Przepisy kulinarne

Przepisy na zdrowe przekąski do pracy, szkoły i na podróż

W kuchni Dzień Dobry TVN znana propagatorka zdrowego odżywienia i wegetarianizmu Monika Mrozowska przygotowała zdrowe przekąski do pracy, szkoły i na podróż.

Makaron z omletem i nori

Składniki:

  • 100 g makaronu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki masła
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 średnie pieczarki
  • 1 liść nori
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy w misce i smażymy z nich na odrobinie masła dwa omlety, które następnie kroimy w cienkie paseczki.

Cebulę kroimy w cienkie talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Nori tniemy nożyczkami w paseczki. Gotowy makaron mieszamy z oliwą i nakładamy na talerze. Posypujemy cebulą, plasterkami pieczarek, dodajemy omlet, nori i polewamy olejem sezamowym i odrobiną sosu sojowego do smaku.

Zobacz także:

Uderz dietą w nadciśnienie. Przepisy wg wytycznych NFZ testuje Piotr Kucharski

Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie

Sałatka z komosą i burakiem

Składniki:

  • 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
  • garść liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 średnie ugotowane buraki
  • 4 łyżki ugotowanej fasoli czerwonej
  • kilka plastrów Grana Padano
  • mała garstka nerkowców

Przygotowanie:

Nerkowce prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Bazylię szatkujemy i ucieramy w moździerzu razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku, oliwą i sokiem z cytryny. Buraki kroimy w małą kostkę. W misce mieszamy ugotowaną komosę, pokrojone buraki oraz fasolę. Nakładamy do miseczek, posypujemy plasterkami padano, przyprażonymi nerkowcami i polewamy zielonym sosem z bazylii.

Pasta z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 średnia biała cebula
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy i gotujemy w podwójnej ilości wody z łyżeczką sosu sojowego ok. 15 minut. Sezam prażymy na złocisty kolor na suchej patelni, a następnie mielimy. Cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek aż stanie się szklista. Ugotowaną soczewicę miksujemy na jednolitą masę z podsmażoną cebulą, zmielonym sezamem oraz słodką papryką. Solimy do smaku.

Ja podałam pastę z soczewicy z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi oraz z paluchami, które upiekłam z resztek ciasta na pizzę

Pulpeciki z kaszy i marchewki

Składniki:

  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 70 g startego parmezanu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • sól i pieprz do smaku
  • jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Cukinię obieramy ze skórki i trzemy na małej tarce. Odsączamy płyn. Marchewkę ścieramy na odrobinę grubszej tarce. Kaszę mieszamy z warzywami, startym parmezanem i siemieniem lnianym. Solimy i pieprzymy do smaku. Mokrymi rękami toczymy malutkie kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni góra/ dół, aż pulpeciki się lekko przyrumienią, czyli około 10-15 minut. Podajemy z pieczywem i ulubionymi sosami, np. jogurtowo-czosnkowym.

Co sądzisz o tym artykule?
6
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0