Zobacz też: Przepis na spaghetti z krewetkami jest prosty, ale pozwoli Ci zaskoczyć bliskich >>>
Ragu' alla bolognese
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 150 g boczku (świeży)
- 100 g mortadeli włoskiej
- 50 g selera naciowego
- 60 g cebuli
- 50 g marchewki
- 250 g koncentratu pomidorowego
- 200 g czerwonego wina
- 2 l bulionu
- 1 szklanka mleka lub śmietanki
Przygotowanie:
Selera, cebulę i marchewkę kroimy w drobną kosteczkę. Boczek i mortadelę również kroimy w kostkę, po czym mielimy je jeszcze w mikserze. Na dużej patelni podsmażamy odrobinę oliwy, na którą wrzucamy selera, cebulę, marchewkę oraz mieszankę boczku z mortadelą. Całość podsmażamy przez około 10 minut.
Zobacz też: Spaghetti wegetariańskie – kuchnia włoska bez mięsa >>>Spaghetti alla carbonara
Składniki:
- 320 g spaghetti n.5 (ja lubię spaghettoni)
- 150 g Guanciale (podgardla wieprzowe)
- 100 g sera Pecorino Romano
- 1 jajko
- 4 żółtka jajka
- pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy wodę, w której ugotujemy makaron. Wrzącą wodę solimy, ale ostrożnie – sos z podgardla i sera Pecorina będzie słony sam w sobie. Kroimy w kostkę lub plasterki podgardla i podsmażamy je na patelni, nie dodając oliwy ani oleju. Podsmażamy do momentu, w którym tłuszcz stanie się przezroczysty, a kawałki podgardla chrupiące. Wtedy zdejmujemy je z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Wbijamy jajka do miski i ubijamy je, dodając sera Pecorino i świeżo zmielonego pieprzu. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy; wtedy zaczynamy gotować makaron. Dodajemy połowę podgardla do mieszanki jajecznej i kiedy makaron będzie gotowy, wrzucamy go (po odcedzeniu) do sosu i mieszamy). Podajemy spaghetti alla carbonara od razu, posypując je jeszcze odrobiną Pecorino i świeżo zmielonym czarnym pieprzem na wierzchu, podając resztę podgardla.
A na deser proponujemy: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN