Pikle z ogórków z miodem
- 2 kg świeżych ogórków gruntowych
- koper
- łyżka soli
- gorczyca, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty
- zalewa
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki miodu
Ogórki umyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Zasypać solą i odstawić na minimum 2 godz. Po tym czasie odsączyć wodę, która się zebrała.
Do każdego słoika dodać kila ziaren czarnego pieprzu, liść laurowy, gorczycę oraz koper.
Składniki zalewy zagotować razem. Ogórki włożyć do słoików i zalać gotową zalewą. Słoiki pasteryzować ok 10 minut.
Pikle miodowo-musztardowe
- 2 kg świeżych ogórków gruntowych
- 1 główka czosnku
- gorczyca
zalewa
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki soli
Składniki na zalewę zagotować. Ogórki umyć i pokroić w grube plastry. Do każdego słoika dodać ząbek czosnku i gorczycę oraz ogórki. Zalewać jeszcze ciepłą zalewą. Pasteryzować słoiki około 10 minut.
Ogórki w curry
- 3 kg świeżych ogórków gruntowych
- 5 cebul
- liście selera
- 1 główka czosnku
- gorczyca
zalewa
- 5 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki curry
- 1 łyżka soli
Składniki na zalewę zagotować. Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki. Do każdego słoika włożyć ogórki, liście selera, szczyptę gorczycy oraz cebulę w plastrach. Zalewać jeszcze ciepłą zalewą. Pasteryzować słoiki około 10 minut.
Ogórki małosolne
- 1 kg ogórków (świeżych, niezbyt dużych, ze sprawdzonego źródła)
- 5 gałązek kopru
- kilka ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na pół
- 15 cm kawałek korzenia chrzanu
- kilka liści porzeczki lub wiśni (niekoniecznie)
- 1,5 litra wody
- sól kamienna do przetworów
Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 3 godziny). Następnie dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub kilku mniejszych półtoralitrowych słoikach.
Dodać obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper, liście porzeczki lub wiśni. W dużym słoju układamy ogórki na przemian z dodatkami, w mniejszych pionowo ogórki, w przestrzenie wciskamy dodatki.
Wszystko zalać posoloną wodą (soli dajemy po czubatej łyżce stołowej soli na 1 litr wody, dokładnie mieszamy). Całe ogórki powinny być przykryte zalewą. Przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką.
Odstawić w zacienione miejsce na 3 - 5 dni (w zależności od temperatury). Pierwszym objawem, że ogórki są już gotowe, będzie mętniejąca woda.
Ogórki małosolne na sucho
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 łyżka soli (najlepiej kamiennej niejodowanej do przetworów)
- korzeń chrzanu (dł. ok. 10 cm)
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 5 ząbków czosnku
- 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
- opcjonalnie: 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść chrzanu
Ogórki myjemy, lekko odcinamy końcówki – dzięki temu zniknie goryczka, a także wytworzy się wilgoć, która dobrze rozpuści sól. Wrzucamy ogórki do woreczka.
Korzeń chrzanu kroimy na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki. Jeśli lubimy, możemy też przygotować pokruszone liście laurowe, lekko zgniecione ziarenka ziela angielskiego oraz liść chrzanu (ewentualnie: wiśni, porzeczki).
Wymienione składniki i gorczycę wrzucamy do ogórków. Równomiernie oprószamy je także solą. Przed zamknięciem woreczka warto usunąć z niego nadmiar powietrza.
Po zamknięciu delikatnie potrząsamy ogórkami, tak by przyprawy równomiernie się rozłożyły (uwaga tylko, by nie przedziurawić woreczka!).
Przez 4 godziny przechowujemy ogórki w lodówce, przez kolejne 20 godzin – w temperaturze pokojowej. W sumie można odczekać także 48 godzin.
Po otwarciu ogórki należy trzymać w lodówce. Ogórki małosolne na sucho są delikatniejsze w smaku niż tradycyjne, bardziej chrupiące, a dodatkowo nie tracą koloru. Aby je przygotować, potrzebujemy zamykanego woreczka foliowego, najlepiej takiego do przechowywania mrożonek.
Cudowne właściwości kiszonek. Dlaczego warto je jeść? Obejrzyj materiał:
Zobacz też:
Ciasto francuskie na słodko i wytrawnie. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz
Zioła na zdrowie. Pomysły na pyszne i pożywne śniadanie według Piotra Kucharskiego
Przepis na rodzinny obiad według Beaty Kartowicz: roladki, fasolka i ciasto z borówkami
Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.
Autor: Luiza Bebłot