Przepisy kulinarne

Smaki lata zamknięte w słoiku. Dania z dżemem na śniadanie, obiad i kolację

Przepisy kulinarne

Smaki lata zamknięte w słoiku. Dania z dżemem na śniadanie, obiad i kolację

Dżem i powidła w roli głównej dań Grzegorza Zawieruchy. Przygotuj suflet truskawkowy, wegański pasztet w cieście z sosem wiśniowym, pieczone kacze udka z sosem śliwkowo-imbirowym. Pycha!

Suflet truskawkowy

Składniki:

  • masło i drobny cukier do foremek
  • pół szklanki dżemu truskawkowego zmieszanego z wodą - całość około 250 ml
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka wody
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 4-5 ramekinów
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Ramekiny wysmarować rozpuszczonym masłem i dokładnie wysypać cukrem, wstawić do lodówki. Do skrobi ziemniaczanej dodać łyżeczkę wody, wymieszać. Dżem truskawkowy przełożyć do garnuszka i delikatnie podgrzewać na palniku, dodać wodę ze skrobią ziemniaczaną i zagotować. Masę należy dokładnie ostudzić, można schłodzić w lodówce.

Kiedy masa będzie już chłodna, ubić białka z jajek, w połowie ubijania dodawać cukier, łyżkę po łyżce. Uważajmy żeby białek nie przebić gdyż suflet nam nie wyjdzie. Białka ubijamy do momentu, kiedy na wyciągniętej ubijacze będą się formować miękkie czubki lekko opadającej piany.

Truskawkową bazę przekładamy do miski, dodajemy 2-3 łyżki piany i delikatnie mieszamy, następnie porcjami dodajemy białka, mieszając delikatnie, od spodu miski. Foremki na suflet wypełniamy po sam brzeg, ścinając nożem nadmiar, tak aby suflet miał ładny kształt (płaski z góry) kiedy będzie już gotowy. Trzymając foremkę wypełniona masa, delikatnie przeciągamy kciukiem po całej foremce, tworząc brzeg który pomoże sufletowi urosnąć.

Pieczemy ok 12-14 min. w 180 stopniach, góra dół. Przyrządzenie sufletu zajmuje około 45 min łącznie z chłodzeniem, goście będą zachwyceni!

Przepis na suflet jest bardzo uniwersalny, kombinujcie z innymi dżemami lub owocami.

Wegetariański pasztet w cieście z sosem wiśniowym

Składniki:

  • 180 g brązowej soczewicy
  • 3-4 liście laurowe
  • 200 g wędzonego tofu
  • 10 g sproszkowanego suszonego borowika/podgrzybka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki świeżo pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1 mały kubek wywaru warzywnego lub białego wina
  • sól i pieprz
  • 30 g orzecha włoskiego

Składniki na ciasto kruche

  • 200 gr mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Składniki do sosu

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki miodu
  • 60 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania ciasta:

Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, jajko i sól. Składniki rozkruszyć palcami i dobrze połączyć ze sobą. Uformować kulę, owinąć folią i odstawić ciasto do lodówki na około 30 minut.

Sposób przygotowania sosu:

Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i smażyć chwilę szalotkę. Dodać wino i poczekać, aż płyn się zredukuje. Dolać ocet, miód i dżem wiśniowy. Gotować na wolnym ogniu około 3-4 minuty.

Sposób przygotowania farszu:

Ugotować soczewicę według przepisu na opakowaniu. Dobrze odsączyć z wody. Do miksera wrzucić: ugotowaną soczewicę, pokrojone w kosteczkę tofu, startą marchewkę, sproszkowanego borowika, cebulę , obrany czosnek, koncentrat pomidorowy, wywar warzywny (lub białe wino) i natkę pietruszki. Nie blendować zbyt mocno, aby nie otrzymać puree. Dodać po chwili orzechy i jeszcze chwilę miksować. Na samym końcu dodać dżem wiśniowi i delikatnie przemieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

W prostokątnej małej formie rozłożyć papier do pieczenia. Rozwałkować ciasto kruche (na kształt prostokąta) i włożyć do formy. Na środku wyłożyć farsz i zawinąć go z każdej strony w kształt łódki. Zostawiając otwartą górę. Piec około 25-30 minut w temperaturze 20 stopni, aż do uzyskania złotego koloru farszu. Wyjąc z formy i odsłonić brzegi. Ponownie wstawić na 5 minut, aby uzyskać złoty kolor ciasta. Zostawić do wystygnięcia. Serwować z sosem wiśniowym.

Pieczone kacze udka z sosem śliwkowo-imbirowym

Składniki:

  • 6 kaczych udek
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 płaska łyżeczka cząbru
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczek poWideł śliwkowych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • kawałek świeżego imbiru ok. 1,5cm
  • 4 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Dokładnie umyć i osuszyć udka. Natrzeć solą i pieprzem , majerankiem , cząbrem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wycisnąć sok z pomarańczy i zalać nim przyprawione udka. Marynować udka 12 godzin od czasu do czasu przewracając je w powstałej marynacie. Po 12 godzinach przełożyć udka do rękawa do pieczenia mięs wlewając do środka połowę marynaty. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i włożyć kacze udka i piec ok. 15-20 minut, aż poczujemy intensywny zapach mięsa i przypraw. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec do miękkości

Sos śliwkowo-imbirowy

Sos:

Powidła śliwkowe przełożyć do garnka, powoli gotować, dodać wg uznania łyżkę lub dwie brązowego cukru i dalej smażyć. Gdy będą już dobrze skarmelizowane dodać kawałek startego imbiru (wielkości kciuka) i 3- 4 łyżki sosu sojowego i pogotować jeszcze 2 minuty do połączenia się składników.

Zobacz też:

Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Słodkie i puszyste śniadanie – placki, racuchy, pancakesy


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
77
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0