Regionalne przepisy na placki ziemniaczane. „Moskole to taki klasyk góralski”

 „Placek ziemniaczany w różnych odsłonach”, reporter: Ł. Kowalski, J. Piasecka
Ziemniaki, kartofle, grule, pyry czy bulwy to różne nazwy określające to samo warzywo. To, którą usłyszymy zależy od tego, w którym miejscu w Polsce jesteśmy. Czy z plackami ziemniaczanymi jest podobnie? Mikołaj Rey postanowił znaleźć odpowiedź na to pytanie i sprawdzić, czy istnieją regionalne odmiany tej ukochanej przez wszystkich potrawy.

Placek po węgiersku

Zgodnie z przepisem Dariusza Ciołka przygotowanie placków zaczynamy od starcia ziemniaków, cebuli i czosnku.

Skupmy się na ziemniakach. Ja używam ziemniaki z grupy B, koloru żółtego. One mają jak najmniej wody

– wytłumaczył Dariusz Ciołek, kucharz.

Do mieszanki dodajemy odrobinę szczypiorku, jajko i mąkę pszenną. Tak przygotowaną masę należy usmażyć na rozgrzanym smalcu.

Moskole – klasyk góralskiej kuchni

Potrawa ta wywodzi się z kuchni ubogich. Do jej przygotowania potrzebne są zaledwie dwa składniki: ziemniaki i mąka.

Bardzo ważne, że do ziemniaków nie dodajemy ani masła, ani mleka

– podkreślił Maciej Koźlakowski, kucharz.

Ziemniaki należy rozbić na purée i uformować w placki o grubości ok. 1,5 cm. Następnie umieszczamy je na blasze lub patelni i pieczemy bez dodatku tłuszczu.

W klasycznym wydaniu, u nas na Podhalu, serwuje się tego moskola z masłem ziołowym albo z masłem czosnkowym, a ja go przygotuje w troszeczkę innym wydaniu

- zaznaczył kucharz.

Maciej Koźlakowski serwuje swoje moskole z twarożkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i wędzoną rybą.

Placki ziemniaczane Mikołaja Reya

Przygotowanie dania zaczynamy od poszatkowania czosnku. Na patelni blanszujemy szpinak, a następnie dodajemy do niego masło i przez chwilę smażymy. Gdy woda odparuje, możemy dodać szczyptę soli, po czym zdejmujemy liście z patelni.

Do zagotowanej wody dodajemy ocet. Przy pomocy łyżki lub innego sztućca bardzo szybko mieszamy płyn, żeby powstał „wir”. Do wody wbijamy jajko.

Wlewamy śmietanę do garnka i dodajemy łososia wędzonego. Gdy śmietana się zagotuje dodajemy świeżego łososia. Po minucie doprawiamy rybę sokiem z cytryny, szczypiorkiem i odrobiną soli.

Na przygotowane placki ziemniaczane nakładamy szpinak, plasterek łososia wędzonego i kawałek łosia w śmietanie cytrusowej. Na koniec bardzo ostrożnie nakładamy jajko poszetowe i dodajemy odrobinę sosu.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

Draniki, czyli placki ziemniaczane po białorusku – najlepszy przepis

Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie

Langosz - czym jest i jak go przygotować? Sprawdzone przepisy

Autor: Agata Polak

Konsultant: Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości