owoce morza

    Szukasz pomysłu na ciekawy obiad przypominający smakiem i aromatem wakacje? W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorza Zawierucha pokazał jak połączyć mięso, ryby czy owoce morza z sosem pomidorowym. Sprawdź pyszne przepisy krok po kroku.

    Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się owoce morza – warto wiedzieć, jak należy je jeść oraz przyrządzać. A sposobów tych jest całkiem sporo, bowiem małże to nazwa dla ponad 8 tys. gatunków mięczaków. Można je smażyć, zapiekać, gotować, a nawet spożywać całkiem na surowo. Sprawdź, jak jeść małże, aby nie narazić się na faux pas w towarzystwie.

    Ich spożywanie i przyrządzanie nie jest skomplikowane. Poznaj owoce morza, które zachwycą nawet największych smakoszy.

    Jak jeść ostrygi? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które wcześniej nie miały do czynienia z wykwintnymi owocami morza. Warto nauczyć się je jeść oraz przygotowywać w odpowiedni sposób. Ostrygi cenione są zarówno za walory smakowe, jak i zdrowotne, dlatego stanowią świetne uzupełnienie każdej diety.

    Kolacja dla dwojga w domowym zaciszu przygotowana własnoręcznie może być świetną alternatywą dla drogiej randki w restauracji. Przygotuj pyszny posiłek, wykorzystując nasze ciekawe przepisy na kolację. Sprawdzą się dla dwojga, na romantyczny wieczór lub towarzyskie spotkanie z przyjaciółmi.

    Ostrygi – albo się je kocha, albo nienawidzi. Warto poznać ich smak, aby dowiedzieć się, do której grupy można się zaliczyć. Zamknięte są w grubej skorupie, która może odstraszać osoby próbujące ostryg po raz pierwszy.

    To jedne z najbardziej lubianych owoców morza. Doskonale smakują na surowo, z grilla albo jako dodatek do makaronu i składnik sałatki. Ich delikatny smak zachwyci każde podniebienie. Jest wiele powodów, dla których warto poznać przegrzebki! Jak przygotować dania z ich dodatkiem? Sprawdź nasze pyszne propozycje.

    Hiszpańskie dania wyjątkowo smakują Polakom i chętnie sięgają po przepisy z tej kuchni. Tym razem w piękną kulinarną podróż zabierze nas Adrian Stojewski, który miał okazję podróżować po Hiszpanii i poznać tajemnice na idealne wykonanie tortilly de patatas, croquetas de Jamón Serrano i salpicón de marisco.

    Daniom z owocami morza trudno się oprzeć, nic dziwnego, że zyskują na popularności wśród Polaków. Spaghetti z krewetkami i pietruszkową bułką, tatar z łososia i pomidorowym consome oraz mule green curry - takie pyszności przygotowuje Grzegorz Zawierucha. Poznaj sprawdzone przepisy zwycięzcy MasterChefa.

    Krewetki mogą uczulać, a małże doprowadzić do niestawności. Potrawa z egzotycznej ryby fugu, źle przygotowanej, może zabić. Zaś żywą ośmiornicę przed jedzeniem koniecznie trzeba zamoczyć w specjalnym oleju. Tłuszcz spowoduje, że pssysawki nie przyklejają się do przełyku, co uchroni nas przed uduszeniem. Zobaczcie, które egzotyczne potrawy mogą być dla Was zagrożeniem.

    Zasoby ryb i owoców morza na świecie drastycznie maleją, dlatego ekolodzy zachęcają konsumentów do kupowania niezagrożonych gatunków. Jakie gatunki ryb są zagrożone? Jakie ryby i owoce morza wybierać, by pomóc przyrodzie? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki rozmawiał o tym z Pawłem Śledzińskim z WWF.

    Marietta Żukowska i Charlie Daigneault pokazali dziś jak łatwo, nie ruszając się z kuchni, przenieść się nad morze śródziemne. Lubicie cytrusy i owoce morza? Smacznego!

    Kucharz Paweł Zając chce przekonać Polaków do tego, by jedli ryby i owoce morza, bo są zdrowe, lekkie i dają nam energię. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: kulki z krewetek, marynowaną ośmiornicę, tuńczyka w pistacjach, kalmary nadziewane małżami z sosem rakowym i przegrzebki na galaretce porzeczkowej. Co łatwiej przygotować - ośmiornicę czy krewetki? Ile trzeba gotować ośmiornicę, by była miękka? Lubicie ryby i owoce morza?

    Joanna Jabłczyńska przepada za owocami morza. Jednak szczególnym uwielbieniem darzy mule. Podczas swojej wyprawy do Tunezji przyjrzała się, jak wygląda produkcja tego, co w Polsce ląduje na jej talerzu.