Kuchnia Polana latem pachnąca!

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy, które przywodzą na myśl lato. co powiecie na zupę ze świeżych pomidorów, a na deser pyszne kruche ciasto z owocami? Brzmi naprawdę dobrze! Co więcej, poznaliśmy historię kotleta schabowego! A Gosia i Filip zmierzyli się na bicie kotletów. Zobaczcie to!

Zupa ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1kg Pomidory podłużne lub inne dojrzałe polskie
  • 1 pęczek natka pietruszki
  • 1 pęczek koperek
  • 1 natka koperek
  • 1 pęczek lubczyk
  • Sól, pieprz
  • Ziele angielskie, liść laurowy
  • Cukier do smaku
  • Pomidorki koktajlowe
  • Śmietanka 36%

Przygotowanie:

Z włoszczyzny, skrzydełek oraz przypraw gotujemy lekki bulion. Gałązki z natki, kopru, lubczyku również wrzucamy do garnka pozostawiając tylko te części które będziemy szatkować i dodawać w ostatniej chwili. Pomidory pozbawiamy szypułek i miksujemy blenderem lub ścieramy na tarce na średnich oczkach. W tym drugim przypadku skórka z pomidora nam pozostanie w rękach i nie trafi do zupy. Zmiksowane pomidory łączymy z odcedzonym bulionem, dodajemy pokrojone warzywa z gotowania bulionu. Doprawiamy w razie potrzeby solą, pieprzem i odrobiną cukru. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedzamy i łączymy z posiekaną zieleniną i śmietanką. Makaron wykładamy na talerz, kiście pieczonych pomidorów koktajlowych wykładamy na makaron i wokół wylewamy zupę pomidorową.

Owocowa Polana dla Małgosi

Składniki:

  • 400g mąka
  • 200g masło
  • 4 żółtka
  • 100g rodzynki
  • 100g cukier drobny
  • 2szt cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Rodzynki siekamy nożem na mniejsze kawałki. Z pozostałych składników przygotowujemy ciasto kruche, w trakcie dodajemy rodzynki posiekane. To ciasto wyróżnia się od innych kruchych ciast. Smakuje lepiej.

  • 1kg jabłka antonówka
  • 4 brzoskwinie
  • 10szt śliwka węgierka
  • 150g cukier drobny
  • Cynamon
  • Łyżka masła

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki, przesmażamy na maśle wraz z cukrem. Kiedy tylko jabłka skruszeją, delikatnie złapią opalenizny na patelni dodajemy brzoskwinie pokrojone i śliwki oraz zmielone goździki i cynamon. Ciastem wylepiamy dno tortownicy wraz z bokami, zapiekamy w temp. 180 stopni około 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, przykrywamy pozostałym ciastem w formie płatu lub kruszonki. Wstawiamy ponownie do piekarnika i podpiekamy.

  • 2 jabłka
  • 4 śliwki
  • 1 brzoskwinia
  • 2łyżki miód

Owoce kroimy na dowolne kawałki, przesmażamy na patelni na miodzie i dekorujemy ciasto na wierzchu, używając dodatkowo liście mięty.

Zobacz film: Filip vs Gosia o tytuł mistrza kotleta. Źródło: Dzień dobry TVN
Zobacz też: Jak kotlet schabowy trafił na nasze stoły. Źródło: dzień dobry TVN

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości