Bułeczki cynamonowe z jabłkami
Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka
- 50g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 70 g miękkiego masła
- 1 kg kwaśnych jabłek
- cukier trzcinowy
- cukier waniliowy
- 1 cytryna
- 2/3 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
- W garnku zagotować mleko z drożdżami .
- Mąkę przesiać do miski i dodać cukier.
- Dodać do tego mleko z drożdżami i wymieszać. Następnie dodać jajko i żółtka, miekkie masło i wyrobić ciasto.
- Odstawić na minimalnie 30 minut.
- W tym czasie jabłka pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. W miseczce zmieszać cukier trzcinowy, cynamon i cukier waniliowy.
- Ciasto podzielić na 2 części i każde rozwałkować na placek o wymiarch ok. 30×30. Na placki wyłożyć jabłka z cynamonem. Zwinąć w roladki i pokroić na około 12 plastrów o grubości około 2 cm.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez około 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem.
Gorąca czekolada
Składniki:
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietanki (30%)
- czekolada
- mini pianki do dekoracji (Marshmallows)
Wykonanie:
- Rozdrabniamy czekoladę.
- Śmietankę i mleko zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i wrzucamy czekoladę.
- Wszystkie składniki nieustannie mieszamy aż do uzyskania jednolitej, gęstej i gładkiej masy.
- Przelewamy do ulubionych filiżanek i dekorujemy piankami.
Świąteczne szaszłyki Grincha
Składniki:
- winogrona
- truskawki
- mini pianki
- patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Myjemy owoce i nadziewamy na patyczki według wskazanej kolejności.
Cukierki w piance
Składniki:
- Pianki (Marshmallows)
- cukierki w kształcie laski mikołaja
- czekolada mleczna lub gorzka
Wykonanie:
- Rozpuszczamy czekoladę. Rozdrabniamy jeden z lizaków. Nabijamy pianki na cukierki w kształcie laski.
- Końcówkę pianki zamaczamy w czekoladzie i w wcześniej rozdrobnionych cukierkach.
Kruche z konfiturami
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 115 g masła zimnego
- 100 g cukru pudru
- 1 duże jajko
- ⅓ szklanki orzechów laskowych potłuczonych w moździerzu
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 6 jabłek
- 100 g płatków migdałowych
- pomarańczowa skórka kandyzowana
- 1 cytryna
Przygotowanie:
- Mąkę, proszek, sól i cynamon połącz masłem, cukrem, jajkiem i orzechami.
- Ciasto podziel na ⅔ i ⅓ części. Okrągłą formę do tarty wyłóż papierem i wyłóż ⅔ ciasta. na wierzchu posmaruj powidłami śliwkowymi a następnie dodaj obrane i pokrojone na mandolinie w cienkie plasterki jabłka skropione sokiem z cytryny. Następnie pokrusz resztę ciasta na wierzchu jako kruszonkę, dodaj migdały oraz kandyzowaną pomarańczę. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 40 minut.
Świąteczne lizaki ciasteczkowe - (cake pops)
Do ich przygotowania, będziemy potrzebować następujących składników:
- Oreo double Creme
- tabliczkę mlecznej czekolady (około 200g)
- precelki m&m' s chocolate w różnych kolorach (zielone i czerwone obowiązkowo:))
- patyczki pisaki Dr. Oetker smak czekoladowy i karmel
Wykonanie:
- Oreo moczymy we wcześniej rozpuszczonej mlecznej czekoladzie.
- Przyklejamy nosek "na czekoladę" i wbijamy połówki precelków po bokach , tak aby imitowały poroże. Po schłodzeniu rysujemy pisakami oczka i buźkę.
Autor: Adrian Adamczyk
podziel się: