Domowe wino z jeżyn
Domowe wino to świetna propozycja wyrobu, po który można sięgać przy okazji spotkań w długie, jesienne i zimowe wieczory. Odpowiednio przygotowane wino jeżynowe zachwyci niejednego konesera. Krok po kroku wyjaśniamy, jak samodzielnie przygotować ten trunek, jakie składniki dobrać oraz kiedy go zlewać, aby był doskonały w smaku.
Przepis na domowe wino z jeżyn
Składniki:
- 5 kg jeżyn,
- 4 kg cukru,
- 5 litrów wody,
- drożdże winiarskie,
- pożywka winiarska.
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest oczywiście wyprawa do lasu i zebranie potrzebnej ilości jeżyn.
- Następnie należy oderwać wszystkie szypułki, a owoce dokładnie umyć.
- Owoce zmiksować i zasypać 2 kg cukru.
- Po dwóch dniach pojawi się sok, który należy odcedzić.
- Przygotować syrop cukrowy z pozostałych 2 kg cukru - rozpuścić go w gorącej wodzie.
- Ostudzony syrop połączyć w balonie do wina z sokiem z jeżyn, dodać drożdże, pożywkę i zatkać korkiem z rurką fermentacyjną.
- Całość odstawić w miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa. Wino z jeżyn jest gotowe po około czterech miesiącach.
- Po tym czasie wino można odlać do specjalnie przygotowanych butelek.
Zobacz także:
- Im starsze, tym lepsze? Cała prawda o winach włoskich. Jakie wybrać, by nam smakowało?
- Przetwory z jeżyn sprawdzą się idealnie zimą. Są smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe. Co zrobić z jeżyn?
- Przetwory pomidorowe według Piotra Kucharskiego. Idealne na jesień
Zobacz wideo: Właściwości wyciągu z pestek winogron
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: