Grillowana kanapka z mozzarellą i jeżynami
Zobacz też: Polskie sery są jednymi z najlepszych na świecie! >>>
Składniki:
- 4 kromki chleba
- 1 mozzarella z mleka bawolego
- garść jeżyn
- gałązka rozmarynu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Kromki chleba posmaruj oliwą. Jeżyny zagniataj widelcem na gęstą papkę i wymieszaj ze świeżym rozmarynem.
Mozzarellę pokrój w plastry o grubości ok 1,5-2 cm.
Na jedną kromkę połóż po jednym plastrze mozzarelli. Dołóż łyżkę zagniatanych jeżyn. Połóż drugą kromkę. Powtórz te czynności z pozostałymi kromkami. Grilluj na górnym grzaniu piekarnika lub na patelni grillowej po obu stronach, aż ser się roztopi. Serwuj od razu!
Masło jeżynowe
Zobacz też: Pyszne tarty Andrzeja Polana >>>
Składniki:
- kostka masła (temperatura pokojowa)
- szczypta soli
- 100 g jeżyn
- 1-2 łyżki miodu wielokwiatowego
- listki mięty
- dodatki:
- croissanty
- chałka lub brioszka
Przygotowanie:
Miękkie masło wymieszaj z miodem i szczyptą soli. Widelcem zagniataj jeżyny. Wymieszaj jeżyny z masłem i miodem. Zawiń w papier do pieczenia w formie małego wałeczka. Zamroź na później lub użyj od razu! Serwuj z croissantami, brioszkami itp.
Sałata z grillowanych brzoskwiń, gorgonzolą i jeżynami
Zobacz też: Najzdrowsza dieta świata? Poznajcie dietę nordycką >>>
Składniki:
- 4 szt brzoskwiń (z żółtego miąższu)
- garść jeżyn
- garść rukoli
- opakowanie gorgonzoli
- 2 łyżki prażonych orzeszków pinii lub migdałów
- świeże listki fioletowej bazylii
- świeże listki estragonu
- świeże listki mięty
- 2 kromki bagietki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Brzoskwinie pokrój w ósemki i grilluj je krótko na patelni grillowej. Odstaw.
Dressing: sok z cytryny wymieszaj z miodem i szczyptą soli. Dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj. Odstaw.
Kromki bagietki pokrój w kostkę i wymieszaj je z jedną łyżką oliwy oraz szczyptą soli. Grilluj na patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Odstaw.
W misce wymieszaj delikatnie rukolę z ziołami, brzoskwiniami, jeżynami. Posyp grzankami, orzeszkami i kawałkami gorgonzoli. Udekoruj resztki ziół.