Langosz węgierski, langosz czeski, langosz z ziemniakami i langosz na słodko. Pomysłów na to danie jest mnóstwo. Warto wypróbować kilka przepisów i sprawdzić, w której wersji będzie smakował najlepiej. Czym jest i jak przygotować placek węgierski langosz?
Co to jest langosz?
Langosz to potrawa kuchni węgierskiej, którą przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, mleka, cukru, oleju, soli i ugotowanych ziemniaków. Przepis na langosz jest bardzo prosty, a jego podstawową wersję można modyfikować w zależności od upodobań. Dzięki temu można uzyskać kilka wariantów tej samej potrawy, która za każdym razem będzie smakowała inaczej. Placek langosz jada się z takimi dodatkami jak masło czosnkowe, starty żółty ser i szynka, a w wersji na słodko ze śmietaną i z cukrem. Langosze są popularne nie tylko na Węgrzech, ale także w Czechach i na Słowacji. W Polsce można ich spróbować na przykład w Cieszynie.
Langosz – przepis na ciasto
Podstawowy przepis na langosz węgierski nie jest bardzo skomplikowany, jednak ze względu na dodatek ziemniaków może być nieco bardziej czasochłonny. Oto przepis na langosz z ziemniakami.
Składniki (na około 4 porcje):
- 400 g mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 4 ziemniaki,
- 2 łyżki cukru,
- 30 g drożdży,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ litra oleju do smażenia.
Przygotowanie:
- Umyj ziemniaki i ugotuj je w mundurkach.
- Kiedy wystygną, obierz je ze skórki i rozgnieć na purée.
- Podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.
- Około 100 ml mleka przelej do szklanki i dodaj drożdże oraz cukier.
- Odstaw miksturę na kilka minut.
- W międzyczasie wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól, ziemniaki, mleko z drożdżami i wymieszaj.
- Dodaj resztę mleka.
- Wyrabiaj ciasto przez kilka minut.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Podziel ciasto na 4 części.
- Rozwałkuj każdą część na okrągły placek o grubości około 1,5 cm.
- Rozłóż placki na ściereczce i przykryj inną ściereczką, by nie wyschły.
- Przygotuj głęboką patelnię i rozgrzej tłuszcz, którego powinno być na około 4 cm wysokości.
- Kiedy olej będzie rozgrzany, włóż na niego placek.
- Langosz smaż do czasu, aż nabierze złocistobrązowego koloru.
- Kiedy langosz będzie gotowy, przełóż go na papierowy ręcznik, by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
- Smaż pozostałe placki w ten sam sposób.
- Podawaj langosze ze śmietaną startym, żółtym serem, kiełbasą czy innymi ulubionymi dodatkami.
Przepis na langosz bez ziemniaków
Langosz bez ziemniaków to wersja nieco prostsza, a dodatkowo można ją serwować w wersji na słodko . Jak przygotować placek węgierski langosz bez ziemniaków?
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g mąki,
- 15 g drożdży,
- 150 ml mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 szklanka oleju do smażenia.
Przygotowanie:
- Podgrzej lekko mleko, by było ciepłe, ale nie wrzące.
- Do kubka wsyp drożdże, dodaj cukier i zalej mlekiem.
- Odstaw na kilka minut.
- Wsyp mąkę do miski.
- Dodaj sól i zaczyn drożdżowy.
- Dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez kilka minut.
- Nakryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Podziel ciasto na dwie równe części.
- Rozwałkuj, by powstał placek o grubości około 1 cm.
- Odłóż placki na kilkanaście minut na ściereczkę i przykryj inną ściereczką.
- Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i smaż langosze na złocisty kolor.
- Langosze w tej wersji można podawać na słodko na przykład ze śmietaną i z cukrem. Ciekawym dodatkiem będzie także aromatyczny sos śmietanowo-czosnkowy.
Langosz – przepis na sos śmietanowo-czosnkowy
Najlepsze dodatki do langosza to czosnek i śmietana. Warto połączyć te składniki w aromatyczny i apetyczny sos, który wydobędzie smak tej wspaniałej potrawy.
Składniki (na około 2–3 porcje):
- 1 szklanka śmietany 22%,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
- Do miseczki wlej śmietanę.
- Czosnek przepuść przez praskę lub posiekaj bardzo drobno.
- Dodaj czosnek do śmietany i dokładnie wymieszaj.
- Przypraw sos solą i pieprzem.
- Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
- Dodaj natkę do sosu i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj, smarując sosem langosza i posypując go cebulą i startym, żółtym serem.
Przepis na węgierskie langosze – masło czosnkowe
Dobrym dodatkiem do langosza będzie także masło czosnkowe, które w prosty sposób można przygotować w domu.
Składniki (na około 8 porcji):
- 1 kostka masła 80%,
- 4 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego.
Przygotowanie:
- Masło ogrzej, by było miękkie.
- Czosnek przepuść przez praskę.
- Dodaj czosnek do masła i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj sól i czosnek niedźwiedzi.
- Wymieszaj.
- Tak przygotowanym masłem smaruj langosze lub pieczywo.
Zobacz także:
- Gulasz po węgiersku to świetny pomysł na drugie danie – zobacz, jak go wykonać
- Leniwe, kopytka, prażuchy. Zobacz proste przepisy na kluski
- Kartofle, pyry i grule, czyli dania z ziemniaków według Sebastiana Olmy
Autor: Adrian Adamczyk