Bułeczki cynamonowe z jabłkami, kruche z konfiturami i cake pops. Przepisy na świąteczne słodkości

Świąteczne wypieki między nami dziewczynami
Daria Ładocha i Alicja Wyrobek przygotowały dziś kilka propozycji na świąteczne słodkości. Poznajcie ich przepisy na szaszłyki Grincha, świąteczne lizaki, bułeczki cynamonowe i pyszną, gorącą czekoladę!

Bułeczki cynamonowe z jabłkami

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • cukier trzcinowy
  • cukier waniliowy
  • 1 cytryna
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

  1. W garnku zagotować mleko z drożdżami .
  2. Mąkę przesiać do miski i dodać cukier.
  3. Dodać do tego mleko z drożdżami i wymieszać. Następnie dodać jajko i żółtka, miekkie masło i wyrobić ciasto.
  4. Odstawić na minimalnie 30 minut.
  5. W tym czasie jabłka pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. W miseczce zmieszać cukier trzcinowy, cynamon i cukier waniliowy.
  6. Ciasto podzielić na 2 części i każde rozwałkować na placek o wymiarch ok. 30×30. Na placki wyłożyć jabłka z cynamonem. Zwinąć w roladki i pokroić na około 12 plastrów o grubości około 2 cm.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez około 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem.

Gorąca czekolada

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietanki (30%)
  • czekolada
  • mini pianki do dekoracji (Marshmallows)

Wykonanie:

  1. Rozdrabniamy czekoladę.
  2. Śmietankę i mleko zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i wrzucamy czekoladę.
  3. Wszystkie składniki nieustannie mieszamy aż do uzyskania jednolitej, gęstej i gładkiej masy.
  4. Przelewamy do ulubionych filiżanek i dekorujemy piankami.

Świąteczne szaszłyki Grincha

Składniki:

  • winogrona
  • truskawki
  • mini pianki
  • patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

Myjemy owoce i nadziewamy na patyczki według wskazanej kolejności.

Cukierki w piance

Składniki:

  • Pianki (Marshmallows)
  • cukierki w kształcie laski mikołaja
  • czekolada mleczna lub gorzka

Wykonanie:

  1. Rozpuszczamy czekoladę. Rozdrabniamy jeden z lizaków. Nabijamy pianki na cukierki w kształcie laski.
  2. Końcówkę pianki zamaczamy w czekoladzie i w wcześniej rozdrobnionych cukierkach.

Kruche z konfiturami

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 115 g masła zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • ⅓ szklanki orzechów laskowych potłuczonych w moździerzu
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 6 jabłek
  • 100 g płatków migdałowych
  • pomarańczowa skórka kandyzowana
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek, sól i cynamon połącz masłem, cukrem, jajkiem i orzechami.
  2. Ciasto podziel na ⅔ i ⅓ części. Okrągłą formę do tarty wyłóż papierem i wyłóż ⅔ ciasta. na wierzchu posmaruj powidłami śliwkowymi a następnie dodaj obrane i pokrojone na mandolinie w cienkie plasterki jabłka skropione sokiem z cytryny. Następnie pokrusz resztę ciasta na wierzchu jako kruszonkę, dodaj migdały oraz kandyzowaną pomarańczę. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 40 minut.

Świąteczne lizaki ciasteczkowe - (cake pops)

Do ich przygotowania, będziemy potrzebować następujących składników:

  • Oreo double Creme
  • tabliczkę mlecznej czekolady (około 200g)
  • precelki m&m' s chocolate w różnych kolorach (zielone i czerwone obowiązkowo:))
  • patyczki pisaki Dr. Oetker smak czekoladowy i karmel

Wykonanie:

  1. Oreo moczymy we wcześniej rozpuszczonej mlecznej czekoladzie.
  2. Przyklejamy nosek "na czekoladę" i wbijamy połówki precelków po bokach , tak aby imitowały poroże. Po schłodzeniu rysujemy pisakami oczka i buźkę.

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości