Przepisy kulinarne

Cristina Catese i jej przepis na spaghetti

W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała ragu' alla bolognese oraz spaghetti alla carbonara.

Zobacz też: Przepis na spaghetti z krewetkami jest prosty, ale pozwoli Ci zaskoczyć bliskich >>>

Ragu' alla bolognese

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 g boczku (świeży)
  • 100 g mortadeli włoskiej
  • 50 g selera naciowego
  • 60 g cebuli
  • 50 g marchewki
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g czerwonego wina
  • 2 l bulionu
  • 1 szklanka mleka lub śmietanki

Przygotowanie:

Selera, cebulę i marchewkę kroimy w drobną kosteczkę. Boczek i mortadelę również kroimy w kostkę, po czym mielimy je jeszcze w mikserze. Na dużej patelni podsmażamy odrobinę oliwy, na którą wrzucamy selera, cebulę, marchewkę oraz mieszankę boczku z mortadelą. Całość podsmażamy przez około 10 minut.

Zobacz też: Spaghetti wegetariańskie – kuchnia włoska bez mięsa >>>

Spaghetti alla carbonara

Składniki:

  • 320 g spaghetti n.5 (ja lubię spaghettoni)
  • 150 g Guanciale (podgardla wieprzowe)
  • 100 g sera Pecorino Romano
  • 1 jajko
  • 4 żółtka jajka
  • pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy wodę, w której ugotujemy makaron. Wrzącą wodę solimy, ale ostrożnie – sos z podgardla i sera Pecorina będzie słony sam w sobie. Kroimy w kostkę lub plasterki podgardla i podsmażamy je na patelni, nie dodając oliwy ani oleju. Podsmażamy do momentu, w którym tłuszcz stanie się przezroczysty, a kawałki podgardla chrupiące. Wtedy zdejmujemy je z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Wbijamy jajka do miski i ubijamy je, dodając sera Pecorino i świeżo zmielonego pieprzu. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy; wtedy zaczynamy gotować makaron. Dodajemy połowę podgardla do mieszanki jajecznej i kiedy makaron będzie gotowy, wrzucamy go (po odcedzeniu) do sosu i mieszamy). Podajemy spaghetti alla carbonara od razu, posypując je jeszcze odrobiną Pecorino i świeżo zmielonym czarnym pieprzem na wierzchu, podając resztę podgardla.

A na deser proponujemy: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny

autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
6
0