Przetwory z jeżyn sprawdzą się idealnie zimą. Są smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe. Co zrobić z jeżyn?

Zimą przetwory z jeżyn sprawdzą się wprost idealnie. Sok na przeziębienie, nalewka jeżynowa na spokojny wieczór przy kominku czy dżem do naleśników na śniadanie – to tylko niektóre z przykładów na użycie przetworów z jeżyn. Jak je przygotować?

Dlaczego warto robić przetwory z jeżyn?

Niewielu o tym wie, ale niepozorna jeżyna to jeden z najsilniejszych antyoksydantów na świecie. Stanowi cenne źródło witaminy C, prowitaminy A oraz witamin z grupy B. Jest bogactwem związków mineralnych takich jak wapń, potas, czy magnez. Ciemne zabarwienie jeżyny zawdzięczają antocyjanom, które działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Owoce korzystnie wpływają na stan naczyń krwionośnych, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na raka czy cukrzycę. Lista zalet jeżyn jeść dość długa, można by je wymieniać bez końca. Niestety sezon na te owoce trwa dość krótko. Oczywiście można je jeść na surowo, ale najlepiej zachować ten smak na dłużej, przygotowując przetwory z jeżyn.

Jeżyny – przepisy, które warto znać

Pomysłów na przetwory z tych owoców jest wiele. Konfitura, dżem, a może wino jeżynowe? Przykładów na to, co można zrobić z jeżyn, jest mnóstwo. Oto najciekawsze z nich.

Przepis na sok z jeżyn

Ten przepis to idealny przykład połączenia przyjemnego z pożytecznym. Sok jeżynowy jest nie tylko pyszny, ale także pomaga przy przeziębieniu jako środek wykrztuśny oraz przy gorączce.

Składniki (na ok. 3 butelki soku):

  • 3 kg jeżyn,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l wody.

Przygotowanie:

  1. Jeżyny dokładnie umyj i oczyść. Włóż do garnka i zasyp cukrem.
  2. Owoce z cukrem zostaw na noc.
  3. Następnego dnia zalej jeżyny ciepłą wodą (powinna przykryć je w całości).
  4. Gotuj wszystko na małym ogniu do momentu, aż cały cukier się rozpuści.
  5. Przelej sok przez sitko.
  6. Jeżyny na sitku przetrzyj tłuczkiem lub łyżką stołową, by dokładnie wycisnąć z nich sok.
  7. Na koniec wlej sok z jeżyn do czystych butelek i zapasteryzuj.

Nalewka z jeżyn - przepis

Jeżynówka to ceniony przez koneserów alkohol. Najlepiej smakuje przygotowana samodzielnie. Podane proporcje i wskazówki warto traktować orientacyjnie i dopasować do własnych preferencji.

Składniki (na ok. 4 butelki):

  • 3 kg jeżyn,
  • 300 g cukru,
  • 1 l wódki.

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie owoce i poczekaj, aż wyschną.
  2. Przygotuj duże słoiki, wyparzając je wcześniej.
  3. Na ich dnie układaj warstwami jeżyny i cukier.
  4. Możesz je bardzo delikatnie rozgniatać – dzięki temu zaczną szybciej puszczać sok.
  5. Słoiki pozamykaj i odstaw na 3–4 dni.
  6. Po tym czasie owoce zalej wódką i odstaw na tydzień.
  7. Następnie oddziel części stałe i owoce. Odstaw na kolejny tydzień.
  8. Po tym czasie przefiltruj nalewkę i rozlej ją do butelek.
  9. Odstaw jeżynówkę w chłodne miejsce – może to być piwnica lub garaż.
  10. Nalewka będzie gotowa po ok. 6 miesiącach.

Dżem jeżynowy - przepis

Domowy dżem jeżynowy będzie wspaniałym dodatkiem do naleśników, ciasta, a nawet zwykłych kanapek. Co więcej, jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki (na ok. 4 słoiki):

  • 1 kg jeżyn,
  • 700 g cukru,
  • 2 cytryny,
  • ½ szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. Jeżyny dokładnie umyj i wsyp do garnka.
  2. Dodaj wodę i gotuj pod przykryciem do momentu, aż powstanie w miarę jednolita masa.
  3. Przecedź ją przez sitko, pomagając sobie łyżką lub drewnianą szpatułką.
  4. Do jeżynowej masy dodaj cukier.
  5. Cytryny dokładnie umyj i obierz ze skórek.
  6. Dodaj skórki do masy z cukrem.
  7. Całość gotuj na niedużym ogniu przez ok. godzinę.
  8. Po tym czasie wyjmij skórki z cytryn.
  9. Przelej dżem z jeżyn do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzuj przez ok. 20 minut.

Wino jeżynowe - przepis

Jeżyny to idealny surowiec do przygotowywania win deserowych. Są bardzo słodkie i wyraziste w smaku, a przy tym niezwykle aromatyczne.

Składniki (na ok. 10 butelek):

  • 5 kg jeżyn,
  • 5 kg cukru,
  • 5 l wody,
  • 1 opakowanie drożdży winiarskich.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj drożdże winiarskie według wskazówek na opakowaniu. Zazwyczaj ten etap zajmuje ok. 4 dni, więc trzeba to zrobić z wyprzedzeniem.
  2. Jeżyny umyj i osusz. Przełóż owoce do dużej misy i rozgnieć.
  3. Zasyp jeżyny połową przygotowanego cukru, przykryj ścierką i odstaw na dwa dni.
  4. Po tym czasie przecedź owoce, tak, aby został tylko sok.
  5. Przelej go do balonu winiarskiego.
  6. Drugą połowę cukru rozpuść we wrzącej wodzie i połącz z sokiem.
  7. Dodaj drożdże i wymieszaj czystą, wyparzoną łyżką.
  8. Balon zakryj korkiem i odstaw na 4 miesiące w temperaturze pokojowej.
  9. Rozlej wino jeżynowe do butelek i leżakuj (im dłużej, tym lepiej).

Zobacz wideo: Co zrobić w warzyw i owoców?

Zobacz także:

Autor: Adrianna Kowalczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości