Robert Makłowicz poleca wiosenne dania. Wśród nich: spanakopita i chałwa z jogurtem

Robert Makłowicz przygotował dla nas potrawy, których motywem przewodnim będzie wiosna. Pojawiły się dania z botwinką, szpinakiem, kolendrą, miętą i truskawkami.

Spanakopita (greckie ciasto ze szpinakiem, botwiną i serem)

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo
  • pęczek botwinki
  • 800 g szpinaku w liściach (świeżego lub mrożonego)
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • 200 g sera feta
  • 200 g miękkiego sera typu ricotta
  • 100 g startego sera typu pecorino
  • 2 jajka
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • oliwa do smarowania

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzać oliwę z masłem, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić, dodać posiekaną botwinkę, podlać odrobiną wody, dodać szpinak, dusić kilkanaście minut. Przestudzić, dodać pokruszoną fetę, ricottę i starte pecorino, dodać jajka. Wymieszać doprawiając gałką muszkatołową i solą. Blachę wysmarować oliwą, rozłożyć kilka warstw ciasta, każdą skrapiając oliwą, rozłożyć nadzienie, przykryć pozostałymi warstwami ciasta, skrapiając oliwą, włożyć do pieca rozgrzanego do 180 st. C i podawać na ciepło.

Chałwa z jogurtem, miodem i miętą

Składniki:

  • 200 g chałwy
  • 200 ml gęstego, naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki miodu tymiankowego lub kolendrowego
  • kilkanaście listków mięty

Przygotowanie:

Pokrojoną w plastry chałwę kłaść na talerze, dodawać kleks z jogurtu, polewać miodem, podawać z listkami mięty.

Truskawki z octem balsamicznym i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny (dwudziestoletniego)
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Umyte truskawki przełożyć do pucharków, skropić octem balsamicznym, oprószyć pieprzem, podawać.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Zobacz także:

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości