Zobacz też:
Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki
Klasyczny małosolny
Składniki:
- ogórki gruntowe
- zestaw do kiszenia bez czosnku: kwiaty kopru, chrzan korzeń i liście, liście porzeczki, wiśni,
- gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu
- 1 łyżka soli na 1 litr wody
W wodzie rozpuszczamy dokładnie sól. Ogórki zalewamy wodą i moczymy je 2-3 godziny. W naczyniu do kiszenia układamy część z zestawu do kiszenia, następnie ogórki pozostałą część z zestawu do kiszenia. Ziarna gorczycy, ziele angielskie ale potłuczone, porwany na kawałki liść laurowy. Wszystko zalewamy wodą z solą, wierzch dociskamy szklanym talerzykiem, odstawiamy , cierpliwie czekamy do dnia następnego i już. Smakują najlepiej 1 dniowe kiszone, o pięknym zielonym kolorze, aromacie.
Zobacz też:
Przepisy na tartę rabarbarową i czerwone curry. Katarzyna Meller gotuje z mamą
Małosolne z jabłkami
Składniki:
- jak wyżej, plus kilka jabłek polskich
Proces przygotowania praktycznie identyczny, tylko dodatkowo dorzucamy do słoja ćwiartki jabłek wraz ze skórką.
Małosolne kiszone na sucho to też jest możliwe!
Składniki:
Ogórki gruntowe ilość wedle życzenia
- Sól – na 1 kg 2 łyżeczki
- Zestaw do kiszenia klasyczny bez czosnku
- Ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, ziarna czarnego pieprzu,
- Torebka plastikowa zamykana strunowa lub inna
Ogórki umyte pozbawiamy końcówek, myjemy i osuszamy, w końcu mają być na sucho. Wrzucamy do torby, dodajemy wszystkie składniki zestawu, przyprawy i sól. Szczelnie zamykamy i masując obtaczamy ogórki w dodatkach jakie im towarzyszą. Tak przygotowana torebka wymaga wstawienia do lodówki na 2-3 godziny i na noc już poza lodówka. Ogórki na drugi dzień gotowe.
Zobacz też: Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły >>>
Tosty w jajku z małosolnymi i serem żółtym
Składniki:
- 1 szt pieczywo rustykalne
- 8 jajek
- 1 na tost Ogórki małosolne
- 10 plasterków Ser żółty gouda w plastrach
- 10 plasterków szynka wędzona dobra!
- 1-2 łyżeczki Musztarda rosyjska
- 1 pęczek Szczypiorek
- 1 pęczek Koperek
- Sól, pieprz,
- Odrobina mleka
- Masło klarowane do smażenia
Mleko mieszamy z jajkami, dodajemy sól i pieprz od smaku. Pieczywo kroimy na kromki. Ogórki małosolne kroimy w plasterki, łączymy z musztardą, olejem, koperkiem, szczypiorkiem. Kromki pieczywa obtaczamy w jajku i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem, smażymy z jednej strony, po chwili przekładamy na drugą stronę, na podpieczoną wykładamy szynkę, odważną porcję naszych małosolnych, wszystko przykrywamy serem i zamykając patelnię pokrywką smażymy do momentu aż ser nam się rozpuści.
Zobacz też: Przepisy na zdrowe przekąski do pracy, szkoły i na podróż >>>
Ogórkowa z małosolnych i ziemniak pieczony z bryndzą i wędzonym pstrągiem
Składniki:
- 1 pęczek Młoda włoszczyzna koniecznie
- 1 pęczek młoda marchew z nacią
- Ogórki małosolne
- Liść laurowy, ziele angielskie,
- Pieprz, sól
- Pęczek koperku
Włoszczyznę dokładnie płuczemy, marchew odejmujemy i dokładamy do pęczka jej koleżanek. Włoszczyznę gotujemy z przyprawami, wiosenny bulion warzywny. Ogórki kroimy w plasterki nie obierając ze skórki. Przesmażamy na maśle marchew młodą obraną z zielonymi końcówkami, kiedy tylko nabierze jeszcze bardziej marchewkowego koloru i będzie stawać się miękka, dodajemy pokrojone ogórki, smażymy chwile razem i dodajemy do zupy, jeszcze troszkę wody z kiszenia ogórków, koperek i mamy zupę. A co do niej?
- 10 młodych ziemniaków średnich gotowanych
- 300 gramów fileta wędzonego z pstrąga
- 400 gramów bryndzy owczej
- 200 gramów sera białego
- 200ml śmietanka 18%
- 2-3 łyżki chrzanu
- Koperek
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Ziemniaki gotowane przekrawamy, wyjmujemy środki, siekamy łączymy z bryndza, śmietaną, serem, zieleniną i przyprawami. Farszem wypełniamy łódki z ziemniaków, na wierzch układamy kawałki wędzonego pstrąga i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Podajemy do naszej zupy. Zupełnie inna historia ogórkowej.
Więcej: Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie
Ogórki, kaszanka i koperkowa maślanka
Składniki:
- 600 g dobrej kaszanki - najlepiej bez wątróbki
- 100 gramów kaszy jęczmiennej
- musztarda rosyjska jasna ostra
- 1 cebula
- bułka tarta do panierowania
- 4 jajka
- ogórki małosolne z jabłkami
- 1 l maślanki
- 1 pęczek koperek
- Sól, pieprz, cukier do smaku
- Koperek, majeranek świeży
- 2 jabłka z kiszenia
Koper miksujemy na krem z dodatkiem odrobiny oleju, łączymy z maślanką, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Wstawiamy do lodówki. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy kaszę suchą i po chwili podlewamy sukcesywnie gorąca wodą a jeszcze lepiej rosołem. Kiedy kasza napęcznieje, stanie się gęsta łączymy ją z kaszanką. Dodajemy posiekany koperek, majeranek świeży, musztardę. Dokładnie mieszamy, formujemy krokiety, obtaczamy w jajku, bułce dwukrotnie i smażymy na złoty kolor na oleju. Ogórki, jabłka kroimy w paski, łączymy z koprem, doprawiamy pieprzem, solą i układamy porcje na krokietach, podajemy z maślanką.
Więcej:
Młode ziemniaki w sosie orzechowym i curry z ziemniakami. Daria Ładocha i jej przepisy do 25 zł
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN