Przepisy kulinarne

Lato zamknięte w słoikach, czyli przepisy na najlepsze przetwory z wiśni i truskawek

Istetiana/Getty Images

Przepisy kulinarne

Lato zamknięte w słoikach, czyli przepisy na najlepsze przetwory z wiśni i truskawek

Istetiana/Getty Images

Dawniej domowe przetwory były obowiązkowym elementem w każdej kuchni. Konfitury, dżemy, czy powidła wykonane z sezonowych owoców i warzyw to przecież samo zdrowie. Ponadto aromaty lata zamknięte w słoiku to najlepszy sposób na zatrzymanie wakacyjnych wspomnień. To co? Do dzieła! Nasi kucharze zdradzili nam swoje sposoby na pyszne przetwory. 

Nie ma nic lepszego niż odkręcenie zimą słoika, w którym znajdują się powidła z letnich owoców. Smak czereśni, wiśni, truskawek czy malin wraz z naleśnikami, czy kromką ciepłego chleba zadowoli podniebienia wszystkich domowników. Samodzielnie zrobione konfitury to także pewność jakości i smaku. Na sklepowych półkach coraz częściej widnieją produkty, które wzbogacone są o niezdrowe dodatki i konserwanty. W niektórych dżemach znajduje się nawet 21 łyżeczek cukru na mały słoiczek. 

Konfitura z truskawek z sokiem z cytryny i świeżym imbirem

Smakowity przepis na konfiturę z truskawek zdradził nam Sebastian Olma. Jak przyznał kucharz, receptura oparta jest na nietypowych składnikach, które równoważą smak słodyczy. Sok z cytryny i imbir nadają wytrawnego i kwaskowego smaku. 

Składniki na dżem z truskawek:

  • truskawki x 1,5 kg
  • cukier x 1 kg
  • woda x 0,5 l
  • świeży imbir x 200g
  • sok z cytryny x 100 ml

Sposób przygotowania dżemu z truskawek:

Truskawki umyj pod bieżącą zimną wodą, pozbądź się szypułek i większe potnij na połówki. W dużym płaskim garnku rozpuść cukier z wodą i dodaj drobno posiekany świeży imbir. Gotuj wszystko na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Dodaj do gotowego syropu imbirowego wszystkie przygotowane wcześniej owoce, następnie znów zagotuj garnek na około 5-6 minut i zestaw z ognia. Powtórz tę czynność 5 razy, przed ostatnim gotowaniem dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Dzięki krótkiemu gotowaniu owoce powinny zachować swój kształt a syrop klarowność. Gotową konfiturę przełóż do słoików, zostawiając około 1 cm do zamknięcia wolnej przestrzeni. Konfitura, jeśli będzie gorąca, nie musi być pasteryzowana. Wystarczy położyć ją do góry dnem.

Wiśniowe szaleństwo - dżemy z czerwonych owoców

Większość z nas nie wyobraża sobie lata bez wiśni. Czerwone owoce idealnie pasują zarówno do deserów, jak i wytrawnych potraw. W sieci znaleźć można wiele dietetycznych przepisów na przetwory z wiśniami w roli głównej. Kompoty, soki czy dżemy to strzał w dziesiątkę. Te przysmaki pokochały nawet gwiazdy. 

Składniki na dżem z wiśni:

  • 2 kg wiśni
  • sok z 4 cytryn,
  • skórka z 2 cytryn,
  • 3–3,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania dżemu z wiśni:

Opłukane wiśnie wydryluj i podziel na dwie części. Jedną z nich posiekaj na drobne kawałki. Wszystkie owoce przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj sok i skórkę z cytryn. Wszystko porządnie wymieszaj, po czym postaw garnek na średnim ogniu. Gdy owoce zaczną puszczać sok, zamieszaj je i zmniejsz ogień. Garnek nakryj przykrywką i duś wszystko przez 20 minut. Po tym czasie czereśnie powinny być miękkie. Dodaj cukier i znowu porządnie wymieszaj składniki dżemu. Gotuj bez przykrycia przez 7 minut. Przełóż dżem do sterylnych słoików. Pasteryzuj przez 20 minut.

Domowym przetwórstwem niedawno pochwaliła się Małgorzata Socha. Aktorka wraz z córką zabrała się za tworzenie wiśniowych zapasów dżemu. 

Sezon na owoce w pełni!  Dlaczego warto jeść wiśnie? O ich niezwykłych właściwościach opowiedziała Agnieszka Cegielska. 

Zobacz także: 

Co sądzisz o tym artykule?
56
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0