Zioła na zdrowie. Pomysły na pyszne i pożywne śniadanie według Piotra Kucharskiego

Co przygotować na pyszne i zdrowe śniadanie? Piotr Kucharski poleca przede wszystkim świeże zioła i warzywa. Zobacz, jak przygotować ziołowe ziemniaczki, ziołowy omlet, napar ziołowo-kwiatowy i sałatkę z ziołowym vinegretem.

Zioła to nieodzowny element każdej kuchni. Nadają i urozmaicają smak potraw, równocześnie wydobywają z nich niebywały aromat. W polskiej kuchni dominują m.in. takie zioła, jak mięta, lubczyk, majeranek, oregano czy bazylia. Choć wyglądają czasami niepozornie, fantastycznie zmieniają aromat potraw. W dodatku nie tylko dodadzą smaku, ale pomogą dbać o zdrowie.

Zioła poprawiają trawienie, przyspieszają przemianę materii, wspomagają pracę wątroby, znoszą wzdymające działanie potraw, dostarczają witamin i magnezu. Majeranek ułatwia trawienie ciężkich dań. Podobnie rozmaryn, kolendra. Bazylia działa rozkurczowo. Zielona pietruszka ma działanie odwadniające i odtruwające, to duża porcja witaminy C. Warto więc je dodawać do potraw.

Ziołowe ziemniaczki

Składniki:

  • 800 g młodych ziemniaków
    • ½ pęczka mięty
      • ½ pęczka natki pietruszki
        • kilka gałązek rozmarynu
          • 4 ząbki czosnku
            • ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
              • szczypta pieprzu
                • 1 ½ łyżeczki soli
                  • soku z cytryny
                    • 3 łyżki oliwy z oliwek

                      Przygotowanie:

                      Ziemniaki, dokładnie umyć i otrzeć skórkę. Ugotować do miękkości. Następnie jeszcze ciepłe ponabijać widelcem żeby marynata lepiej się wchłonęła.W czasie gdy gotują się ziemniaki przygotować ziołową marynatę.

                      Zioła i czosnek drobno posiekać i wymieszać z przyprawami, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Ciepłe ziemniaczki zalać marynatą i odstawić na 15 minut do zamarynowania. Można przed podaniem je podsmażyć lub podać na zimno jako dodatek do grillowanych mięs, warzyw lub serów.

                      Ziemniaczki można przygotować dzień wcześniej, im dłużej się marynują, tym są lepsze.

                      Ziołowy omlet

                      Składniki:

                      • 50 g wędzonego boczku
                        • 1 cebula
                          • 150 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
                            • 6 jajek
                              • 4 łyżki mleka
                                • sól i pieprz
                                  • duża garść różnych ziół
                                    • 50 g żółtego sera
                                      • 50 g sera z niebieską pleśnią
                                        • Marynowane rzodkiewki:
                                          • 50 ml octu jabłkowego
                                            • 1 łyżka cukru
                                              • sól i pieprz
                                                • 6 rzodkiewek

                                                  Przygotowanie:

                                                  Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. W tym czasie rozbełtać jajka z mlekiem. Masę jajeczną doprawić solą i pieprzem, dodać kaszę i posiekane zioła, wymieszać. Następnie wylać na patelnię. Wierzch posypać pokruszonym serem pleśniowym i posypać tartym serem. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem aż jajka się zetną.W tym czasie wymieszać ocet z cukrem, solą i pieprzem. Rzodkiewki pokroi w plasterki. Rzodkiewki dodać do octu i odstawić na kilka minut. Omlet podać w patelni na której się robił. Na górę ułożyć rzodkiewki.

                                                  Piotr Kucharski

                                                  Napar ziołowo-kwiatowy

                                                  Składniki:

                                                  • 1 łodyga rabarbaru
                                                    • 1 łyżka miodu
                                                      • mięta, melisa, rozmaryn: igły i kwiatki,
                                                        • sezonowo kwitnące kwiaty np. czarnego bzu, głogu
                                                          • kilka plasterków imbiru

                                                            Przygotowanie:

                                                            Rabarbar pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z miodem i odstawić na kilka minut aby rabarbar puścił sok. Zioła i kwiaty umieścić w dzbanku, dodać plasterki imbiru i rabarbar. Zalać gorącą wodą. Odstawić na kilka minut do zaparzenia.

                                                            Sałatka z ziołowym vinegretem

                                                            Składniki:

                                                            • miska mieszanych sałat
                                                              • 1 kula sera burrata
                                                                • 1 ogórek
                                                                  • mały pęczek szczypiorku

                                                                    Sos vinegret

                                                                    Składniki:

                                                                    • 5 łyżek oliwy z oliwek
                                                                      • 1 łyżeczka musztardy
                                                                        • 1 łyżeczka octu jabłkowego
                                                                          • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
                                                                            • sól i pieprz

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Miks sałat umyć i osuszyć. W słoiczku umieścić wszystkie składniki na sos i dokładnie wymieszać Sałatę polać sosem na wierzchu ułożyć ser. Po wierzchu posypać pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem ze szczypiorkiem. Udekorować jadalnymi kwiatkami.

                                                                              Piotr Kucharski

                                                                              Zobacz też:

                                                                              Wiosna w kuchni! Młoda kapusta w przepisach Piotra Kucharskiego

                                                                              W kuchni Magdy Gessler: "Białe szparagi to królowe warzyw"

                                                                              Chłodniki na różne sposoby – proste i błyskawiczne przepisy Beaty Kartowicz

                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                              Autor: Jola Marat

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości