Pasjonatka kuchni prymitywnej o oryginalnym gotowaniu. "Trzeba być bardzo cierpliwym"

Piotr Wojtasik i Patrycja Walter-Zagórska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Fire Chef – gotowanie na żywym ogniu
Fire Chef – gotowanie na żywym ogniu
“Życie za szczyt” Racheli Berkowskiej
“Życie za szczyt” Racheli Berkowskiej
Wstrząsające relacje ratowników górskich
Wstrząsające relacje ratowników górskich
Jak przygotować się do górskiej wędrówki?
Jak przygotować się do górskiej wędrówki?
Patrycja Walter-Zagórska na co dzień prowadzi bistro. Od 4 lat fascynuje ją gotowanie na wolnym ogniu w niebanalnych miejscach i organizuje je dla ludzi. O swojej pasji kucharka opowiedziała teraz w Dzień Dobry TVN.

Czym jest kuchnia prymitywna?

Patrycja Walter-Zagórska nie jest kucharzem z wykształcenia, lecz z pasji i zamiłowania. W branży gastronomicznej działa od kilkunastu lat. Pracowała w wielu lokalach na Śląsku, w których pełniła różne funkcje. Była kelnerką, barmanką, menedżerką, stylistką kulinarną, cateringowcem i kucharką. Teraz jest szefową kuchni w bistro, a poza tym karmi też ludzi "pod chmurką" i gotuje na żywym ogniu.

- Nazywane jest to kuchnią prymitywną, ale tak naprawdę trzeba być bardzo cierpliwym i uważnym. Trzeba mieć troszkę pojęcia o kuchni, ponieważ ogień to jest żywioł. (...) Należy pilnować, bo może się dużo rzeczy przypalić i można się samemu przypalić - tłumaczyła Patrycja Walter-Zagórska w Dzień Dobry TVN.

Gotowanie na żywym ogniu

Gotowanie na żywym ogniu to najstarsza metoda termicznej obróbki żywności. Walter-Zagórska uważa, że ogień jest magiczny i sprawia, że potrawy mają całkiem inny posmak. Od dziecka lubiła przyrządzane na nim dania podczas harcerskich wędrówek i obozów. Miło wspomina również babcię, która gotowała na piecu kaflowym. Wtedy Patrycja nauczyła się ostrożnie i z szacunkiem obchodzić z ogniem. Wiele lat później postanowiła także serwować przygotowywane na ogniu potrawy ludziom. Skąd taki pomysł?

- Przede wszystkim z pasji do podróży. Zauważyłam, że bardzo dużo osób na świecie grilluje. Cały azjatycki street food opiera się na ogniu - powiedziała kucharka w naszym programie.

Zobacz także:

podziel się:
Prowadzący:

Pozostałe wiadomości