Sałatka z wędzonym łososiem, fasolkami szparagowymi i letnimi owocami
Składniki na sałatkę z wędzonym łososiem:
Dressing:
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru białego
- 200 ml oliwy z pestek winogron
- łyżeczka chili w proszku
- łyżeczka soli
- 50 ml soku z cytryny
Sałatka:
- 500 g fasolki szparagowej żółtej
- 500 g fasolki szparagowej zielonej
- 300 g wędzonego łososia
- 2 limonki
- 100 g porzeczki jasnej
- 100 g porzeczki czerwonej
- 100 g malin
- 100 g jeżyn
- 100 g agrestu jasnego
- 150 g orzechów laskowych blanszowanych
- mały pęczek kolendry
- opakowanie nasturcji - kwiaty i liście
Przygotowanie sałatki z wędzonym łososiem:
Dressing: ubij żółtka razem z cukrem, dodając następnie oliwę z pestek winogron. Dopraw na koniec szczyptą chili w proszku, solą i sokiem z cytryny. Gotowy dressing odłóż do lodówki.
Sałatka: fasolki szparagowe (żółte i zielone) umyj pod bieżącą zimną wodą, odetnij końcówki i blanszuj w posolonej wodzie przez około 3 minuty. Przełóż następnie do wody z lodem, aby wystygły, wyjmij, osusz i przetnij wzdłuż. Wędzonego łososia potnij na cienkie plastry i skrop sokiem z limonki. Letnie owoce (porzeczkę, jeżynę, malinę i agrest) umyj i osusz, jeśli są duże, przetnij na połówki.
W misce wymieszaj fasolkę szparagową z dressingiem, dodając orzechy laskowe i liście kolendry, ułóż fasolki w głębokim naczyniu. Dodaj plastry wędzonego łososia, świeże owoce i liście oraz kwiaty nasturcji.
Kaczka pieczona z letnimi owocami i młodymi warzywami
Składniki na kaczkę pieczoną z owocami:
- tuszka kaczki
- 70 g soli morskiej
- 50 g czerwonego pieprzu
- łyżka płatków chili
- mały pęczek świeżego majeranku
- 200 ml oliwy z oliwek
- 0,5 l czerwonego wina
- 10 ziaren ziela angielskiego
- mały pęczek tymianku świeżego
- 2 liście laurowe
- po 50 g borówki, porzeczki, maliny, jeżyn, agrestu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 ml wody
- 25 ml sosu worcester
- pęczek młodej włoszczyzny
- 50 ml soku z cytryny
- 20 g posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie kaczki pieczonej z owocami:
W moździerzu utrzyj dokładni 50 g soli morskiej z czerwonym pieprzem, płatkami chili, liśćmi majeranku, świeżymi imbirem oraz oliwą. Gotową mieszanką nasmaruj dokładnie kaczkę od środka i zewnętrznej części. Ułóż kaczkę w naczyniu żaroodpornym i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 195 st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz około 1,5 godz. Po tym czasie wyjmij kaczkę i odkrój pierś oraz udko.
W rondelku zagotuj czerwone wino z zielem angielskim, tymiankiem i liściem laurowym, gdy wino odparuję o połowę, dodaj letnie owoce (borówka, porzeczka, malina, jeżyna, agrest), następnie dodaj mieszankę wody z mąką ziemniaczaną i zagotuj tak, aby owoce pozostały w całości. Dopraw na koniec do smaku sosem worcester.
Pęczek młodej włoszczyzny obierz i blanszuj w posolonej wodzie przez około 7-8 minut, wyjmij, polej oliwą i dopraw do smaku pozostałą solą, posiekaną natką pietruszki oraz sokiem z cytryny.
Na talerzu ułóż pieczoną kaczkę, polej sosem owocowym i dodaj ugotowane młode warzywa.
Mini bezy z cytrynowym serkiem mascarpone i letnimi owocami
Składniki na mini bezy z cytrynowym serkiem mascarpone:
Cytrynowy serek:
- 250 g serka mascarpone
- 2 cytryny
- laska wanilii
- 50 g cukru pudru
Beza:
- 150 g białek z jajek
- 300 g cukru
- 60 ml wody
- po 50 g malin, agrestu, jeżyn, porzeczki
- mały pęczek melisy
- cukier puder
Przygotowanie mini bez z cytrynowym serkiem mascarpone:
Cytrynowy serek: serek mascarpone wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny, dodając nasiona wanilii i cukier puder. Dokładnie wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.
Beza: białka zacznij powoli ubijać z 100 g cukru. Wodę i pozostały cukier przełóż do rondelka, gotuj do 120 st. C i wlej powoli do ubijających się białek. Gdy beza będzie ubita na sztywno, przełóż ją do rękawa cukierniczego, odetnij końcówkę i zacznij nakładać około 6-centymetrowe placki na blaszkę z wyciętym pergaminem. Wstaw na 70 minut do piekarnika rozgrzanego do 95 st. C z termo obiegiem. Po tym czasie wyjmij z pieca bezy i zostaw, aby ostygły.
Nałóż cytrynowy serek na plaster bezy i przykryj drugim, na wierzch znów nałóż odrobinę musu i wbij w nie świeże letnie owoce. Całość udekoruj liśćmi melisy i posyp cukrem pudrem.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Lato zamknięte w słoikach, czyli przepisy na najlepsze przetwory z wiśni i truskawek
Jak przygotować deser prababci? Przepis na leguminę krok po kroku
Pierogi z jagodami – sprawdzone przepisy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Sebastian Olma