Doskonałe knedle ze śliwkami. Sprawdzony przepis Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Andrzej Polan podał swój sprawdzony przepis na doskonałe knedle ze śliwkami. Pokazał również krok po krok sposób ich przygotowania.

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

Fot. Tomasz Urbanek / East News

Składniki:

Ciasto:

  • 700 g ziemniaków
    • 250 g mąki pszennej
      • 1 jajko
        • sól

          Nadzienie:

          • 500 g śliwek węgierek
            • cukier trzcinowy w kostkach
              • 2 szt. cukru wanilinowego
                • cynamon kora
                  • sól

                    Dodatkowo do podania:

                    • 200 g masła
                      • 3 łyżki bułki tartej
                        • śmietanka 36 proc. mocno schłodzona
                          • 10 żółtek
                            • 100 g płatków migdałowych
                              • 200 g orzechów laskowych
                                • cukier puder
                                  • kwiaty begonii, lawendy
                                    • świeża mięta
                                      • 100 g maku
                                        • 20 świeżych fig

                                          Przygotowanie:

                                          Ziemniaki myjemy i gotujemy, obieramy ze skórki, przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Wykładamy na stolnicę, lekko studzimy i łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy szybko (ciasto nie może leżeć, bo szybko rzednie) i formujemy wałki ok. 3 cm średnicy. Każdy wałek ciasta kroimy w plastry o grubości ok. 3 cm. Umyte śliwki, pozbawione pestki wypełniamy połówką kostki cukru trzcinowego. Gotowe porcje ciasta spłaszczamy, kształtujemy małe placuszki na środku których umieszczamy śliwkę z cukrem. Zlepiamy i od razu gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru wanilinowego i kory cynamonowej. Kiedy knedle wypłyną na wierzch, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej, wykładamy na półmisek. Ten najbardziej znany sposób podania to masło rozpuszczone z przyrumienioną bułką tartą. Ale możemy je podać również z koglem-moglem, śmietaną, migdałami, orzechami laskowymi lub posypane cukrem miętowym. Smaczne zamiast śliwek będą o tej porze figi nadziewane cukrem trzcinowym w cieście ziemniaczanym z dodatkiem maku.

                                          Fot. Tomasz Urbanek / East News

                                          >>> Zobacz także:

                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości