Malinowa kuchnia Piotra Kucharskiego

malinowa tarta
Malinowa tarta Piotra Kucharskiegp
Sezon na maliny w pełni. Jak zaadaptować je do swojej kuchni? Piotr Kucharski najlepiej zna odpowiedź na to pytanie. Jakie przepisy z malinami poleca?

Tarta czekoladowa z malinami i nasionami fenkułu

Pyszna tarta skradnie serce każdego łasucha. I nie tylko.

Składniki:

Ciasto:

  • 24 ciasteczka czekoladowe
  • 50 g masła

Wypełnienie:

  • 350 g ciemnej czekolady minimum 70% kakao
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki świeżych nasion fenkułu
  • 250 g świeżych malin

Dekoracja:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g malin

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka czekoladowe zmiksować razem z masłem na jednolitą masę. Masą wyłożyć spód i brzegi foremki do tarty o średnicy około 23 cm.
  2. Foremkę wstawić do lodówki żeby schłodzić.

Wypełnienie:

  1. Czekoladę, kremówkę, masło i nasiona fenkułu umieścić w metalowej misce. Ustawić na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić aż składniki się połączą. Maliny umieścić na czekoladowym spodzie w formie i zalać masą czekoladową. Wstawić do lodówki na 2 godziny aż stężeje.
  2. Przed podaniem ubić śmietanę, wysmarować nią wierzch tarty i udekorować malinami.

Sałatka z wędzonymi rybami i sosem malinowym

Składniki:

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • duża garść rukoli
  • kawałek wędzonego halibuta
  • kawałek wędzonego łososia
  • maliny do dekoracji

Sos:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 10-12 malin
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie pokroić na mandolinie lub obieraczką do warzyw w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. Na środku ułożyć garść rukoli. Dołożyć kawałki wędzonej ryb i maliny.
  2. Oliwę zmiksować z octem i malinami. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Całość polać sosem.

Polędwiczka wieprzowa z konfiturą cebulową z malinami

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • sól i pieprz
  • świeży tymianek
  • olej do smażenia
  • 4 czerwone cebule
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g świeżych malin
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na minimum 30 minut do zamarynowania. Następnie obsmażyć z każdej strony, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C i piec około 25-30 minut.
  2. Na tej samej patelni na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka aż się zeszkli. Dodać miód, ocet i tymianek. Razem podsmażyć przez chwilę aż miód zacznie się karmelizować. Dodać maliny i przez chwilę podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z polędwiczkami i np. puree ziemniaczanym.

Sernik z malinami

Składniki:

  • Mus malinowy
  • 200 g malin
  • Spód:
  • 80 g ciasteczek
  • 40 g masła

Sernik:

  • 300 g serka kanapkowego
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • skórka z jednej cytryny
  • 15-20 świeżych malin

Sposób przygotowania:

  1. Mus malinowy: W rondelku podgrzewać 200 g malin aż się rozgotują, przetrzeć je przez sitko żeby pozbyć się pestek i dalej gotować żeby część płynu odparowała-musi powstać dosyć gęsty sos, odstawić do ostygnięcia.
  2. Ciastka zmiksować razem z masłem aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć nimi formę do pieczenia około 15x15 cm i schłodzić w lodówce.
  3. Serek zmiksować z cukrem, kwaśną śmietaną i skórką z cytryny. Pod koniec dodać jajka i miksować tylko przez chwilę, do momentu aż jajka połączą się z masą. Wylać masę na spód z ciasteczek. Na masę serową wylać sos malinowy i przy pomocy łyżki porobić "mazy". Na wierzchu ułożyć świeże maliny.
  4. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160 C i piec około 55-60 minut.

Zobacz także:

Cukinia w roli głównej. Przepisy na mini pizze, placuszki, miętowy krem i tagliatelle od Darii Ładochy

Efektowne, smaczne i zdrowe. Dania z owocami morza serwuje Grzegorz Zawierucha

Jak odróżnić pigwowiec od pigwy? Pigwowiec - uprawa, przepisy.

Autor: Anna Mierzejewska

podziel się:

Pozostałe wiadomości