Ukochane danie Gai Kuroń
Przepis kojarzy mi się z domem. Zapach kominka i kruszonki w piekarniku jest nie do opisania. Jeśli raz się spróbuje, to potem każdy owoc będzie pasował
- przekonuje Gaja.
Niezależnie od sezonu - owoce pod kruszonką zawsze będą "w modzie". Świetnym połączeniem jest pomieszanie słodkich i kwaśnych owoców, aby delektować się eksplozją różnorodnych smaków. Gwarantujemy - ten przepis pokochacie.
Owoce pod orzechową kruszonką - przepis Gai Kuroń
Kruszonka to mój sekret. Zawsze w domu mam masło, mąkę i cukier a najlepiej jak czeka w zamrażarce. Wystarczy, że dodasz ulubione owoce zetrzesz kruszonkę i masz wyśmienity deser gotowy!
- mówi Gaja.
Składniki:
- opakowanie rozmrożonych owoców np. owoców leśnych, wiśni;
- 2 jabłka;
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego;
- 100 g mąki pszennej;
- 100 g mielonych orzechów włoskich;
- 100 g brązowego cukru;
- 100 g masła;
- duża szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z owocami, dodaj cynamon, cukier waniliowy, łyżkę cukru, przełóż do żaroodpornej formy;
- Masło wymieszaj z cukrem, mąką i orzechami, gotową kruszonką posyp owoce;
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż się zrumieni.
Kawowe desery Jana Kuronia:
Zobacz także:
- Malinowa kuchnia Piotra Kucharskiego
- Słodka kuchnia Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na desery z owocami lata
- Solony karmel – przepis krok po kroku. Jak go zrobić?
Autor: Aleksandra Lewandowska
Źródło: Gaja Kuroń
podziel się: