasa
                                                                                                      • 1 plaster arbuza
                                                                                                        • 1 jabłko

                                                                                                          Do podania:

                                                                                                          • 1 pomarańcza
                                                                                                            • 1 cytryna
                                                                                                              • łyżka cukru do smaku.
                                                                                                                • kilka liści mięty

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, wymieszaj w misce z cukrem, odstaw. Pokrój wszystkie owoce na kawałki, przełóż do miski i dodaj sos cytrusowy. Dołóż liście mięty i przełóż do lodówki. Podawaj sałatkę jako deser, bardzo dobrze schłodzoną.

                                                                                                                  Włoska kuchnia w letniej wersji według Cristiny Catese. Obejrzyj materiał:

                                                                                                                  x-news

                                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                                  Ogórki nie tylko małosolne. Zobacz, jakie pyszne pikle robi Beata Kartowicz

                                                                                                                  Sernik, który nie opada – jak go upiec, jakich składników użyć do jego przygotowania?

                                                                                                                  Lekkie owoce w kuchni na słodko i wytrawnie. Palce lizać!

                                                                                                                  Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości