Grillowanie to przyjemny sposób na spędzanie wolnego czasu. W tym celu najczęściej używane są takie produkty jak kiełbaski czy karkówka. Warto jednak pokusić się o nieco większe zróżnicowanie i sięgnąć po szaszłyki na grilla. Przepis na te pyszne smakołyki może zawierać mięso lub same warzywa. Jedno jest pewne – odpowiednio przygotowane przekąski zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Jak zrobić szaszłyki na grilla?
Zanim zaczniemy przygotowywać szaszłyki należy zadać sobie pytanie: jakie składniki można wykorzystać do przygotowania tej potrawy i jakie najbardziej będą nam smakować? W przypadku mięsnej wersji tego dania największą popularnością cieszą się szaszłyki z kurczaka na grilla. Mimo to można przygotować je również z wieprzowiny lub wołowiny, a także ryb. Równie ważne są dodatki. Najczęściej jest to papryka, cebula i cukinia, a także inne warzywa. Oprócz tego ciekawymi składnikami są też pieczarki, wędzony ser oraz owoce, np. ananas, figi czy śliwki.
Wiosna
Szaszłyki na grilla z kurczakiem – przepis krok po kroku
Jak zrobić szaszłyki z kurczaka na grilla? Jest to wyjątkowo proste. Dobre szaszłyki na grilla wymagają jednak nieco cierpliwości. Aby mięso było odpowiednio miękkie, należy bowiem najpierw je zamarynować. W ten sposób zyska intensywny smak. Jeśli więc chodzi o szaszłyki drobiowe na grilla, marynata stanowi bez wątpienia kluczowy element tej potrawy.
Składniki na ok. 5 szaszłyków :
- 400 g filetu z piersi kurczaka,
- ½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 3 łyżki ostrej musztardy (np. francuskiej),
- 3–4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej,
- po 1 łyżeczce suszonych lub świeżych ziół, np. majeranku, oregano, tymianku,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: miód, jeśli chcesz uzyskać nieco słodki smak.
Dodatki do drobiowych szaszłyków z grilla:
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 400 g cukinii,
- 1–2 młode cebule,
- opcjonalnie: boczek.
Sposób przygotowania:
- Do miski wlej oliwę lub olej, a także ocet i dodaj musztardę (oraz opcjonalnie miód).
- Następnie obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj go do miski razem z przyprawami i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Następnie pokrój pierś z kurczaka na mniejsze kawałki. Włóż je do przygotowanej marynaty i odstaw miskę do lodówki, najlepiej na 12 godzin (jeśli nie masz tyle czasu – minimum na 2 godziny). W ten sposób marynata do mięsa sprawi, że będzie one niezwykle soczyste i wyraziste w smaku.
- Gdy mięso jest już odpowiednio zamarynowane, możesz przejść do kolejnego kroku. Przepis na szaszłyki z grilla zawiera również smaczne dodatki.
- Podziel cebulę na warstwy, a warzywa pokrój na kawałki podobnej wielkości.
- Jeśli chcesz użyć boczku – pokrój go na cienkie plastry. Będzie on służył do przekładania mięsa z kurczaka. Należy tu zaznaczyć, że szaszłyki na grilla z boczkiem sprawią, że potrawa będzie jeszcze bardziej soczysta.
- Kiedy już przygotujesz wszystkie składniki, zacznij nakłuwać je na metalowe szpikulce lub drewniane patyki do szaszłyków na grilla. Rób to metodą naprzemienną: raz warzywa, raz mięso.
- Gdy już skończysz, możesz rozpocząć pieczenie. Ułóż szaszłyki z kurczaka na grillu – możesz zrobić to bezpośrednio na posmarowanym olejem ruszcie, jednak najlepiej jest użyć aluminiowych tacek.
- Piecz przez ok. 15 minut, co jakiś czas obracając, aż wszystkie składniki zmiękną i odpowiednio się zarumienią.
Szaszłyki warzywne na grilla - przepis krok po kroku
Szaszłyki warzywne na grilla – przepis
Oprócz typowo mięsnego dania, warto zwrócić uwagę także na szaszłyki warzywne na grilla. To dobra alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa lub po prostu mają ochotę na jakąś odmianę . Jak zrobić dobre szaszłyki na grilla z warzywami? W tym wypadku również dobrze najpierw przygotować marynatę.
Składniki na marynatę
- 5–6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 3–4 ząbki czosnku,
- świeże lub suszone zioła, np. bazylia, tymianek, oregano,
- sól, pieprz.
Składniki na szaszłyki warzywne na grilla:
- 3 papryki: czerwona, żółta i zielona,
- 1 średnia cukinia,
- 2 czerwone cebule,
- 1 mały bakłażan,
- 10–12 małych pieczarek.
Sposób przygotowania:
- Przelej oliwę i ocet do miski, a następnie dodaj sok z limonki. Dosyp zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wszystko dokładnie wymieszaj. Marynata jest gotowa.
- Teraz możesz zająć się krojeniem warzyw. Przepis można oczywiście modyfikować i dodać te warzywa, które najbardziej ci smakują.
- Pokrój warzywa w kostkę na małe kawałki. Włóż je do marynaty i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij je i zacznij nadziewać na przemian.
- Między warzywami co jakiś czas umieszczaj pieczarkę – jeśli jest mała, nie musisz jej dodatkowo kroić.
- Gdy skończysz, połóż szaszłyki warzywne na grillu i piecz je przez ok. 10–15 minut, co jakiś czas obracając.
Zobacz także:
- Pomysły na grilla. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
- Pasjonatka kuchni prymitywnej o oryginalnym gotowaniu. "Trzeba być bardzo cierpliwym"
- Wady i zalety grilla bezdymnego
Źródło zdjęcia głównego: fot. Valentyn Semenov / EyeEm/Getty Images