Materiał promocyjny

Gnocchi w sosie z Gorgonzoli DOP dolce, z boczkiem i pomidorkami cherry. Włoski smak z aromatycznym twistem

Gnocchi w sosie z Gorgonzoli DOP dolce, z boczkiem i pomidorkami cherry
Gnocchi w sosie z Gorgonzoli DOP dolce, z boczkiem i pomidorkami cherry
Źródło: mat. TVN
Włoska kuchnia kojarzy się z prostotą, intensywnymi zapachami, pasją do gotowania i spotkaniami z bliskimi przy stole. To kulinarna sztuka, w której liczy się smak. Sery to popularny dodatek do włoskich dań, jednak jeden z nich jest prawdziwym rarytasem. Potrafi być zarówno subtelnym tłem, jak i wyrazistą gwiazdą w potrawie. Mowa oczywiście o Gorgonzoli DOP. Poznaj prosty przepis na gnocchi z Gorgonzolą DOP dolce, boczkiem i pomidorkami.

Kremowy klasyk włoskiej kuchni

Gorgonzola DOP często jest nazywana królem wśród serów. Jej intensywność i charakter sprawiają, że stanowi dumę włoskiej kuchni. Doskonale sprawdza się w sosach, makaronach, risotto, sałatkach, a nawet jako dodatek do pieczywa i owoców.

To jeden z najsłynniejszych włoskich serów pleśniowych. Słomkowo-biała masa z zielonymi smugami to efekt marmurkowania, czyli naturalnego rozwoju pleśni wewnątrz sera. Dzięki temu ma kremową konsystencję i niepowtarzalny smak. Wersja miękka rozpływa się w ustach, natomiast ostrzejsza jest jędrna i krucha, o głębszym aromacie.

Ważna wskazówka: wyjmij ser z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem. To czas, w którym smaki i aromaty w pełni się otwierają.

Gorgonzola DOP dolce
Gorgonzola DOP dolce
Źródło: mat. TVN

Gnocchi w sosie z Gorgonzoli DOP dolce, z boczkiem i pomidorkami cherry

Klatka kluczowa-78401
Gnocchi w sosie z Gorgonzoli DOP dolce, z boczkiem i pomidorkami cherry

Składniki:

  •  4 plastry wędzonego boczku,
  •  200 g pomidorków cherry,
  •  1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 80 g Gorgonzoli DOP dolce,
  • 120 ml śmietanki 30–36%,
  • 60 g świeżego szpinaku,
  • szczypiorek,
  • 1 łyżka oleju chilli (opcjonalnie),
  • pieprz i sól.
Gnocchi w sosie z Gorgonzoli DOP dolce, z boczkiem i pomidorkami cherry
Gnocchi w sosie z Gorgonzoli DOP dolce, z boczkiem i pomidorkami cherry
Źródło: mat. TVN

Sposób przygotowania:

1.     Gnocchi ugotuj we wrzącej wodzie według instrukcji producenta.

2.     Usmaż na patelni boczek na chrupko. Kiedy wystygnie, pokrój na drobne kawałki.

3.     Posiekaj szczypiorek i pokrój pomidorki.

4.     Na patelnię wlej olwię i posiekany czosnek. Podsmaż na małym ogniu. Następnie dodaj pomidorki. Smaż, aż lekko zmiękną. Dodaj śmietankę i Gorgonzolę DOP dolce. Mieszaj do momentu połączenia.

5.     Dorzuć gnocchi, szpinak, sól i pieprz. Poczekaj aż powstały sos lekko zgęstnieje.

6.     Nałóż na talerz, posyp chrupiącym boczkiem, polej olejem chilli i ozdób szczypiorkiem.

I gotowe! Smacznego.

Materiał promocyjny
podziel się: