Klasyczne małosolne ogórki... z jabłkami. Przepisy Andrzeja Polana

Oto przepisy Andrzeja Polana na klasyczne małosolne ogórki, małosolne ogórki z jabłkami czy ogórki małosolne kiszone... na sucho! Który z przepisów Polana wypróbujesz w swojej kuchni?

Zobacz też:

Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

Klasyczny małosolny

Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • zestaw do kiszenia bez czosnku: kwiaty kopru, chrzan korzeń i liście, liście porzeczki, wiśni,
  • gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli na 1 litr wody

W wodzie rozpuszczamy dokładnie sól. Ogórki zalewamy wodą i moczymy je 2-3 godziny. W naczyniu do kiszenia układamy część z zestawu do kiszenia, następnie ogórki pozostałą część z zestawu do kiszenia. Ziarna gorczycy, ziele angielskie ale potłuczone, porwany na kawałki liść laurowy. Wszystko zalewamy wodą z solą, wierzch dociskamy szklanym talerzykiem, odstawiamy , cierpliwie czekamy do dnia następnego i już. Smakują najlepiej 1 dniowe kiszone, o pięknym zielonym kolorze, aromacie.

Zobacz też:

Przepisy na tartę rabarbarową i czerwone curry. Katarzyna Meller gotuje z mamą

Małosolne z jabłkami

Składniki:

  • jak wyżej, plus kilka jabłek polskich

Proces przygotowania praktycznie identyczny, tylko dodatkowo dorzucamy do słoja ćwiartki jabłek wraz ze skórką.

Małosolne kiszone na sucho to też jest możliwe!

Składniki:

Ogórki gruntowe ilość wedle życzenia

  • Sól – na 1 kg 2 łyżeczki
  • Zestaw do kiszenia klasyczny bez czosnku
  • Ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, ziarna czarnego pieprzu,
  • Torebka plastikowa zamykana strunowa lub inna

Ogórki umyte pozbawiamy końcówek, myjemy i osuszamy, w końcu mają być na sucho. Wrzucamy do torby, dodajemy wszystkie składniki zestawu, przyprawy i sól. Szczelnie zamykamy i masując obtaczamy ogórki w dodatkach jakie im towarzyszą. Tak przygotowana torebka wymaga wstawienia do lodówki na 2-3 godziny i na noc już poza lodówka. Ogórki na drugi dzień gotowe.

Zobacz też: Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły >>>

Tosty w jajku z małosolnymi i serem żółtym

Składniki:

  • 1 szt pieczywo rustykalne
  • 8 jajek
  • 1 na tost Ogórki małosolne
  • 10 plasterków Ser żółty gouda w plastrach
  • 10 plasterków szynka wędzona dobra!
  • 1-2 łyżeczki Musztarda rosyjska
  • 1 pęczek Szczypiorek
  • 1 pęczek Koperek
  • Sól, pieprz,
  • Odrobina mleka
  • Masło klarowane do smażenia

Mleko mieszamy z jajkami, dodajemy sól i pieprz od smaku. Pieczywo kroimy na kromki. Ogórki małosolne kroimy w plasterki, łączymy z musztardą, olejem, koperkiem, szczypiorkiem. Kromki pieczywa obtaczamy w jajku i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem, smażymy z jednej strony, po chwili przekładamy na drugą stronę, na podpieczoną wykładamy szynkę, odważną porcję naszych małosolnych, wszystko przykrywamy serem i zamykając patelnię pokrywką smażymy do momentu aż ser nam się rozpuści.

Zobacz też: Przepisy na zdrowe przekąski do pracy, szkoły i na podróż >>>

Ogórkowa z małosolnych i ziemniak pieczony z bryndzą i wędzonym pstrągiem

Składniki:

  • 1 pęczek Młoda włoszczyzna koniecznie
  • 1 pęczek młoda marchew z nacią
  • Ogórki małosolne
  • Liść laurowy, ziele angielskie,
  • Pieprz, sól
  • Pęczek koperku

Włoszczyznę dokładnie płuczemy, marchew odejmujemy i dokładamy do pęczka jej koleżanek. Włoszczyznę gotujemy z przyprawami, wiosenny bulion warzywny. Ogórki kroimy w plasterki nie obierając ze skórki. Przesmażamy na maśle marchew młodą obraną z zielonymi końcówkami, kiedy tylko nabierze jeszcze bardziej marchewkowego koloru i będzie stawać się miękka, dodajemy pokrojone ogórki, smażymy chwile razem i dodajemy do zupy, jeszcze troszkę wody z kiszenia ogórków, koperek i mamy zupę. A co do niej?

  • 10 młodych ziemniaków średnich gotowanych
  • 300 gramów fileta wędzonego z pstrąga
  • 400 gramów bryndzy owczej
  • 200 gramów sera białego
  • 200ml śmietanka 18%
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • Koperek
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz

Ziemniaki gotowane przekrawamy, wyjmujemy środki, siekamy łączymy z bryndza, śmietaną, serem, zieleniną i przyprawami. Farszem wypełniamy łódki z ziemniaków, na wierzch układamy kawałki wędzonego pstrąga i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Podajemy do naszej zupy. Zupełnie inna historia ogórkowej.

Więcej: Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie

Ogórki, kaszanka i koperkowa maślanka

Składniki:

  • 600 g dobrej kaszanki - najlepiej bez wątróbki
  • 100 gramów kaszy jęczmiennej
  • musztarda rosyjska jasna ostra
  • 1 cebula
  • bułka tarta do panierowania
  • 4 jajka
  • ogórki małosolne z jabłkami
  • 1 l maślanki
  • 1 pęczek koperek
  • Sól, pieprz, cukier do smaku
  • Koperek, majeranek świeży
  • 2 jabłka z kiszenia

Koper miksujemy na krem z dodatkiem odrobiny oleju, łączymy z maślanką, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Wstawiamy do lodówki. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy kaszę suchą i po chwili podlewamy sukcesywnie gorąca wodą a jeszcze lepiej rosołem. Kiedy kasza napęcznieje, stanie się gęsta łączymy ją z kaszanką. Dodajemy posiekany koperek, majeranek świeży, musztardę. Dokładnie mieszamy, formujemy krokiety, obtaczamy w jajku, bułce dwukrotnie i smażymy na złoty kolor na oleju. Ogórki, jabłka kroimy w paski, łączymy z koprem, doprawiamy pieprzem, solą i układamy porcje na krokietach, podajemy z maślanką.

Więcej:

Młode ziemniaki w sosie orzechowym i curry z ziemniakami. Daria Ładocha i jej przepisy do 25 zł

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości