Przepisy kulinarne

Przepisy na tartę rabarbarową i czerwone curry. Katarzyna Meller gotuje z mamą

Pasta makrelowo-twaragowa, tarta rabarbarowa i czerwone curry z łososiem. Poznaj przepisy Katarzyny Meller i jej mamy!

Zobacz: Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

Pasta makrelowo-twarogowa

To nostalgiczny przepis z czasów mojego dzieciństwa. Obecny na śniadaniach w całej Polsce. Teraz trochę zapomniany i dlatego chciałabym go przypomnieć. Dla mojego pokolenia ważna pozycja.

  • 1 wędzona makrela
  • cebula dymka
  • 2 ogórki kiszone
  • 2-3 jajka na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 250 g twarogu
  • sól, pieprz

Makrelę obieram ze skóry i palcami wybieram mięso sprawdzając dokładnie, czy nie ma ości. Dymkę, ogórki i jajka drobno kroję, dodaję majonez, solę, pieprzę i dokładnie mieszam.

Czerwone curry z łososiem na pęczaku.

To taki tajsko-polski mix. Kocham tajską kuchnię za jej wyraziste smaki i świeże składniki, a polski pęczak sprawdza się tu równie dobrze jak tajski ryż. Z Tajlandii przywiozłam nie tylko inspiracje do kolejnych dań, ale i psa.

  • 500 g łososia
  • 1/2 kalafiora
  • 100 g groszku cukrowego
  • 500 g kaszy perłowej (po ok. 100 na osobę)
  • 500 g mleka kokosowego gęstego
  • kilka liści tajskiej bazylii
  • pasta z curry (można kupić gotową):
  • 5 suszonych papryczek chilli
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 korzenie kolendry
  • 3 plastry galangela
  • 60 g trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka prażonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka skórki z limonki
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 ml wody

Papryki chilli moczę w zimnej wodzie przez 20 minut i wyciskam je porządnie. Wszystkie składniki pasty wkładam do blendera i miksuję na jednolitą pastę. Gotuję kaszę w lekko osolonej wodzie (ok. 20 min.). Na woku rozgrzewam zagotowuję większą część mleka, dodaję pastę curry, mieszam. Dodaję pozostałe mleko i dodaję pokrojonego w spore kawałki łososia, kalafior i groszek. Zmniejszam ogień i duszę do momentu, kiedy kalafior jest al dente. Dodaję tajską bazylię. Serwuję na kaszy.

Tarta rabarbarowa z miodem

Maj jest sezonem na rabarbar. To czas, żeby odmieniać go przez wszystkie przypadki. To tarta, w której rabarbar gra główną rolę. Żeby nie było za kwaśno, otulam go miodem i daktylami. Kruchy spód i kruszonka zrobione są z dużą ilością masła dla najlepszego efektu.

ciasto:

  • 230 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii
  • garść suszonych daktyli

kruszonka:

  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Mąkę siekam z masłem nożem, dodaję cukier, jajko i sól. Zagniatam szybko ciasto. Można w robocie kuchennym lub ręcznie. Formuję z ciasta kulę, zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. Jeżeli nie mam czasu, od razu układam na foremce o rozmiarze 26 cm. Spód formuję palcami, powinien mieć ok. 0,5 cm, boki mogą być grubsze. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 C. Podpiekam na lekko złoto ok. 30 minut.

Rabarbar myję, kroję na centymetrowe kawałki i wrzucam do miski. Dodaję miód, cukier, cukier wanilinowy i daktyle wcześniej zalane wrzątkiem (na kilka minut) przekrojone na pół (bez pestek) i dokładnie mieszam.

Zagniatam w misce palcami kruszonkę.

Na podpieczony spód wrzucam rabarbar z daktylami, posypuję gęsto kruszonką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piekę na dobrze złoty kolor ok. 45 min. Z jedzeniem czekam aż ciasto ostygnie.


Zobacz też: 

  1. Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet >>>
  2. Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy >>>
  3. 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>> 

Co sądzisz o tym artykule?
60
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0