Draniki, czyli placki ziemniaczane po białorusku – najlepszy przepis

Draniki
Fot. freeskyline / Getty Images
Lubisz placki ziemniaczane? Przygotuj je według tradycyjnej białoruskiej receptury. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, który zrobisz szybko i sprawnie. Sprawdź najlepszy przepis na draniki.

Draniki to proste i smaczne danie, którego głównym składnikiem są ziemniaki smażone na głębokim tłuszczu. Jak przygotować draniki?

Co to są draniki i z czym je podawać?

Draniki to placki ziemniaczane , które są tradycyjnym regionalnym daniem białoruskim. Można je podawać na różne sposoby – od najprostszych do bardziej wyrafinowanych. Draniki najlepiej smakują z cukrem, samą solą lub kwaśną śmietaną. Placki ziemniaczane można także zjeść w towarzystwie gulaszu, twarogu lub grzybów.

Więcej:

Draniki – podstawowy przepis

Do przygotowania draników potrzebne są przede wszystkim dobre ziemniaki. Możesz kupić je na targu lub u lokalnych dostawców. Ważne jest, aby dodać cebulę, która dodaje aromatu całemu daniu. Usmażone tarte ziemniaki z cebulą powinny być miękkie i chrupiące. Nie można przesadzić z ilością mąki, gdyż draniki będą twarde i nieprzyjemne w smaku.

Składniki na 25–30 draników:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

1. Dokładnie obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki i zetrzyj na tarce lub przy użyciu robota kuchennego.

2. Z gotowych ziemniaków postaraj się pozbyć soku. Możesz lekko przechylić miskę z ziemniakami i cebulą lub odsączyć sok ręcznikami papierowymi. Na koniec dociśnij ziemniaki i cebulę, aby reszta soku wypłynęła.

3. Do gotowej masy z ziemniaków i cebuli dodaj mąkę oraz jajko. Całość dopraw solą i pieprzem.

4. Rozgrzej na patelni olej i łyżką nakładaj masę ziemniaczaną. Placki powinny mieć grubość około 1–2 centymetrów. Smaż na średnim ogniu przez 2 lub 3 minuty, aż placki nabiorą złotego koloru. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż do zezłocenia.

5. Draniki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym – w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

6. Najlepiej jeść draniki, kiedy jeszcze są gorące – wtedy są najbardziej chrupiące.

Placki ziemniaczane według przepisu Jana Kuronia

Draniki z mięsem wieprzowym

Draniki można przygotować z pysznym i kruchym mięsem wieprzowym i gęstym sosem. To świetny pomysł na obiad. W tym przypadku najlepiej przygotować duże placki ziemniaczane, a następnie farsz umieścić wewnątrz w taki sposób, aby dało się złożyć dranika na pół.

Składniki na ok. 5 dużych draników:

  • 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatki lub szynki),
  • 1 cebula,
  • 2 średnie marchewki,
  • 100 g pieczarek
  • 1 papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 szklanki bulionu,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia,
  • opcjonalnie 2 łyżki sosu sojowego.

Przygotowanie:

1. Mięso dokładnie opłucz, a następnie pokrój w kostkę. Dwie cebule oraz marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój też paprykę.

2. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.

3. Do garnka wlej odrobinę oliwy lub oleju, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dołóż marchew i paprykę i smaż przez kilka minut, aby warzywa zmiękły. Na koniec dodaj czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki i lekko podsmażaj całość.

4. Na patelnię wlej odrobinę oleju lub oliwy z oliwek i podsmaż mięso z każdej strony, doprawiając solą i pieprzem. Gotowe mięso przełóż do garnka z warzywami.

5. Dopraw warzywa i mięso solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Wlej bulion i dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Możesz dodać także sos sojowy, ale nie jest to konieczne. Przykryj garnek i duś mięso przez około 1,5 godziny. Pamiętaj, aby mieszać od czasu do czasu.

6. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli w garnku jest za mało sosu, dodaj odrobinę wody.

7. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, a następnie mąkę. Podsmaż całość i dodaj do garnka, aby sos zgęstniał. Dokładnie wymieszaj sos z mięsem i warzywami.

Draniki z mięsem mielonym

Możesz także przygotować draniki z mięsem mielonym – najlepiej wykorzystać do tego np. Łopatkę wieprzową.

Składniki na ok. 25 małych draników:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • pietruszka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia.

Przygotowanie:

1. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.

2. Podgrzej olej lub oliwę z oliwek na patelni, a następnie dodaj cebulę. Kiedy chwilę się podsmaży, dodaj mięso wieprzowe. Smaż z każdej strony.

3. Dopraw mięso pietruszką, solą oraz pieprzem. Farsz jest gotowy do nałożenia na placki ziemniaczane.

Draniki wegetariańskie

Jeśli nie jesteś miłośnikiem mięsa, możesz także przygotować farsz z pieczarek, cebuli oraz sera.

Składniki na ok. 25 małych draników::

  • 300 g pieczarek,
  • 200 g sera żółtego (np. goudy),
  • 1 cebula,
  • pietruszka,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż warzywa na patelni, dokładnie mieszając.

2. Dopraw warzywa pietruszką, solą oraz pieprzem.

3. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z ciepłym farszem z pieczarek i cebuli.

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości