Cantucci - włoskie ciasteczka z migdałami
Składniki:
Składniki na około 30 cantucci:
180 gram cukru
1 organiczne jajko
0,5 grama amoniaku do słodyczy
265 gram mąki 00
110 gram migdałów
10 gram marsala lub innego wina likierowego
½ skórki z jednej pomarańczy
1 szczypta soli
30 gram masła (w temperaturze pokojowej (miękkiego))
1 żółtko (tu potrzebny jest pędzel)
Przygotowanie: Cukier wsyp do miski i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Wymieszaj za pomocą szpatułki (nie ma potrzeby bicia, ważne aby dobrze rozetrzeć kryształki cukru). Osobno w innej misce połącz mąkę i amoniak. Następnie wymieszaj i dodaj suche składniki do jajka wymieszanego z cukrem. Dodaj miękkie masło i wszystko wymieszaj. Zagnieć ciasto rękami i dodaj migdały, a następnie dodaj marsalę (lub inne wino) i startą skórkę z połowy pomarańczy. Zagniataj, aż wszystkie składniki zostaną dobrze wymieszane w cieście, a następnie wyjmij ciasto na blat roboczy (deskę). Podziel ciasto na dwie równe części i pokrój. Ułóż kawałki na ociekaczu pokrytym papierem do pieczenia (nie musisz ich spłaszczać, stanie się to samoistnie podczas pieczenia). Posmaruj kawałki ubitym żółtkiem (jeśli żółtko jest zbyt gęste, możesz je rozcieńczyć niewielką ilością wody). Piecz ciasteczka we wstępnie rozgrzanym do 200° piekarniku przez 20 minut, po czym wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Następnie potnij ciasto na kawałki lekko po przekątnej, tworząc cantuccini o grubości około 1,2 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i opiekaj w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 ° przez 18 minut.
Pici All'etrusca - toskańska tradycyjna pasta
Składniki:
Na pici/pastę:
200 g mąki 00
200 g mąki z pszenicy durum
sól
Na sos:
1 jajko na twardo
5-6 ząbków czosnku
1 pęczek pietruszki
liście mięty i bazylii
pikantne pecorino
olej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj pici/pastę: zagnieć mąkę ze szczyptą soli i wodą niezbędną do uzyskania spójnego i elastycznego ciasta. Zawiń ciasto w ręcznik kuchenny i pozwól mu “odpocząć” przez 30 minut. Przygotowując makaron nadawaj mu kształt długiego i grubego spaghetti “wałkując” ciasto rękami. Przygotuj sos: posiekaj jajko na twardo z czosnkiem, pietruszką, miętą i bazylią, dodaj olej dla uzyskania właściwego koloru do momentu aż uzyskasz dość płynny sos. Na końcu dodaj sól i pieprz. Ugotuj pici/pastę w obficie osolonej wodzie, odsącz, dodaj do sosu, przełóż do naczynia do serwowania, posyp tartym serem pecorino i podawaj.
Crostini rossi alla chiantigiana - czerwone grzanki z Chianti
Składniki:
200 g razowego chleba
8 plasterków toskańskiego chleba lub 8 plasterków smażonej polenty
1 łyżka kaparów
1 ząbek czosnku
2 duże dojrzałe pomidory
3 łyżki natki pietruszki
2 łyżki tymianku
ocet
3 łyżki oleju
sól i pieprz
Przygotowanie: Do miski wlej ocet, zamocz w nim pełnoziarnisty chleb a następnie dobrze wyciśnij. Użyj moździerza lub miski, włóż do tego naczynia obrane pomidory, usuwając z nich uprzednio nasiona i krojąc na kawałki, dodaj: kapary, pietruszkę, tymianek, czosnek, trzy łyżki oleju, świeżo mielony pieprz, sól i wymieszaj wszystko aż nabierze jednolitej konsystencji. Rozłóż uzyskaną masę na plasterkach tostowego chleba lub na smażonej polencie i podawaj.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN