Jak zrobić idealnego pączka? Oto rady zwyciężczyni "MasterChefa", Aleksandry Juszkiewicz

Jaki jest przepis na pączki masterchefowej?
Tłusty czwartek to jedno z ulubionych świąt wielu Polaków. Przed najlepszymi cukierniami ludzie już tkwią w długich kolejkach, po to, by dostać idealnego pączka. Nie trzeba jednak kupować tego przysmaku, lecz można samodzielnie zrobić go w domu. W jaki sposób? W Dzień Dobry TVN podpowiedziała zwyciężczyni 9. edycji "MasterChefa", Aleksandra Juszkiewicz.

Podstawowe błędy przy robieniu pączków

Do domu Aleksandry Juszkiewicz i jej narzeczonego Darka w Giżycku udał się Robert Stockinger. Dziennikarz uczestniczył w procesie wytwarzania pączków samodzielnie je nadziewając, a także słuchał rad zwyciężczyni "MasterChefa". Aleksandra zdradziła m.in. po czym poznać złego pączka.

- Czuć nieraz, że pączki potrafią być nadmuchane gdzieś sztucznie, a te domowe mają taką swoją konsystencję - są puszyste . (...) Pączek w środku może być też surowy, bo jest np. źle dosmażony i to na pewno go skreśla - mówiła Aleksandra Juszkiewicz.

Tłusty czwartek. Jak zrobić idealne pączki?

Zwyciężczyni 9. edycji "MasterChefa" zdradziła, że istnieją 2 sposoby wytwarzania pączków. Łatwiejszy jest taki, że przygotowuje się ciasto i nadziewa się je po wysmażeniu. Drugi z kolei polega na tym, że zawija się ciasto, jak pierogi. Jak to wygląda?

- Rozwałkujemy sobie 2 płaty ciasta drożdżowego, nakładamy po łyżce farszu, zaklejamy drugim płatem, miseczką albo szklanką odciskamy i wtedy farsz jest w środku. Ale jest większe ryzyko, że po pierwsze - farsz nam wypłynie, więc musimy (...) dobrze skleić, (...) a po drugie - że będzie farsz w środku surowy - tłumaczyła specjalistka.

Darek, narzeczony Oli, również jest zawodowym kucharzem i w naszym programie doradził, by nie wygniatać mocno ciasta, bo wtedy pączki mogą nie urosnąć. Poza tym ważne jest, aby nie dawać zbyt dużo mąki.

- Idealny pączek oczywiście musi mieć idealne nadzienie. Ale jeżeli mówimy o cieście, to muszą być dobre, ciepłe drożdże, dobra, ciepła ręka, ciepłe masło i trochę alkoholu. To jest taki sekret. Niektórzy dają octu, ale myślę, że lepiej jest właśnie dodać spirytusu - dodała Aleksandra Juszkiewicz.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Autor: Sabina Zięba

Reporter: Robert Stockinger

podziel się:

Pozostałe wiadomości