Uderz dietą w nadciśnienie. Przepisy wg wytycznych NFZ testuje Piotr Kucharski

Kanapki z burakiem i pstrąg z mango - przepisy. Ułóż dietę zgodnie z zaleceniami NFZ. W Dzień Dobry TVN przepisy na dania wg diety ze strony Narodowego Funduszu Zdrowia zaprezentował dziś Piotr Kucharski.

Diety wg NFZ znajdziecie tutaj >>>

Kanapki z burakiem i awokado

Składniki:

  • Pół awokado
    • Burak
      • 3 kromki chleba żytniego razowego
        • ¼ cytryny
          • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
            • Pieprz czarny suszony
              • Garść roszponki
                • Łyżeczka serka homogenizowanego chudego
                  • Łyżeczka świeżego tymianku

                    Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Buraka pokroić na kawałki, polać kilkoma kroplami oliwy, dodać tymianek i zawinąć w folię aluminiową. Piec do miękkości (zależnie od wielkości kawałków będzie to trwało 30-40 minut, dlatego można go przygotować dzień wcześniej). Upieczonego buraka wystudzić, pokroić na kawałki i wymieszać z twarożkiem. Doprawić solą i pieprzem. Kromki chleba pokroić na trójkąty. Na połowie z nich rozsmarować pastę buraczaną, na wierzch położyć plastry awokado. Skropić je lekko cytryną. Na wierzchu nałożyć roszponkę i przykryć pozostałym chlebem. Zobacz też: Najzdrowsza dieta świata? Poznajcie dietę nordycką >>>

                    248 kcal Śniadanie II 5 min. B 11,1 gT 4 gW 44,9 g

                    • Jogurt naturalny z otrębami i gruszką
                      • Gruszka
                        • 9 łyżek jogurtu naturalnego
                          • 2 łyżki otrębów pszennych
                            • Łyżka żurawiny suszonej
                              • Gruszkę pokroić w kostkę. Otręby pszenne i żurawinę suszoną wymieszać z
                                • jogurtem naturalnym i dodać gruszkę.

                                  Zobacz też: Zioła na trawienie i na przemianę materii >>>

                                  535 kcal

                                  Obiad

                                  25 min.

                                  B 33,6 gT 26,1 gW 44,2 g

                                  Pstrąg z mango i kaszą jaglaną

                                  • 150 g pstrąga tęczowego
                                    • 2 łyżki szczypiorku
                                      • 4 łyżki kaszy jaglanej
                                        • ¼ mango
                                          • I łyżeczka oleju rzepakowego
                                            • 1 łyżeczka, 5 ml
                                              • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
                                                • Łyżka oliwy z oliwek
                                                  • Pieprz czarny
                                                    • 2 garście sałaty lodowej

                                                      Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Osuszoną rybę oprószyć solą i pieprzem. Grillować na patelni do grillowania (lekko natłuszczonej olejem) po 5 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz i obsypać posiekanym w kostkę mango oraz szczypiorkiem. Sałatę umyć, porwać i dodać kukurydzę. Warzywa polać oliwą z oliwek, przyprawić pieprzem do smaku, wymieszać.

                                                      Zobacz też: Alergia pokarmowa u małego dziecka. Jakie są objawy? >>>

                                                      167 kcal

                                                      Podwieczorek

                                                      B 3,8 gT 7,5 gW 24,1 g

                                                      Pistacje i sok marchwiowy

                                                      • Garść pistacji w łupinkach
                                                        • ¾ szklanki Świeżego soku marchwiowego

                                                          343 kcal

                                                          Kolacja

                                                          5 min.

                                                          B 17,9 gT 16 gW 36 g

                                                          Zobacz też: Gluten - czym jest i czy szkodzi? >>>

                                                          Kanapka z mozzarellą i pomidorem

                                                          • Kromka chleba żytniego
                                                            • 30 g sera mozzarella light
                                                              • Pomidor
                                                                • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                                  • Szczypta bazylii suszonej
                                                                    • Szklanka maślanki naturalnej

                                                                      Na kromkę chleba położyć pokrojony w plasterki ser mozzarella. Pomidora pokroić w plastry, polać oliwą z oliwek i posypać suszoną bazylią.

                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości