Sos pomidorowy - przepis
Składniki:
- 5 kg pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- pęczek bazylii
- kilka listków pomidorów
Sposób przygotowania:
- Pomidory pokroić na mniejsze kawałki
- Dodać pozostałe składniki i gotować aż połowa płynów odparuje.
- Wyjąć bazylię oraz liście pomidorów.
- Zmiksować pomidory na gładki sos.
- Przelać do słoików i zapasteryzować.
Ketchup - przepis Piotra Kucharskiego
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów
- 300 g czerwonej papryki
- 250 g czerwonej cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml octu z czerwonego wina
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 20 nasion gorczycy
- 20 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki soli
- 100 g cukru
Sposób przygotowania:
- Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek dokładnie pokroić i przełożyć do garnka.
- Dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty sos.
- Jeżeli mamy to przełożyć do blendera stacjonarnego lub robota kuchennego i zmiksować na gładką i jednolitą masę.
- Jeśli nie mamy takich sprzętów to zmiksować blenderem ręcznymi przetrzeć przez drobne sito.
- Sprawdzić, czy konsystencja jest właściwa, jeśli sos jest za rzadki to gotować jeszcze przez chwilę, jeśli zbyt gęsty to dodać odrobinę wody lub octu.
- Przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Kiszone pomidorki koktajlowe
Składniki:
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- 2 główki czosnku
- pęczek koperku
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
- Pomidorki umyć.
- Na spód słoika włożyć pokrojony czosnek i pęczek koperku.
- Nałożyć pomidorki. Łyżkę soli rozpuścić w przegotowanym 1 litrze wody.
- Zalewą zalać pomidorki w słoiku.
- Zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Można już jeść po 3-4 dniach.
Pomidorowa po azjatycku
Składniki:
Zupa:
- 600 ml wywaru warzywnego
- 1 słoiczek sosu pomidorowego (około 330 ml)
- pieprz
- sos sojowy
- świeży imbir
Dodatki:
- 1 opakowanie makaronu soba
- kapelusze grzybów np. pieczarki, podgrzybki
- pęczek dymki
- kiszone pomidorki
- prażona cebulka
Sposób przygotowania:
- Wywar podgrzać, dodać sos pomidorowy i razem pogotować. Doprawić pieprzem i sosem sojowym i imbirem.
- Makaron soba przygotować według instrukcji na opakowaniu i ponakładać do miseczek. Dołożyć pomidorki kiszone, podsmażone kapelusze grzybów.
- Zalać zupą, dodać posiekaną dymkę i prażoną cebulkę.
Drożdżówki z ragu i kiszonymi pomidorkami
Składniki:
Ciasto
- 200 g letniego mleka
- 20 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 500 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 2 jajka
- białka do posmarowania
Sos
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- kawałek selera
- kawałek pora
- oliwa z oliwek
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 200 ml mleka
- 200 g sosu pomidorowego
- sól i pieprz
- kiszone pomidory
- parmezan
Sposób przygotowania:
- W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.
- Dodać mąkę, roztrzepane jajka i wymieszać na jednolitą masę.
- Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6minut. Po tym czasie dalej wyrabiając, należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
- Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny.
- W tym czasie przygotować sos.
- Warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać wołowinę i przez chwile podsmażyć. Następnie podlewać mlekiem i dusić przez 1 godzinę. Pod koniec dodać sos pomidorowy, wymieszać i jeszcze dusić przez około 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
- Ponownie lekko zagnieść ciasto, przełożyć na lekko oprószoną powierzchnię i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 30x15 cm.
- Następnie pokroić na 4-5 szerokich pasków. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Nałożyć farsz a na górę poukładać kiszone pomidorki.
- Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 40minut.
- Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
- Przed pieczeniem, posmarować każdą z drożdżówek rozbełtanymi białkami.
- Piec przez 20-25 minut.
Mozzarella z salsą
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 mozzarelle
- listki oregano
- oliwa z oliwek
Salsa
- 1 mięsisty pomidor
- 3 łyżki ketchupu
- 1 czerwona papryka
- mały pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokroić na plastry i usmażyć na patelni z obu stron, następnie ułożyć na dużym talerzu. Na niej ułożyć porwane kula mozzarelli i posypać listkami oregano.
- Salsa: pomidora i paprykę pokroić w kostkę i wymieszać z ketchupem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Salsę nakładać na mozzarelle. Całość skropić oliwą z oliwek.
Zobacz także:
- Zbieranie grzybów dla początkujących i zaawansowanych - poradnik
- Mikołaj Rey w świecie aronii. Poznaj przepisy na wyśmienite dania
- Owoce pod kruszonką według Gai Kuroń. Oto przepis, za który dałaby się pokroić uczestniczka MasterChefa
podziel się: