Kuchnia Polana latem pachnąca!

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy, które przywodzą na myśl lato. co powiecie na zupę ze świeżych pomidorów, a na deser pyszne kruche ciasto z owocami? Brzmi naprawdę dobrze! Co więcej, poznaliśmy historię kotleta schabowego! A Gosia i Filip zmierzyli się na bicie kotletów. Zobaczcie to!

Zupa ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
    • 4 skrzydełka z kurczaka
      • 1kg Pomidory podłużne lub inne dojrzałe polskie
        • 1 pęczek natka pietruszki
          • 1 pęczek koperek
            • 1 natka koperek
              • 1 pęczek lubczyk
                • Sól, pieprz
                  • Ziele angielskie, liść laurowy
                    • Cukier do smaku
                      • Pomidorki koktajlowe
                        • Śmietanka 36%

                          Przygotowanie:

                          Z włoszczyzny, skrzydełek oraz przypraw gotujemy lekki bulion. Gałązki z natki, kopru, lubczyku również wrzucamy do garnka pozostawiając tylko te części które będziemy szatkować i dodawać w ostatniej chwili. Pomidory pozbawiamy szypułek i miksujemy blenderem lub ścieramy na tarce na średnich oczkach. W tym drugim przypadku skórka z pomidora nam pozostanie w rękach i nie trafi do zupy. Zmiksowane pomidory łączymy z odcedzonym bulionem, dodajemy pokrojone warzywa z gotowania bulionu. Doprawiamy w razie potrzeby solą, pieprzem i odrobiną cukru. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedzamy i łączymy z posiekaną zieleniną i śmietanką. Makaron wykładamy na talerz, kiście pieczonych pomidorów koktajlowych wykładamy na makaron i wokół wylewamy zupę pomidorową.

                          Owocowa Polana dla Małgosi

                          Składniki:

                          • 400g mąka
                            • 200g masło
                              • 4 żółtka
                                • 100g rodzynki
                                  • 100g cukier drobny
                                    • 2szt cukier wanilinowy

                                      Przygotowanie:

                                      Rodzynki siekamy nożem na mniejsze kawałki. Z pozostałych składników przygotowujemy ciasto kruche, w trakcie dodajemy rodzynki posiekane. To ciasto wyróżnia się od innych kruchych ciast. Smakuje lepiej.

                                      • 1kg jabłka antonówka
                                        • 4 brzoskwinie
                                          • 10szt śliwka węgierka
                                            • 150g cukier drobny
                                              • Cynamon
                                                • Łyżka masła

                                                  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki, przesmażamy na maśle wraz z cukrem. Kiedy tylko jabłka skruszeją, delikatnie złapią opalenizny na patelni dodajemy brzoskwinie pokrojone i śliwki oraz zmielone goździki i cynamon. Ciastem wylepiamy dno tortownicy wraz z bokami, zapiekamy w temp. 180 stopni około 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, przykrywamy pozostałym ciastem w formie płatu lub kruszonki. Wstawiamy ponownie do piekarnika i podpiekamy.

                                                  • 2 jabłka
                                                    • 4 śliwki
                                                      • 1 brzoskwinia
                                                        • 2łyżki miód

                                                          Owoce kroimy na dowolne kawałki, przesmażamy na patelni na miodzie i dekorujemy ciasto na wierzchu, używając dodatkowo liście mięty.

                                                          Zobacz film: Filip vs Gosia o tytuł mistrza kotleta. Źródło: Dzień dobry TVN
                                                          Zobacz też: Jak kotlet schabowy trafił na nasze stoły. Źródło: dzień dobry TVN

                                                          Zobacz też:

                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                          Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości

                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                          Materiał promocyjny

                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana