Robert Makłowicz poleca wiosenne dania. Wśród nich: spanakopita i chałwa z jogurtem

Robert Makłowicz przygotował dla nas potrawy, których motywem przewodnim będzie wiosna. Pojawiły się dania z botwinką, szpinakiem, kolendrą, miętą i truskawkami.

Spanakopita (greckie ciasto ze szpinakiem, botwiną i serem)

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo
    • pęczek botwinki
      • 800 g szpinaku w liściach (świeżego lub mrożonego)
        • cebula
          • łyżka oliwy
            • łyżka masła
              • 200 g sera feta
                • 200 g miękkiego sera typu ricotta
                  • 100 g startego sera typu pecorino
                    • 2 jajka
                      • świeżo zmielona gałka muszkatołowa
                        • sól
                          • oliwa do smarowania

                            Przygotowanie:

                            W rondlu rozgrzać oliwę z masłem, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić, dodać posiekaną botwinkę, podlać odrobiną wody, dodać szpinak, dusić kilkanaście minut. Przestudzić, dodać pokruszoną fetę, ricottę i starte pecorino, dodać jajka. Wymieszać doprawiając gałką muszkatołową i solą. Blachę wysmarować oliwą, rozłożyć kilka warstw ciasta, każdą skrapiając oliwą, rozłożyć nadzienie, przykryć pozostałymi warstwami ciasta, skrapiając oliwą, włożyć do pieca rozgrzanego do 180 st. C i podawać na ciepło.

                            Chałwa z jogurtem, miodem i miętą

                            Składniki:

                            • 200 g chałwy
                              • 200 ml gęstego, naturalnego jogurtu
                                • 2 łyżki miodu tymiankowego lub kolendrowego
                                  • kilkanaście listków mięty

                                    Przygotowanie:

                                    Pokrojoną w plastry chałwę kłaść na talerze, dodawać kleks z jogurtu, polewać miodem, podawać z listkami mięty.

                                    Truskawki z octem balsamicznym i świeżo mielonym czarnym pieprzem

                                    Składniki:

                                    • 500 g truskawek
                                      • 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny (dwudziestoletniego)
                                        • świeżo mielony czarny pieprz

                                          Przygotowanie:

                                          Umyte truskawki przełożyć do pucharków, skropić octem balsamicznym, oprószyć pieprzem, podawać.

                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Iza Dorf

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości