Mięso z muli jest naprawdę smaczne, jednak fakt, że jest zamknięte w muszli, może zniechęcić sporo osób do jego spróbowania. A nie powinno, ponieważ spożywanie tych owoców morza nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności. Sprawdź, jak jeść mule na kilka sposobów.
Jak się je mule? Owoce morza i savoir-vivre
Mule doskonale smakują podawane solo, jednak można je jeść również w towarzystwie bagietki maczanej w sosie. Świetnie komponują się z makaronem, risotto, sprawdzają się także jako dodatek do sałatek. Jak jeść mule w restauracji? Kelner przynosi je w bardzo głębokim talerzu przypominającym wazę. Na początku należy przenieść z niego pojedyncze małże na swój talerz.
Przepisy Andrzeja Polana
Następnie należy oddzielić mięso od skorupki, co można zrobić na cztery sposoby:
- palcami,
- ustami i zębami,
- widelczykiem – jeśli mięso mocno przywiera do skorupki, wtedy muszelkę trzymaj w jednej dłoni, a drugą wyjmuj z niej mięso,
- skorupką – jeśli oddzielisz już mięso od jednej muszelki, możesz ją wykorzystać do wyjmowania mięsa z kolejnych muszli.
Na stole w restauracji powinien znajdować się talerz, gdzie można odłożyć zbędne muszelki. Oprócz tego podawana jest miseczka z wodą, w której można opłukać palce. Mule przegryza się chlebem lub bagietką. W przypadku, gdy podany jest chleb, należy widelcem przełożyć go na swój talerz, a następnie odłamywać małe kawałki i dopiero go spożywać. Bagietkę można dodatkowo moczyć w sosie (jeśli, rzecz jasna, zostało zamówione danie z sosem). Niektórzy jedzą też sos zwykłą łyżką.
Jak dobrze oczyścić mule? Selekcjonowanie okazów
Jeśli masz ochotę na samodzielne przygotowanie posiłku z muli, poznaj kilka wskazówek, które znacznie ułatwią ci pracę. Na początku przyrządzania potrawy należy wyselekcjonować świeże mule. Robi się to, sprawdzając, czy ich skorupka jest zamknięta – jeśli tak, to znaczy, że nadają się do zjedzenia. Jeśli muszelka jest lekko otwarta (a może tak się zdarzyć pod wpływem ciepła), postukaj nią o twardą powierzchnię, np. o blat lub krawędź miski – jeśli się zamknie, oznacza to, że dany małż jest świeży. Jeśli tak się jednak nie stanie, prawdopodobnie małż jest zepsuty i należy się go pozbyć. Należy wyrzucić również te małże, które od początku są szeroko otwarte. Następnie wybrane mule należy umyć pod bieżącą wodą. Przy pomocy szczoteczki pozbądź się narośli oraz nierówności ze skorupek. Odłóż je na sito – jeśli pozostawisz je w wodzie, mogą się otworzyć. Kolejną selekcję muszli należy przeprowadzić już na etapie gotowania: jeżeli muszle nie otworzą się w wodzie, trzeba je będzie wyrzucić, ponieważ nie nadadzą się do zjedzenia. Jeżeli chodzi o mrożone mule kupione w hipermarkecie, to nie trzeba ich na starcie selekcjonować. Do mrożenia trafiają zamknięte, wstępnie pasteryzowane okazy. Jeśli będziesz chciał je rozmrozić, rób to jednak powoli, np. w lodówce. Tego rodzaju mule przygotowuje się tak samo, jak mule świeże.
Jak jeść mule w sosie? Przepis krok po kroku
Jedzenie muli warto rozpocząć od posiłków podawanych razem z sosem. Małże doskonale komponują się także z wytrawnym winem. Do gotowania muli w sosie warto mieć przygotowany duży garnek, ewentualnie głęboką patelnię z pokrywką. Poniżej podajemy przepis na mule z sosem pomidorowym.
Składniki (na 2 porcje):
- 500 g świeżych muli,
- 400 g krojonych pomidorów z puszki,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki płatków chili,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Dokładnie oczyść wyselekcjonowane mule pod bieżącą wodą, a następnie je osusz.
- Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć na nią cebulę i lekko ją zeszklij.
- Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli, smaż całość przez 2 min.
- Do warzyw dolej wino i gotuj je na dużym ogniu przez 2–3 min.
- Wrzuć do mieszanki pomidory z puszki oraz mule. Dodaj trochę soli, pieprzu oraz płatki chili.
- Duś całość pod przykryciem przez 5–6 min. na dużym ogniu. Aby mule ugotowały się równomiernie, poruszaj lekko patelnią podczas gotowania.
- Podawaj danie z białym wytrawnym winem. Możesz także zaserwować je w duecie z bagietką.
Zobacz także:
- Makaron w gazpacho - przepis Matteo Brunettiego
- Klasyczny chłodnik litewski według Darii Ładochy
- Czym zastąpić folię aluminiową na grillu? 3 sprawdzone pomysły
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Damian Lugowski/Getty Images