Domowy sok wiśniowy ma dobroczynny wpływ na zdrowie. W porównaniu do napojów kupowanych w sklepie, zawiera więcej owoców i prozdrowotnych substancji. Ponadto, jest pozbawiony konserwantów i różnych sztucznych polepszaczy.
Sok z wiśni: właściwości
Sok wiśniowy przygotowany samodzielnie w domu jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Wiśnie wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Działanie to zawdzięczają pektynom, które wiążą substancje toksyczne i przyspieszają ich usuwanie z organizmu. Owoce te stymulują metabolizm i usprawniają procesy trawienne.
Występujące w nich składniki mają działanie antyoksydacyjne, neutralizują wolne rodniki tlenowe. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia się skóry i zwiększają odporność organizmu. Związki przeciwutleniające obecne w wiśniowym soku obniżają stężenie cholesterolu LDL, odpowiedzialnego za wywoływanie miażdżycy. Chronią przed schorzeniami układu sercowo-naczyniowego, usprawniają krążenie krwi, uszczelniają ściany naczyń krwionośnych oraz stymulują produkcję krwinek czerwonych (erytrocytów).
Właściwości soku z wiśni znajdują zastosowanie w przypadku trudności z zasypianiem i bezsenności. Działanie soku na sen zostało udowodnione przez zespół naukowców z USA, którzy twierdzą, że jest to uwarunkowane obecnością w wiśniach melatoniny – hormonu regulującego rytm snu i czuwania. Ponadto sok wiśniowy wykorzystywany jest w medycynie ludowej jako środek przeciwzapalny, obniżający gorączkę i łagodzący bóle mięśniowe.
Dlaczego warto przygotować naturalny sok wiśniowy w domu?
Domowy sok wiśniowy jest znacznie zdrowszy i bardziej odżywczy w porównaniu do swoich sklepowych odpowiedników. Wynika to przede wszystkim z większej zawartości owoców. Sok z wiśni w wersji domowej zawiera co najmniej 50% owoców, podczas gdy ten ze sklepu dostarcza jedynie 2–4% wiśni. Samodzielnie przygotowany napój jest pozbawiony substancji dodatkowych, takich jak konserwanty, polepszacze smaku, zapachu i barwy. Przyrządzając domowy sok wiśniowy, z łatwością można kontrolować i modyfikować ilość dodawanego cukru, a tym samym wpływać na kaloryczność produktu.
Jak zrobić sok z wiśni?
Sok wiśniowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Jak go zrobić? Można wykorzystać jeden z dwóch sposobów. Pierwszy z nich to metoda tradycyjna, w której wykorzystuje się wydrylowane (pozbawione pestek) owoce. Alternatywą jest sok z wiśni z sokownika, który w porównaniu do sposobu tradycyjnego pozwala na uzyskanie większej ilości płynu. W tym przypadku wiśni nie trzeba drylować
Sok z wiśni zasypywany cukrem - przepis krok po kroku
Sok z wiśni zasypywanych cukrem to tradycyjna metoda przygotowywania tego zimowego przetworu, która nie wymaga zastosowania sokownika.
Składniki:
- 1 kg wiśni (wydrylowanych, bez pestek),
- 1 kg cukru,
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj i wydryluj. Następnie umieść je w garnku. Zasyp cukrem i dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki, aż owoce puszczą sok.
- Garnek postaw na gazie i podgrzewaj przez około 20 minut, uważając, by sok nie wykipiał.
- W czasie podgrzewania soku z wiśni przygotuj słoiki – dokładnie je umyj i wyparz.
- Gorący sok przelej do przygotowanych słoików i mocno zakręć wieczka.
Przygotowując sok z wiśni na zimę, słoiki z gotowym napojem można poddać pasteryzacji, aby je szczelnie zamknąć. Jak to zrobić? Garnek wyłóż ręcznikiem kuchennym. Wstaw do niego słoiki z sokiem i zalej je wodą do ¾ wysokości. Pojemniki pasteryzuj przez 15–20 minut od momentu zagotowania wody.
Sok z wiśni bez drylowania z sokownika - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg wiśni (bez drylowania),
- ½ kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie starannie umyj i pozostaw do odsączenia na sicie (nie musisz ich drylować).
- Do najniższej części sokownika wlej wodę, najlepiej na wysokość ½ pojemności garnka. Do środkowej części przymocuj rurkę odpływową i zaciśnij dołączony zacisk.
- Umyte wiśnie przełóż do najwyższej części sokownika. Dodaj cukier.
- Sokownik przykryj pokrywką i wstaw na duży ogień. W momencie, gdy woda w najniższej części garnka zacznie wrzeć, zmniejsz płomień.
- Po upływie około 20 minut owoce stracą odrobinę ze swojej pierwotnej objętości. Po godzinie w środkowej części sokownika zbierze się już duża ilość soku. W tym momencie możesz zacząć zlewać napój. Wskazane jest także mieszanie i rozgniatanie wiśni w sokowniku – pozwoli to wydobyć z nich więcej soku.
- Butelki lub słoiki, do których zostanie przelany sok wiśniowy, muszą być czyste i uprzednio wyparzone.
Zobacz także:
- Czym zastąpić cukier w przetworach? Lista najlepszych zamienników
- Jak pozbyć się pestek z wiśni i czereśni bez użycia drylownicy? Z pomocą przychodzi prosty trik z TikToka
- Lato zamknięte w słoikach, czyli przepisy na najlepsze przetwory z wiśni i truskawek
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: mescioglu/Getty Images