Lekkie owoce w kuchni na słodko i wytrawnie. Palce lizać!

Dania z owocami letnimi - kto ich nie lubi? W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował: sałatkę z wędzonym łososiem, fasolkami szparagowymi i letnimi owocami, kaczkę pieczoną z letnimi owocami i młodymi warzywami, na deser: mini bezy z cytrynowym serkiem mascarpone i letnimi owocami.

Sałatka z wędzonym łososiem, fasolkami szparagowymi i letnimi owocami

Składniki na sałatkę z wędzonym łososiem:

Dressing:

  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru białego
  • 200 ml oliwy z pestek winogron
  • łyżeczka chili w proszku
  • łyżeczka soli
  • 50 ml soku z cytryny

Sałatka:

  • 500 g fasolki szparagowej żółtej
  • 500 g fasolki szparagowej zielonej
  • 300 g wędzonego łososia
  • 2 limonki
  • 100 g porzeczki jasnej
  • 100 g porzeczki czerwonej
  • 100 g malin
  • 100 g jeżyn
  • 100 g agrestu jasnego
  • 150 g orzechów laskowych blanszowanych
  • mały pęczek kolendry
  • opakowanie nasturcji - kwiaty i liście

Przygotowanie sałatki z wędzonym łososiem:

Dressing: ubij żółtka razem z cukrem, dodając następnie oliwę z pestek winogron. Dopraw na koniec szczyptą chili w proszku, solą i sokiem z cytryny. Gotowy dressing odłóż do lodówki.

Sałatka: fasolki szparagowe (żółte i zielone) umyj pod bieżącą zimną wodą, odetnij końcówki i blanszuj w posolonej wodzie przez około 3 minuty. Przełóż następnie do wody z lodem, aby wystygły, wyjmij, osusz i przetnij wzdłuż. Wędzonego łososia potnij na cienkie plastry i skrop sokiem z limonki. Letnie owoce (porzeczkę, jeżynę, malinę i agrest) umyj i osusz, jeśli są duże, przetnij na połówki.

W misce wymieszaj fasolkę szparagową z dressingiem, dodając orzechy laskowe i liście kolendry, ułóż fasolki w głębokim naczyniu. Dodaj plastry wędzonego łososia, świeże owoce i liście oraz kwiaty nasturcji.

Kaczka pieczona z letnimi owocami i młodymi warzywami

Składniki na kaczkę pieczoną z owocami:

  • tuszka kaczki
  • 70 g soli morskiej
  • 50 g czerwonego pieprzu
  • łyżka płatków chili
  • mały pęczek świeżego majeranku
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 0,5 l czerwonego wina
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • mały pęczek tymianku świeżego
  • 2 liście laurowe
  • po 50 g borówki, porzeczki, maliny, jeżyn, agrestu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody
  • 25 ml sosu worcester
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 50 ml soku z cytryny
  • 20 g posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie kaczki pieczonej z owocami:

W moździerzu utrzyj dokładni 50 g soli morskiej z czerwonym pieprzem, płatkami chili, liśćmi majeranku, świeżymi imbirem oraz oliwą. Gotową mieszanką nasmaruj dokładnie kaczkę od środka i zewnętrznej części. Ułóż kaczkę w naczyniu żaroodpornym i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 195 st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz około 1,5 godz. Po tym czasie wyjmij kaczkę i odkrój pierś oraz udko.

W rondelku zagotuj czerwone wino z zielem angielskim, tymiankiem i liściem laurowym, gdy wino odparuję o połowę, dodaj letnie owoce (borówka, porzeczka, malina, jeżyna, agrest), następnie dodaj mieszankę wody z mąką ziemniaczaną i zagotuj tak, aby owoce pozostały w całości. Dopraw na koniec do smaku sosem worcester.

Pęczek młodej włoszczyzny obierz i blanszuj w posolonej wodzie przez około 7-8 minut, wyjmij, polej oliwą i dopraw do smaku pozostałą solą, posiekaną natką pietruszki oraz sokiem z cytryny.

Na talerzu ułóż pieczoną kaczkę, polej sosem owocowym i dodaj ugotowane młode warzywa.

Mini bezy z cytrynowym serkiem mascarpone i letnimi owocami

Składniki na mini bezy z cytrynowym serkiem mascarpone:

Cytrynowy serek:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 cytryny
  • laska wanilii
  • 50 g cukru pudru

Beza:

  • 150 g białek z jajek
  • 300 g cukru
  • 60 ml wody
  • po 50 g malin, agrestu, jeżyn, porzeczki
  • mały pęczek melisy
  • cukier puder

Przygotowanie mini bez z cytrynowym serkiem mascarpone:

Cytrynowy serek: serek mascarpone wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny, dodając nasiona wanilii i cukier puder. Dokładnie wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.

Beza: białka zacznij powoli ubijać z 100 g cukru. Wodę i pozostały cukier przełóż do rondelka, gotuj do 120 st. C i wlej powoli do ubijających się białek. Gdy beza będzie ubita na sztywno, przełóż ją do rękawa cukierniczego, odetnij końcówkę i zacznij nakładać około 6-centymetrowe placki na blaszkę z wyciętym pergaminem. Wstaw na 70 minut do piekarnika rozgrzanego do 95 st. C z termo obiegiem. Po tym czasie wyjmij z pieca bezy i zostaw, aby ostygły.

Nałóż cytrynowy serek na plaster bezy i przykryj drugim, na wierzch znów nałóż odrobinę musu i wbij w nie świeże letnie owoce. Całość udekoruj liśćmi melisy i posyp cukrem pudrem.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Lato zamknięte w słoikach, czyli przepisy na najlepsze przetwory z wiśni i truskawek

Jak przygotować deser prababci? Przepis na leguminę krok po kroku

Pierogi z jagodami – sprawdzone przepisy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Sebastian Olma

podziel się:

Pozostałe wiadomości