Jeżyny w kuchni. Przepisy na masło jeżynowe, sałatkę i grillowaną kanapkę z jeżynami

Grzyby, borówki i jeżyny
W kuchni Dzień Dobry Wakacje - David Gaboriaud i jego pomysły na dania z jeżynami. Grillowana kanapka z mozzarellą i jeżynami, masło jeżynowe i sałata z grillowanych brzoskwiń, gorgonzolą i jeżynami.

Grillowana kanapka z mozzarellą i jeżynami

Zobacz też: Polskie sery są jednymi z najlepszych na świecie! >>>

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • 1 mozzarella z mleka bawolego
  • garść jeżyn
  • gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

Kromki chleba posmaruj oliwą. Jeżyny zagniataj widelcem na gęstą papkę i wymieszaj ze świeżym rozmarynem.

Mozzarellę pokrój w plastry o grubości ok 1,5-2 cm.

Na jedną kromkę połóż po jednym plastrze mozzarelli. Dołóż łyżkę zagniatanych jeżyn. Połóż drugą kromkę. Powtórz te czynności z pozostałymi kromkami. Grilluj na górnym grzaniu piekarnika lub na patelni grillowej po obu stronach, aż ser się roztopi. Serwuj od razu!

Masło jeżynowe

Zobacz też: Pyszne tarty Andrzeja Polana >>>

Składniki:

  • kostka masła (temperatura pokojowa)
  • szczypta soli
  • 100 g jeżyn
  • 1-2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • listki mięty
  • dodatki:
  • croissanty
  • chałka lub brioszka

Przygotowanie:

Miękkie masło wymieszaj z miodem i szczyptą soli. Widelcem zagniataj jeżyny. Wymieszaj jeżyny z masłem i miodem. Zawiń w papier do pieczenia w formie małego wałeczka. Zamroź na później lub użyj od razu! Serwuj z croissantami, brioszkami itp.

Sałata z grillowanych brzoskwiń, gorgonzolą i jeżynami

Zobacz też: Najzdrowsza dieta świata? Poznajcie dietę nordycką >>>

Składniki:

  • 4 szt brzoskwiń (z żółtego miąższu)
  • garść jeżyn
  • garść rukoli
  • opakowanie gorgonzoli
  • 2 łyżki prażonych orzeszków pinii lub migdałów
  • świeże listki fioletowej bazylii
  • świeże listki estragonu
  • świeże listki mięty
  • 2 kromki bagietki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Brzoskwinie pokrój w ósemki i grilluj je krótko na patelni grillowej. Odstaw.

Dressing: sok z cytryny wymieszaj z miodem i szczyptą soli. Dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj. Odstaw.

Kromki bagietki pokrój w kostkę i wymieszaj je z jedną łyżką oliwy oraz szczyptą soli. Grilluj na patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Odstaw.

W misce wymieszaj delikatnie rukolę z ziołami, brzoskwiniami, jeżynami. Posyp grzankami, orzeszkami i kawałkami gorgonzoli. Udekoruj resztki ziół.

podziel się:

Pozostałe wiadomości