owoce morza

    owoce morza

    Ostrygi – albo się je kocha, albo nienawidzi. Warto poznać ich smak, aby dowiedzieć się, do której grupy można się zaliczyć. Zamknięte są w grubej skorupie, która może odstraszać osoby próbujące ostryg po raz pierwszy.

    Krewetki mogą uczulać, a małże doprowadzić do niestawności. Potrawa z egzotycznej ryby fugu, źle przygotowanej, może zabić. Zaś żywą ośmiornicę przed jedzeniem koniecznie trzeba zamoczyć w specjalnym oleju. Tłuszcz spowoduje, że pssysawki nie przyklejają się do przełyku, co uchroni nas przed uduszeniem. Zobaczcie, które egzotyczne potrawy mogą być dla Was zagrożeniem.

    Zasoby ryb i owoców morza na świecie drastycznie maleją, dlatego ekolodzy zachęcają konsumentów do kupowania niezagrożonych gatunków. Jakie gatunki ryb są zagrożone? Jakie ryby i owoce morza wybierać, by pomóc przyrodzie? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki rozmawiał o tym z Pawłem Śledzińskim z WWF.

    Kucharz Paweł Zając chce przekonać Polaków do tego, by jedli ryby i owoce morza, bo są zdrowe, lekkie i dają nam energię. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: kulki z krewetek, marynowaną ośmiornicę, tuńczyka w pistacjach, kalmary nadziewane małżami z sosem rakowym i przegrzebki na galaretce porzeczkowej. Co łatwiej przygotować - ośmiornicę czy krewetki? Ile trzeba gotować ośmiornicę, by była miękka? Lubicie ryby i owoce morza?

    Joanna Jabłczyńska przepada za owocami morza. Jednak szczególnym uwielbieniem darzy mule. Podczas swojej wyprawy do Tunezji przyjrzała się, jak wygląda produkcja tego, co w Polsce ląduje na jej talerzu.