Przepisy kulinarne

Przetwory z jeżyn sprawdzą się idealnie zimą. Są smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe. Co zrobić z jeżyn?

Przepisy kulinarne

Jeżyny - przepisy

Zimą przetwory z jeżyn sprawdzą się wprost idealnie. Sok na przeziębienie, nalewka jeżynowa na spokojny wieczór przy kominku czy dżem do naleśników na śniadanie – to tylko niektóre z przykładów na użycie przetworów z jeżyn. Jak je przygotować?

Dlaczego warto robić przetwory z jeżyn?

Niewielu o tym wie, ale niepozorna jeżyna to jeden z najsilniejszych antyoksydantów na świecie. Stanowi cenne źródło witaminy C, prowitaminy A oraz witamin z grupy B. Jest bogactwem związków mineralnych takich jak wapń, potas, czy magnez. Ciemne zabarwienie jeżyny zawdzięczają antocyjanom, które działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Owoce korzystnie wpływają na stan naczyń krwionośnych, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na raka czy cukrzycę. Lista zalet jeżyn jeść dość długa, można by je wymieniać bez końca. Niestety sezon na te owoce trwa dość krótko. Oczywiście można je jeść na surowo, ale najlepiej zachować ten smak na dłużej, przygotowując przetwory z jeżyn.

Jeżyny – przepisy, które warto znać

Pomysłów na przetwory z tych owoców jest wiele. Konfitura, dżem, a może wino jeżynowe? Przykładów na to, co można zrobić z jeżyn, jest mnóstwo. Oto najciekawsze z nich.

Przepis na sok z jeżyn

Ten przepis to idealny przykład połączenia przyjemnego z pożytecznym. Sok jeżynowy jest nie tylko pyszny, ale także pomaga przy przeziębieniu jako środek wykrztuśny oraz przy gorączce.

Składniki (na ok. 3 butelki soku):

  • 3 kg jeżyn,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l wody.

Przygotowanie:

  1. 1Jeżyny dokładnie umyj i oczyść. Włóż do garnka i zasyp cukrem.
  2. 2Owoce z cukrem zostaw na noc.
  3. 3Następnego dnia zalej jeżyny ciepłą wodą (powinna przykryć je w całości).
  4. 4Gotuj wszystko na małym ogniu do momentu, aż cały cukier się rozpuści.
  5. 5Przelej sok przez sitko.
  6. 6Jeżyny na sitku przetrzyj tłuczkiem lub łyżką stołową, by dokładnie wycisnąć z nich sok.
  7. 7Na koniec wlej sok z jeżyn do czystych butelek i zapasteryzuj.

Nalewka z jeżyn - przepis

Jeżynówka to ceniony przez koneserów alkohol. Najlepiej smakuje przygotowana samodzielnie. Podane proporcje i wskazówki warto traktować orientacyjnie i dopasować do własnych preferencji.

Składniki (na ok. 4 butelki):

  • 3 kg jeżyn,
  • 300 g cukru,
  • 1 l wódki.

Przygotowanie:

  1. 1Umyj dokładnie owoce i poczekaj, aż wyschną.
  2. 2Przygotuj duże słoiki, wyparzając je wcześniej.
  3. 3Na ich dnie układaj warstwami jeżyny i cukier.
  4. 4Możesz je bardzo delikatnie rozgniatać – dzięki temu zaczną szybciej puszczać sok.
  5. 5Słoiki pozamykaj i odstaw na 3–4 dni.
  6. 6Po tym czasie owoce zalej wódką i odstaw na tydzień.
  7. 7Następnie oddziel części stałe i owoce. Odstaw na kolejny tydzień.
  8. 8Po tym czasie przefiltruj nalewkę i rozlej ją do butelek.
  9. 9Odstaw jeżynówkę w chłodne miejsce – może to być piwnica lub garaż.
  10. 10Nalewka będzie gotowa po ok. 6 miesiącach.

Dżem jeżynowy - przepis

Domowy dżem jeżynowy będzie wspaniałym dodatkiem do naleśników, ciasta, a nawet zwykłych kanapek. Co więcej, jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki (na ok. 4 słoiki):

  • 1 kg jeżyn,
  • 700 g cukru,
  • 2 cytryny,
  • ½ szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. 1Jeżyny dokładnie umyj i wsyp do garnka.
  2. 2Dodaj wodę i gotuj pod przykryciem do momentu, aż powstanie w miarę jednolita masa.
  3. 3Przecedź ją przez sitko, pomagając sobie łyżką lub drewnianą szpatułką.
  4. 4Do jeżynowej masy dodaj cukier.
  5. 5Cytryny dokładnie umyj i obierz ze skórek.
  6. 6Dodaj skórki do masy z cukrem.
  7. 7Całość gotuj na niedużym ogniu przez ok. godzinę.
  8. 8Po tym czasie wyjmij skórki z cytryn.
  9. 9Przelej dżem z jeżyn do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzuj przez ok. 20 minut.

Wino jeżynowe - przepis

Jeżyny to idealny surowiec do przygotowywania win deserowych. Są bardzo słodkie i wyraziste w smaku, a przy tym niezwykle aromatyczne.

Składniki (na ok. 10 butelek):

  • 5 kg jeżyn,
  • 5 kg cukru,
  • 5 l wody,
  • 1 opakowanie drożdży winiarskich.

Przygotowanie:

  1. 1Przygotuj drożdże winiarskie według wskazówek na opakowaniu. Zazwyczaj ten etap zajmuje ok. 4 dni, więc trzeba to zrobić z wyprzedzeniem.
  2. 2Jeżyny umyj i osusz. Przełóż owoce do dużej misy i rozgnieć.
  3. 3Zasyp jeżyny połową przygotowanego cukru, przykryj ścierką i odstaw na dwa dni.
  4. 4Po tym czasie przecedź owoce, tak, aby został tylko sok.
  5. 5Przelej go do balonu winiarskiego.
  6. 6Drugą połowę cukru rozpuść we wrzącej wodzie i połącz z sokiem.
  7. 7Dodaj drożdże i wymieszaj czystą, wyparzoną łyżką.
  8. 8Balon zakryj korkiem i odstaw na 4 miesiące w temperaturze pokojowej.
  9. 9Rozlej wino jeżynowe do butelek i leżakuj (im dłużej, tym lepiej).

Zobacz wideo: Co zrobić w warzyw i owoców?

Zobacz także:

Autor: Adrianna Kowalczyk

Pozostałe wiadomości