Przepisy kulinarne

Ogórki nie tylko małosolne. Zobacz, jakie pyszne pikle robi Beata Kartowicz 

Dzień Dobry Wakacje

Przepisy kulinarne

Ogórki nie tylko małosolne. Zobacz, jakie pyszne pikle robi Beata Kartowicz 

Dzień Dobry Wakacje

Lato w pełni, sezon na ogórki trwa w najlepsze. Co z nich zrobić? Pikle. Z miodem, musztardą, w curry, małosolne, a nawet na sucho. Sprawdzone przepisy przedstawia Beata Kartowicz. 

Pikle z ogórków z miodem

  • 2 kg świeżych ogórków gruntowych
  • koper 
  • łyżka soli
  • gorczyca, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty
  • zalewa
  • 2,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki miodu

Ogórki umyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.

Zasypać solą i odstawić na minimum 2 godz. Po tym czasie odsączyć wodę, która się zebrała.

Do każdego słoika dodać kila ziaren czarnego pieprzu, liść laurowy, gorczycę oraz koper.

Składniki zalewy zagotować razem. Ogórki włożyć do słoików i zalać gotową zalewą. Słoiki pasteryzować ok 10 minut.

Pikle miodowo-musztardowe

  • 2 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 1 główka czosnku 
  • gorczyca 

zalewa

  • 5 szklanek wody 
  • 1 szklanka octu 
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu 
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki soli

Składniki na zalewę zagotować. Ogórki umyć i pokroić w grube plastry. Do każdego słoika dodać ząbek czosnku i gorczycę oraz ogórki. Zalewać jeszcze ciepłą zalewą. Pasteryzować słoiki około 10 minut.

Ogórki w curry

  • 3 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 5 cebul 
  • liście selera
  • 1 główka czosnku 
  • gorczyca 

zalewa

  • 5 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki curry
  • 1 łyżka soli

Składniki na zalewę zagotować. Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki. Do każdego słoika włożyć ogórki, liście selera, szczyptę gorczycy oraz cebulę w plastrach. Zalewać jeszcze ciepłą zalewą. Pasteryzować słoiki około 10 minut.

Ogórki małosolne

  • 1 kg ogórków (świeżych, niezbyt dużych, ze sprawdzonego źródła)
  • 5 gałązek kopru
  • kilka ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na pół
  • 15 cm kawałek korzenia chrzanu
  • kilka liści porzeczki lub wiśni (niekoniecznie)
  • 1,5 litra wody
  • sól kamienna do przetworów

Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 3 godziny). Następnie dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub kilku mniejszych półtoralitrowych słoikach.

Dodać obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper, liście porzeczki lub wiśni. W dużym słoju układamy ogórki na przemian z dodatkami, w mniejszych pionowo ogórki, w przestrzenie wciskamy dodatki.

Wszystko zalać posoloną wodą (soli dajemy po czubatej łyżce stołowej soli na 1 litr wody, dokładnie mieszamy). Całe ogórki powinny być przykryte zalewą. Przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką.

Odstawić w zacienione miejsce na 3 - 5 dni (w zależności od temperatury). Pierwszym objawem, że ogórki są już gotowe, będzie mętniejąca woda.

Ogórki małosolne na sucho

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli (najlepiej kamiennej niejodowanej do przetworów)
  • korzeń chrzanu (dł. ok. 10 cm)
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
  • opcjonalnie: 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść chrzanu

Ogórki myjemy, lekko odcinamy końcówki – dzięki temu zniknie goryczka, a także wytworzy się wilgoć, która dobrze rozpuści sól. Wrzucamy ogórki do woreczka.

Korzeń chrzanu kroimy na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki. Jeśli lubimy, możemy też przygotować pokruszone liście laurowe, lekko zgniecione ziarenka ziela angielskiego oraz liść chrzanu (ewentualnie: wiśni, porzeczki).

Wymienione składniki i gorczycę wrzucamy do ogórków. Równomiernie oprószamy je także solą. Przed zamknięciem woreczka warto usunąć z niego nadmiar powietrza.

Po zamknięciu delikatnie potrząsamy ogórkami, tak by przyprawy równomiernie się rozłożyły (uwaga tylko, by nie przedziurawić woreczka!).

Przez 4 godziny przechowujemy ogórki w lodówce, przez kolejne 20 godzin – w temperaturze pokojowej. W sumie można odczekać także 48 godzin.

Po otwarciu ogórki należy trzymać w lodówce. Ogórki małosolne na sucho są delikatniejsze w smaku niż tradycyjne, bardziej chrupiące, a dodatkowo nie tracą koloru. Aby je przygotować, potrzebujemy zamykanego woreczka foliowego, najlepiej takiego do przechowywania mrożonek.

Cudowne właściwości kiszonek. Dlaczego warto je jeść? Obejrzyj materiał:

x-news 

Zobacz też:

Ciasto francuskie na słodko i wytrawnie. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz

Zioła na zdrowie. Pomysły na pyszne i pożywne śniadanie według Piotra Kucharskiego

Przepis na rodzinny obiad według Beaty Kartowicz: roladki, fasolka i ciasto z borówkami

Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.

Dzień Dobry Wakacje

Co sądzisz o tym artykule?
88
11
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0