Sałatka kojarzy nam się jako dodatek do obiadu, nigdy jako jego zastępstwo. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma udowadnia, że może być inaczej. Te potrawy nasycą i dadzą dużo energii do działania przez cały dzień.Sałatka z prażoną ciecierzycą, kolorowymi pomidorkami i bazylią
Składniki:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 4 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki nasion kopru włoskiego
- 200 ml oliwy z oliwek
- 50 ml soku z cytryny
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek kolendry
- 3 czerwone pomidory
- 3 żółte pomidory
- 1 pęczek bazylii
Przygotowanie:
Ugotowaną ciecierzycę podsmażyć na patelni z dodatkiem posiekanego czosnku, szalotki, chili i nasionami kopru włoskiego. Pod koniec smażenia dodać na patelnię oliwę z oliwek, sok z cytryny, olej sezamowy i posiekane zioła. Żółte i czerwone pomidory pokroić w cienkie plastry, ułożyć na przemian na płaskim talerzu polewając prażoną ciecierzycą i powstałym na patelni dressingiem. Sałatkę udekorować świeżymi liśćmi bazylii.
Sałatka z truskawkami, serem korycińskim, słonecznikiem i miętą
Składniki:
- 100 g nasion słonecznika
- 200 g sera korycińskiego
- 500 g świeżych truskawek
- 1 pęczek mięty
- 2 limonki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 sałata rzymska
- 25 ml octu ryżowego
Przygotowanie:
Nasiona słonecznika sprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli, ser koryciński pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki umyć, pokroić na połówki i przełożyć do miski, dodać następnie do nich posiekane liście mięty, sok i skórkę z limonki, cukier waniliowy, ocet ryżowy i oliwę z oliwek. Wymieszać dokładnie truskawki i zostawić na 1 godzinę, a następnie odcedzić i zostawić sos osobno do polania na koniec. Na spodzie głębokiego naczynia ułożyć marynowane truskawki, następnie ułożyć małe liście sałaty rzymskiej, dodać pokrojony ser, posypać słonecznikiem, udekorować liśćmi mięty i polać na koniec powstałym wcześniej sosem.
Wiosenna sałatka z gotowanym indykiem, prażonymi nasionami i kalarepką
Składniki:
Dressing vinaigrette:
- 200 ml oleju z pestek winogron
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka cukru
- 25 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka musztardy francuskiej
W słoiku wymieszać olej z pestek winogron, posiekany czosnek, musztardę Dijon, cukier i sok z cytryn. Dokładnie wstrząsać, aby składniki się wymieszały, na koniec doprawić do smaku solą oraz dodać musztardę francuską.
Sałatka:
- 50 g pestek dyni
- 50 g nasion słonecznika
- 50 g nasion sezamu
- 50 g nasion siemienia lnianego
- 250 g filetu z indyka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 żółta cukinia
- 1 zielona cukinia
- 1 pęczek selera naciowego
- 3 kalarepy
- 2 pęczki rzodkiewki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 zielony ogórek
- 1 opakowanie roszponki
Przygotowanie:
Pestki dyni, słonecznika i sezamu i siemienia lnianego podprażyć na suchej patelni. Filet z indyka wstawić do gotowania razem z pęczkiem włoszczyzny, gotować przez 45 minut, zdjąć z ognia nie wyjmując mięsa aby nie schło. Gdy wywar będzie chłodny, wyjąć mięso i pokroić na cienkie plastry. W powstałym wywarze gotować przez 5 minut warzywa (zielone i białe szparagi, cukinię, seler naciowy) i przełożyć do wody z lodem. Kalarepkę obrać, pokroić w plastry, a następnie w paski. Rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe i zielonego ogórka pokroić na mniejsze kawałki. Na płaskim talerzu ułożyć ugotowane i świeże warzywa, na środku ułożyć ugotowane plasterki mięsa, polać sosem winegret i udekorować świeżymi liśćmi roszponki oraz prażonymi nasionami.
Sałatka nicejska z tuńczykiem, oliwkami i zielonymi szparagami
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka
- sól
- pieprz
- 20 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 jajek
- 200 g młodych ziemniaków
- 100 g fasolki szparagowej
- 100 g zielonych szparagów
- 50 g czarnych oliwek
- 50 g zielonych oliwek
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Tuńczyka przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny. Jajka ugotować przez 6 minut w posolonej wodzie, przełożyć do wody z lodem, obrać i przekroić na połówki. Młode polskie ziemniaki ugotować do miękkości, zostawić w wodzie aż ostygną, wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę szparagową i zielone szparagi zblanszować przez 4 minuty i przełożyć do wody z lodem. W misce wymieszać ugotowane ziemniaki, fasolkę szparagową, zielone szparagi, pomidorki i oliwki. Dodać oliwę, posiekany czosnek, natkę pietruszki i oliwki. Przełożyć na talerz, dodać ugotowane jajko i kawałki tuńczyka.
Zobacz także:
Autor: Paweł Jaskulski
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"