Materiał promocyjny

Efektowne, smaczne i zdrowe. Dania z owocami morza serwuje Grzegorz Zawierucha

Daniom z owocami morza trudno się oprzeć, nic dziwnego, że zyskują na popularności wśród Polaków. Spaghetti z krewetkami i pietruszkową bułką, tatar z łososia i pomidorowym consome oraz mule green curry - takie pyszności przygotowuje Grzegorz Zawierucha. Poznaj sprawdzone przepisy zwycięzcy MasterChefa.

Ryby i owoce morza

Ryby i owoce morza słyną z wielu aspektów zdrowotnych i smakowych. Nic więc dziwnego, że zyskują na popularności wśród Polaków. Najszerszą ofertę towaru o najwyższej jakości w Polsce prezentuje Makro .

Zaskoczeniem może być fakt, że kuchnia polska stoi rybą. Oprócz regionów oczywistych, jak Mazury i Warmia, czyli kraina jezior oraz Pomorze, nawet Warszawa jeszcze kilkadziesiąt lat temu słynęła z takich kultowych dań jak zupa z raków czy minogów przyrządzonych na różne sposoby. Rozsmakować się można w daniach rybnych kuchni polskiej na Szlakach Kulinarnych programu Polskie Skarby Kulinarne . To m.in. flaczki z lina szefa Ireneusza Koniuszka w zamku Ryn, pstrąg od Sitarza w zakopiańskim Strychu Artystyczny czy tatar z dorsza gdańskiego szefa Grzegorza Labudy. Restauracje serwujące polskie skarby kulinarne znaleźć można na stronie www.polskieskarby.pl

Spaghetti z krewetkami, chili, salami i pietruszkową bułką

Składniki:

  • 12 krewetek tygrysich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 plasterków salami
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • pieprz i sól do smaku
  • 200 g makaronu spaghetti nr 5

Pietruszkowa bułka

  • 2 kromki białego pieczywa
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz papryczkę chili. Smażymy ok. 1 minutę. Następnie dodajemy ziarna kopry włoskiego, mieszamy razem i podsmażamy kolejną minutę.

Po tym czasie dodajemy salami pokrojone w kostkę i - po lekkim zrumienieniu się - wrzucamy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Kiedy pomidorki puszczą sok i zrobi się lekki sos, wrzucamy krewetki i smażymy na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż krewetki zmienią kolor na czerwony. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i zapiekamy chleb, aż będzie chrupki. Następnie przekładamy kromki do blendera, dodajemy posiekany czosnek, oliwę i pietruszkę i całość blendujemy. Powstanie aromatyczna, zielona posypka.

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.

Ugotowany makaron przekładamy prosto z garnka na patelnię z sosem i całość razem mieszamy. Serwujemy na talerz. Całość posypujemy pietruszkową bułką i możemy delikatnie skropić oliwą z oliwek.

Tatar z łososia z oliwą szczypiorkową i pomidorowym consome

Składniki:

  • 600 g łososia bez skóry
  • 2 cebule dymki
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory suszone z zalewy
  • 30 ml wódki
  • ½ łyżeczki listków tymianku
  • sól i pieprz

Consome

  • 1 kg pomidorów
  • ½ szalotki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 posiekanego estragonu
  • 50 ml białego wina
  • 700 ml wody mineralnej gazowanej
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 15 ml białego octu winnego

Oliwa szczypiorkowa

  • 200 ml oleju rzepakowego
  • mały pęczek szczypiorku

Do podania:

  • 12 cienkich plastrów ogórka
  • kawior z pstrąga

Sposób przygotowania:

Tatar

Łososia siekamy na tatar (jeśli lubimy, można pokroić w drobną kostkę). Dodajemy drobno posiekaną dymkę, szczypiorek, pomidory z zalewy oraz pozostałe składniki. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut.

Consome

Wszystkie składniki wkładamy do blendera, dolewamy płyny i dobrze blendujemy. Następnie do sita wkładamy pieluchę tetrową i całość przecedzamy. Pozwalamy, aby płyn zlewał się powoli, będzie wtedy klarowny i esencjonalny.

Oliwa szczypiorkowa

Na małą patelnię wlewamy olej i wrzucamy grubo posiekany szczypiorek. Podgrzewamy do temp. 58 stopni C. Następnie na kilka sekund do blendera i przecedzamy przez bardzo drobne sito. Do naczynia zleje się nam zielona oliwa o smaku i zapachu szczypiorku.

Sposób podania:

Na talerzu układamy 4 plasterki ogórka. Na wierzch kładziemy tatar z łososia. Skrapiamy kilkoma kroplami oliwy szczypiorkowej i całość polewamy pomidorowym consome. Jeśli lubimy, możemy dodać 1 łyżeczkę kawioru z pstrąga.

Mule green curry

Składniki:

  • 250 g świeżych małży
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 g świeżego imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 50 g zielonej pasty curry
  • 60 ml śmietanki kokosowej (mleka kokosowego)
  • 50 g rodzynek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 limonka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Małże dokładnie opłukać i jeśli jest konieczność, oderwać bisiory i wyczyścić muszle szczoteczką. Dokładnie osuszyć.

Na patelnię z pokrywą wlać olej i dodać czosnek, imbir, chilli oraz pastę curry. Smażyć przez około 1 minutę.

Dodać śmietankę kokosową i zagotować. Gotować przez około 3 minuty, następnie dodać rodzynki i gotować na średnim ogniu przez około 3 minuty, aż sos nieco zgęstnieje.

Dodać osuszone małże, zwiększyć ogień do dużego, przykryć naczynie i dusić przez około 2 - 3 minuty, aż małże się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem.

Posypać natką pietruszki, skropić sokiem z limonki. Mule wyłożyć do głębokich talerzy i polać sosem.

Można serwować z ryżem jaśminowym lub jeść z grzanką.

Zobacz też:

Słodka kuchnia Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na desery z owocami lata

Przekąski na letnie przyjęcie. Poznaj przepisy "zero waste" Kasi Bosackiej

Cukinia w roli głównej. Przepisy na mini pizze, placuszki, miętowy krem i tagliatelle od Darii Ładochy

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!