Andrzej Polan i jego pomysł na leczo!

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wariacje na temat leczo. Co powiecie na leczo ze smażonym boczkiem lub leczo z kurczakiem i makaronem? A może macie ochotę na leczo z wędzonym schabem i węgierkami? Brzmi pysznie!

Leczo z Budapesztu ze smażonym boczkiem

Składniki:

  • 8szt zielona papryka
    • 1kg dojrzałe polskie pomidory podłużne
      • 6szt cebula
        • Ząbek czosnku
          • 600g boczek wieprzowy surowy
            • 2szt Pasta paprykowa w tubce ostra
              • Papryka czerwona w proszku
                • 1 chleb kukurydziany
                  • Majeranek
                    • Pieprz czarny świeżo mielony
                      • Sól
                        • Bulion lub pomidorowa do zalania mięsa
                          • Natka pietruszki

                            Przygotowanie:

                            Mięso kroimy w kostkę i wysmażamy z tłuszczu w garnku. Kiedy tylko będzie już odpowiednio wysmażone dodajemy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Po chwili dodajemy pokrojoną w grube paski paprykę zieloną, następnie starte na tarce pomidory i taka ilość bulionu lub pomidorowej aby uzyskać gęstą konsystencje. Jeszcze pasta paprykowa, sól. Dusimy wszystko do miękkości, a kiedy tylko już mięso i warzywa będą miękkie na koniec wszystko oprószamy świeżo mielonym pieprzem, posypujemy grzankami, natką pietruszki.

                            Leczo Debreczyńskie z kurczakiem i makaronem

                            Składniki:

                            • 6szt papryka czerwona słodka
                              • 4szt cebula biała
                                • 600g pomidory podłużne
                                  • 150g drobny makaron
                                    • 2 filety z kurczaka
                                      • pasta paprykowa
                                        • papryka słodka mielona
                                          • sól, świeżo mielony pieprz
                                            • majeranek świeży
                                              • olej do smażenia

                                                Przygotowanie:

                                                Na oleju przesmażamy cebulę do momentu aż zacznie nam się przyrumieniać, zdejmujemy z palnika i dodajemy paprykę w proszku. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Ścieramy pomidory, dodajemy pastę pomidorową, dodajemy nieco wody, gotujemy około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy obsmażonego kurczaka. Kiedy tylko leczo, makaron i kurczak będzie gotowy, dodajemy świeżo mielony czarny pieprz, świeży majeranek do dekoracji.

                                                Leczo z wędzonym schabem i węgierkami

                                                składniki:

                                                • 3szt papryka żółta
                                                  • 3szt papryka zielona
                                                    • 3szt papryka czerwona
                                                      • 5szt cebula
                                                        • 1kg pomidory podłużne
                                                          • Passata pomidorowa
                                                            • 500 g śliwka węgierka
                                                              • 800 g schab wędzony
                                                                • Pasta paprykowa ostra
                                                                  • Papryka czerwona mielona
                                                                    • Sól, pieprz, kminek, gorczyca, kolendra

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Na oleju przesmażamy cebulę, kiedy tylko nam się przyrumieni delikatnie zdejmujemy z ognia i dodajemy mielone przyprawy, mieszamy, podgrzewamy i wrzucamy paprykę pokrojoną w paski. Dodajemy pokrojone pomidory, śliwki węgierki, passatę pomidorową. Przekładamy do blaszki, dodajemy plastry schabu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni, czas około 40 minut. Podajemy posypane natką pietruszki.

                                                                      Zobacz też:

                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości