Dlaczego warto unikać folii aluminiowej podczas grillowania?
Podgrzewanie folii aluminiowej prowadzi do rozpadu tego produktu, a następnie wnikania jego jonów do potrawy, która się na niej znajduje. W przeciwieństwie do np. żelaza czy magnezu, aluminium nie jest istotnym dla nas składnikiem. Stąd też lepiej unikać jego nadmiaru. Zdecydowana większość wchłoniętego pierwiastka jest wydalana - aż 95%. Dzieci i osoby z zaburzeniami pracy nerek (bo to one odpowiedzialne są za usuwanie aluminium z organizmu) powinny uważać szczególnie na potrawy przyrządzane z użyciem folii lub tacek z aluminium.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Bicie rekordów
Nadmiar pierwiastka odkłada się w tkance kostnej i płucach, co w skrajnych przypadkach może prowadzić do zaburzeń ich funkcjonowania. Jak wynika z badań bezpieczna ilość aluminium wynosi 1 mg na 1 kg masy ciała. To zapotrzebowanie jest pokrywane przez zdrową dietę i nie ma potrzeby ich suplementacji.
Podczas grillowania gorące sosy i tłuszcz ściekając na aluminium doprowadzają nie tylko do jego topnienia, absorbowania przez danie pierwiastka, ale również do wytwarzania się wielopierścieniowych aromatycznych węglowodorów. A te są rakotwórcze. Stąd przedstawiamy ciekawe alternatywy dla grillowania w folii aluminiowej.
Czym zastąpić folią aluminiową na grilla?
Ruszt zamiast folii aluminiowej
Najprostszą metodą rezygnacji z folii aluminiowej jest grillowanie po prostu na ruszcie. Aby produkty do niego nie przywierały, można go posmarować cienką warstwą tłuszczu, np. oleju roślinnego. Co więcej grillowanie na ruszcie jest bardziej ekologiczne niż na tackach czy folii aluminiowej, ponieważ można go wykorzystywać wielokrotnie.
Liście kapusty lub bananowca
Dobrym sposobem na grillowanie jest zamiana tacki aluminiowej lub folii na liście roślin jadalnych. Najlepiej sprawdzą się liście bananowca, ponieważ są sztywne i mogą być długo poddawane obróbce termicznej. Współcześnie nie są już tak ciężko dostępne - można je kupić na dziale produktów azjatyckich lub w sklepach z importowaną żywnością. Grillując na liściu bananowca dobrze jest rozłożyć dwie warstwy lub zawinąć produkty w sam, umyty wcześniej liść.
Alternatywą dla liści bananowca mogą być liście kapusty, ale nie sałaty. Te drugie są bowiem delikatniejsze i trudniej będzie cokolwiek na nich grillować. Liście kapusty powinny być sztywne i twarde, aby dobrze przewodziły ciepło, a jednocześnie nie doszło do zwęglenia naszych głównych potraw. Można je układać tak samo, jak tackę z aluminium. Nie nadają się jednak do zawijania produktów, ponieważ mogą się połamać.
Kociołek
Dobrym sposobem jest też kociołek. Co prawda ciężko wtedy powiedzieć, że produkty będą grillowane, ale równie pyszne. Żeliwny kociołek można wstawić w ogień, ale też w żar i cieszyć się pysznym posiłkiem z grilla lub z ogniska. Można do niego włożyć na raz różne rodzaje mięs i warzywa, które przesiąkną wzajemnie smakiem. To niesamowicie aromatyczny sposób przyrządzania jedzenia.
Zobacz także:
- Pomysły na grilla. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
- Przepisy na szaszłyki z grilla dla każdego. Jak przygotować tę piknikową przekąskę?
- Grillowana cielęcina. Piotr Kucharski radzi, jak ją odpowiednio przyrządzić
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Poradnik Zdrowie
Źródło zdjęcia głównego: Henk van Dijk/Getty Images