Przepisy kulinarne

Wariacje na temat leczo – sprawdzone i proste przepisy

Przepisy kulinarne

Wariacje na temat leczo – sprawdzone i proste przepisy

Leczo to danie pochodzące z Węgier. Tradycyjne zawiera paprykę, cebulę, kiełbasę oraz pomidory. Tymczasem w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował inne wariacje tego dania. Na naszym stole pojawiło się więc leczo z dynią, kurkami i pieczoną papryką, leczo z chorizo, kuminem i karmelizowaną cebulą oraz wegańskie leczo z patisonem, boczniakiem i tofu z pesto pietruszkowym.

Leczo z dynią, kurkami i pieczoną papryką

Składniki na leczo z dynią, kurkami i pieczoną papryką:

  • 100 g boczku wędzonego
  • 150 g kiełbasy dobrej jakości
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g smalcu wieprzowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 300 g dyni piżmowej
  • 2 żółte papryki
  • 200 g kurek
  • pęczek natki pietruszki
  • 50 ml słodkiej śmietany

Jak przygotować leczo z dynią, kurkami i pieczoną papryką

W płaskim garnku roztapiamy smalec, przesmażamy pokrojoną kiełbasę z boczkiem oraz cebulę i czosnek. Gdy wszystko się zrumieni, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę dynię oraz oczyszczone kurki, smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy puszkę pomidorów i dusimy pod przykryciem około 15 minut tak, aby dynia zachowała formę i nie rozpadła się. Paprykę opalamy nad gazem aż cała zrobi się czarna. Wkładamy do plastikowego worka i czekamy około 5 minut, po tym czasie paprykę obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Gdy dynia już zmięknie wyłączamy gaz i dodajemy słodką śmietankę, posiekaną pietruszkę i upieczoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Leczo z chorizo, kuminem i karmelizowaną cebulą

Składniki na leczo z chorizo, kuminem i karmelizowaną cebulą:

  • 400 g cebuli
  • 80 g masła
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • 5 pomidorów
  • puszka ciecierzycy około 400 g
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kuminu
  • 30 ml słodkiej śmietanki

Jak przygotować leczo z chorizo, kuminem i karmelizowaną cebulą

Chorizo kroimy w kawałki i smażymy na suchej patelni, po usmażeniu ściągamy chorizo zostawiając tłuszcz na patelni. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na tłuszczu pozostałym po kiełbasie około 30 minut tak, aby cebula zmieniła kolor na ciemno brązowy. Dodajemy masło, posiekany czosnek, paprykę słodką, kumin, pokrojoną czerwona paprykę i chorizo. Wszystko smażymy jeszcze 2 minuty i dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz pomidory starte wcześniej na tarce. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Na końcu dodajemy słodką śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem.

Wegańskie leczo z patisonem, boczniakiem i tofu z pesto pietruszkowym

Składniki na wegańskie leczo z patisonem, boczniakiem i tofu z pesto pietruszkowym:

  • 250 g patisona lub cukinii
  • 250 g boczniaków
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka świeżego tymianku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • oliwa do smażenia
  • 5 pomidorów
  • opakowanie tofu
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • pęczek pietruszki
  • 50 g orzechów pini
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować wegańskie leczo z patisonem, boczniakiem i tofu z pesto pietruszkowym

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy posiekaną cebulę, czosnek i patisona. Dodajemy pokrojone boczniaki i posiekane świeże zioła. Całość smażymy 3 minuty i dodajemy starte na tarce pomidory. Dusimy wszystko na małym ogniu aż patisony zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. W kolejnym garnku rozgrzewamy olej do smażenia i kroimy tofu w kostkę 1 cm na 1 cm. Odsączamy z płynu i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu odkładamy na ręcznik papierowy i doprawiamy solą. Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pietruszkę, czosnek, orzeszki pini i sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy ze smażonym tofu i pietruszkowym pesto.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Leczo wegetariańskie - najlepszy przepis

W kuchni DDTVN: jesienne potrawy Beaty Śniechowskiej

Warzywne inspiracje Andrzeja Polana: placki ziemniaczane z groszkiem i pomidory pieczone z cieciorką

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Jakub Kasprzak |
Co sądzisz o tym artykule?
53
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0